Donosimo recept za izradu jednostavne kreme za olakšavanje simptoma “teških” nogu, a godit će i svima koji pate od proširenih vena.

Sastojci za izradu kreme za umorne, teške noge i bolju cirkulaciju

Ekstrakt kestena bogat je escinom, triterpenoidnim saponinima i flavonoidima.

Posjeduje venotonično, protuupalno i adstrigentno djelovanje, pa primjenu nalazi u preparatima za tretman proširenih i upaljenih vena, krhkih i popucalih kapilara, kuperoze, rozaceje, celulita, loše cirkulacije i sl.

Macerat centele (gotu kole) je izvrstan venotonik i limfotonik, pa pomaže kod problema proširenih vena, te otečenih i umornih nogu.

Gotu kola se za problem proširenih vena uzima i izvana i iznutra – izvana se maže ljekoviti macerat, a iznutra se uzima kao dodatak prehrani (prah ili standardizirani ekstrakt).

Ekstrakt lista crvene vinove loze je venotonik, poboljšava perifernu cirkulaciju, pa se najčešće koristi u formulacijama kod proširenih kapilara, celulita i venske insuficijencije, za njegu kože pogođene kuperozom odnosno rozaceom, u formulacijama za njegu kože oko očiju (podočnjaci, podbulost)…

Eterično ulje čempresa je odličan limfotonik i venotonik, stoga ga koristimo za tretman proširenih i upaljenih vena, ali i u preparatima protiv celulita, kao i za tretiranje popucalih kapilara.

Eterično ulje atlaskog cedra je prije svega jaki limfotonik, pa je ulja izbora za tretiranje celulita, retencije vode, umornih i otečenih nogu. U tu svrhu se često kombinira s drugim uljima sličnog djelovanja, poput borovice, no i sa uljima koja djeluju na cirkulaciju, poput ružmarina cineola i čempresa.

Recept za izradu kreme s kestenom i eteričnim uljima za umorne i teške noge

Postupak izrade kreme s kestenom i eteričnim uljima

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke faze A.

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke faze B.

Sada obje laboratorijske čaše uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada je emulgator u fazi A u potpunosti otopljen, lijevajte fazu B u fazu A, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u emulziju. Ako imate mikser, miksajte 1-2 minite. Čašu možete uroniti u posudu s hladnom vodom kako biste ubrzali hlađenje, i dalje miješajući.

Na cca 50°C dodajemo konzervans Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući.

Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo jednu po jednu supstancu: vitamin E i eterična ulja, miješajući između svakog sastojka.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Kremu koristite 2x dnevno, lagano umasiravajući na područje nogu.

Gdje kupiti sastojke za izradu ove kreme?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude: