Ako imate osjetljivu, a pritom mješovitu ili masnu kožu, znate koliko je teško naći odgovarajuću kremu. A ako još želimo i anti-age djelovanje, potraga postaje gotovo besmislena.

Sastojci za izradu kreme

U ovoj recepturi od aktivnih anti age sastojaka koristimo acmellu, izvrstan sastojak koji se naziva i prirodnim botoxom. Mehanizam djelovanja na smanjenje bora temelji se na miorelaksirajućem djelovanju (opušta mišiće).

Na taj način djeluje i botoks, ali Acmella ima, za razliku od botoksa, reverzibilno djelovanje i daleko je sigurnija.

Schisandra, izrazitog protuupalnog i antialergijskog djelovanja, primjenu nalazi u formulacijama za osjetljivu, nadraženu, upaljenu kožu, atopijski i alergijski dermatitis, akne, te kod svih ostalih upalnih stanja kože, pogotovo onih praćenih svrbežom. Posjeduje snažno antioksidativno i regenerativno djelovanje te svoju primjenu nalazi i u anti age kozmetici.

Ekstrakt sljeza koristi se za vlaženje i smirivanje upalnih procesa kod kože sklone crvenilu ili nakon sunčanja. Idealan je za sve tipove kože s problemima dehidracije, nadraženosti, upalnim procesima i sl.

Posebice se preporuča za formulacije za dječju kozmetiku kod atopijskog dermatitisa. Izvrstan i kao anti age dodatak.

Vitamin C moćan je antioksidans. Kada se kombinira s vitaminom E, vitamin C postaje iznimno učinkovit, pomažući u stvaranju trajnih, učinkovitih kozmetičkih proizvoda.

Kroz stimulaciju proizvodnje kolagena, vitamin C povećava čvrstoću kože, pomažući smanjenju izgleda finih linija i bora što ga čini učinkovitim kozmetičkim sastojkom za zrelu njegu kože.

Alantoin je aktivator staničnog rasta, potiče epitelizaciju i regeneraciju kože. Ima snažno protuupalno djelovanje.

Ulje sjemenki krastavca je brzoupijajuće ulje koje, zahvaljujući svom sastavu, izvrsno vlaži kožu, dok prirodni vitamin E i i bogatstvo fitosterola štite kožu od slobodnih radikala. Poboljšava elastičnost kože, regulira lučenje sebuma i pruža potrebnu vlagu.

Skvalan poboljšava razmazivost, teksturu i upijanje emulzija i uljnih mješavina te daje mekoću koži. Iznimno se brzo upija, izvrsno hidrira, a ne ostavlja masni trag, te djeluje antioksidativno jer je vrlo stabilan.

Recept za izradu anti age kreme za osjetljivu masnu/mješovitu kožu

Faza B:

Postupak izrade kreme za lice

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke faze A, u  drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke faze B.

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70 °C.

Kada je emulgator u masnoj fazi u potpunosti otopljen, lijevajte fazu A (masnu fazu) u fazu B (vodenu fazu), prethodno već miksajući fazu B mikserom.  Miksajte mikserom cca 3 minute.

Da biste ubrzali hlađenje, čašu uronite u posudu s hladnom vodom te nastavite miksati još 3 minute. Ukoliko se mikser počne teško “kretati” kroz kremu, nastavite ručno miješati.

Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo jednu po jednu supstancu iz C faze, miješajući između svake.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi. Konzistencija kreme će idući dan poprimiti konačni oblik. Konačni pH bi trebao biti oko 6.5.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Gdje kupiti sastojke za izradu kreme?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude