Dokazano je da artičoka smanjuje razinu povišenog kolesterola i triglicerida u krvi i to pojačanom razgradnjom kolesterola putem jetre i izbacivanjem viška kolesterola putem probavnog sustava.

Ova dva procesa predstavljaju prirodni mehanizam smanjenja povišenog kolesterola iz organizma za razliku od nekih lijekova (statini) koji blokiraju njegovu sintezu.

Biljke koje pomažu pri korekciji kolesterola dijelimo na one:

  • koje smanjuju biosintezu kolesterola (monakolin, biljke koje povećavaju razgradnju kolesterola (tu recimo spada spomenuta nam artičoka)
  • biljke koje kao aktivne spojeve imaju fitosterole čija je uloga smanjenje apsorpcije kolesterola
  • te biljke koje djeluju na metabolizam ugljikohidrata (piskavica npr.).

Kako artičoka djeluje?

Listovi artičoke djeluju kolagogno ili koleretično (povećavaju stvaranje i izlučivanje žuči).

Ono što artičoku čini kolagogom i koleritikom su cinarin, klorogenična kiselina te laktoni.

Da je artičoka odlična pri svom “poslu” dovoljno govori činjenica da se kod konstipacije ne preporuča. Zašto? Zato što upravo navedeni spojevi, prilikom ulaska u tijelo počinju djelovati na ubrzanu eliminaciju žuči i žučnih kiselina (derivati kavene kiseline – cinarin i klorogenična kiselina). Zato ju osobe s upaljenom žuči NIKAKO ne bi smjeli uzimati.

Kako točno artičoka snižava taj omraženi LDL (“loš kolesterol“)?

Luteolin (flavonoid) uzrokuje inhibiciju (kočenje i sprečavanje) biosinteze kolesterola, a onaj gorki cinarin (seskviterpenski lakton) stimulira sekreciju želučane kiseline.

To je ujedno i magija koja list artičoke čini sjajnim pomagačem pri skidanju kila.

U in vitro studijama, spojevi lista artičoke su pokazali i hepatoprotektivno djelovanje (zaštita jetre), a od in vivo studija, trenutačno su napravljene eksperimentalne studije, koje su ipak pokazale sprečavanje oskidativnog oštećenja membrane hepatocita (stanice unutar jetre).

Što se još korstiti kod povišenog kolesterola?

Artičoka nije jedini preparat na tržištu za povišeni kolesterol u krvi.

Postoji sjajno sjeme piskavice i čim uhvatim vremena usporedit ćemo djelovanje piskavice s artičokom. Naime, ako se vratimo na početak teksta, znamo da ljudi sa začepljenim žučnim vodovima ne smiju uzimati list artičoke da ne izazovu upalu. Tada će za njih puno bolji izbor biti piskavica.

Od drugih prirodnih spojeva tu je, također, monakolin, ali nekako ga ne volim preporučati.

Naime, monakolin ima farmakološko djelovanje slično sintetskom lovastatinu koji blokira enzim u jetri koji pomaže stvaranju kolesterola. Taj isti enzim nam koristi za Q10, koji je najvažniji antioksidans za kardiovaskularni sustav.

Dakle, ako blokiram taj važan enzim jednim preparatom, time zaustavljam i one dobre stvari koje moram nekako nadoknaditi: kupovanjem Q10 i Omega kiselina.

Zašto izabrati artičoku kod povišenog kolesterola?

List artičoke pak drugačije djeluje, inhibicijom HMG-CoA reduktaze (dokazano!) smanjuje sintezu kolesterola u jetri, a povećanim stvaranjem žuči pospješuje njegovo izlučivanje, što je odlična prevencija ateroskleroze.

Shvaćam da mnogo ljudi ne želi pribjeći uzimanju statina (skupina lijekova koji se koriste za snjižavanje kolesterola u organizmu) zbog nuspojava.

Štoviše, američko zdravstveno osiguranje nedavno je izašlo u javnost s informacijom da bi bilo mudro potražiti alternativu statinima. Zašto? Zato što ih liječenje sekundarnih farmakoloških bolesti (to je ono kad dobiješ novu bolest od lijeka kojeg piješ za prvu bolest) počelo koštati više od liječenja kolesterola, zbog čega su i izašli na tržište sa statinima.

Zato mi je artičoka choice of the year!

Kraljica se bavi samo LDL-om. Nikakvim zaustavljanjem enzima za Q10 i onim “dobrim” kolesterolom.

S listom artičoke nemam brige oko vađenja love za još preparata da popravim ono što je prvi preparat ukinuo.

“Zločesti” kolesterol?

Željela bih malo maknuti tu groznu famu oko “zločestog” kolesterola.

Naime, kolesterol kao molekula je presudna za NORMALAN rad organizma i sve naše stanice u tijelu imaju sposobnost stvarati kolesterol.

Taj jadan “LDL – (lipoproteini niske gustoće)” je dobio sliku “kosca smrti” te se redovito prostituira kod reklamiranja pojedinih zdravih proizvoda naglašavajući kako kolesterol izaziva smrt, bolesti grozne posljedice, bla, bla… Pritom ne spominjući da taj kosac smrti, koji nas pokosi, većinom naše stanice same proizvedu.

Ali to je marketing. Nemam pojma o njemu, vratit ću se na ono što znam.

Jer ono što također reklame zaborave reći je da ako hrana koju unesemo sadrži manje kolesterola, tijelo će povećati proizvodnju. Ako unesemo više, tijelo će smanjiti.

Tijelo točno zna koliko mu je kolesterola potrebno i te referentne zdravstvene vrijednosti su se već mijenjale nekoliko puta. Ali nećemo zaglibiti o raspravi referentnih vrijednosti, jer ne želim potaknuti (što se uživo često dogodi) priče o teorijama zavjere farmaceutske industrije.

Kad smo već kod vrijednosti, znate li zašto pušači imaju redovito povišen kolesterol? Zato što se tijelo pokušava zaštititi od toksina duhanskog dima.

Kad dođem do teme pušenja, ako netko ipak želi prestati pušiti ili mu je voda došla do grla sa zdravljem, napisat ću i post o GRAMINU (alakloidu iz zobi) da vam olakšam muke.

Koji preparati artičoke su djelotvorni?

Listovi artičoke prilikom sušenja oksidiraju te gube puno aktivnih spojeva. Ako je list bio sušen, mora se sušiti ispod 40 stupnjeva Celzijusa i pritom paziti na vlažnost prostorije.

Dosta kompliciran posao. Ja se ne bih osobno upuštala u njega, jer su ti listovi stvarno osjetljivi, ali ako netko želi, u knjizi Farmaceutske tehnologije može potražiti odjeljak sušenja.

Ja sam pokušala jednom i nikad više! Naime, receptura uključuje kontolirano sušenje (iako ne tako komplicirano, užasno zamoran posao zbog održavanja konstatnte temperature zraka i moraš paziti na vlažnost te da je sve ravnomjerno raspoređeno kako bi izbjegli stvaranje plijesni), a potom se radi alkoholna tinktura što mi je u najmanju ruku sada suludo! Jer idem djelovati hepatoprotektivno (zaštita jetre) a onda stavljam alkohol.

Najbolji su pripravci koji su spravljeni od svježeg bilja pa spojevi ekstrahirani pomoću CO2 pod tlakom. Ne gube aktivne spojeve, a to nam je bitno ako ciljano pijemo list artičoke i da su standardizirani na Cinarin i flavonide (glikozidi i luteolin).

I da se razumijemo, klopanje hamburgera kojeg ću zaliti hladnom pivicom i svakodnevno klopanje ne baš zdrave hrane neće riješiti problem niti masti oko trbuha niti LDL-a.

Artičoka je kraljica što se tiče kolesterola, ali nije čarobnica.

Pomoći će vam brže se dovesti u red. Klopnite češće juhu i nekaj na žlicu. Sa štednjaka.

Mogli bi prestat pušit, al za to imate mamu/ženu/muža da vam prigovaraju pa ću tu stati.

Eh, da.. Da ne zaboravimo… Zbog koagulacije, nakon što popijete pripravak s listom artičoke, nemojte piti mlijeko da vas ne boli želudac 🙂

P.S. Tko želi znati više: *Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 15,9 2008

Napisala: Val Gočin za soria-natural.hr