Celulit. Jedna od najguglanijih riječi.

90 posto žena ima celulit, neovisno o stanju utreniranosti i brojci na vagi. Imaju ga sve, i mršave i popunjenije.

Celulit je snažno povezan s genetikom, a onda i kada nije samo genetika u pitanju, tu je niz drugih faktora i navika, poput loše prehrane te manjka fizičke aktivnosti.

Na celulitu, nečem tako normalnom i običnom, zarađuju se milijoni. Svake godine izbacuju se nove, poboljšane formulacije, novi svemogući aparati, novi inventivni tretmani.

A eterična ulja? Ona su manje-više uvijek ista u igri. Što je pomagalo prije 10 godina, pomaže i sada. Ali pomaže stvarno, jer djeluje na nekoliko nivoa: od arterijske i venske cirkulacije, preko limfe, do masnih stanica.

Ima samo jedna kvaka – treba biti uporan. Nema rješenja u 10 dana.

I da, naravno da treba poboljšati prehranu i mrdnuti tu guzu.

Ključni princip u tretmanima celulita je poboljšanje cirkulacije u zahvaćenim tkivima kako bi se nakupljene štetne tvari mogle otplaviti i cijeli proces okrenuti u suprotnom smjeru, prema smanjenju i nestanku celulita. 

Kako se riješiti celulita pomoću eteričnih ulja?

Ulja koja koristimo pažljivo biramo. Prije svega, trebaju nam limfotonici i diuretici koji će potaknuti rad limfnog optoka i otjecanje viška tekućine, te potaknuti rad bubrega i izlučivanje mokraće i toksina.

Njihovi najpoznatiji predstavnici su atlaski (Cedrus atlantica) i himalajski (Cedrus deodora) cedar te borovica (Juniperus communis).

Osim limfe želimo potaknuti arterijsku i vensku cirkulaciju. Tu nam uskaču u pomoć ružmarin kemotip cineol (Rosmarinus officinalis) ili niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia), te čempres (Cupressus sempervirens).

Ako imamo i popucale kapilare, svojoj mješavini ćemo dodati i eterično ulje usplođa limuna (Citrus limonum).

Limunski eukaliptus (Eukalyptus citriodora) ili limunska trava (Cymbopogon citratus) djeluju protuupalno, što je važno kod celulita bolnog na dodir, te pospješuju rad lipolitičnih ulja (djeluju na potkožno masno tkivo), ljekovite kadulje (Salvia officinalis) i eukaliptusa dives (Eucalyptus dives).

Od biljnih ulja najbolja baza za eterična ulja su tri macerata: macerat centele (gotu kole), macerat bršljana te macerat lista vinove loze, a njima je preporučljivo dodati i ulje kalofila (tamanu). Vrlo popularno je i ulje lješnjaka, pa ako nemate bršljan ili centelu, i lješnjak će biti odlično rješenje.

Uljni macerat centele zahvaljujući triterpenoidima jača tkivo i povećavaju dotok krvi. Centela djeluje duboko na tkivo i fibroblaste, što je i razlog zašto se vrlo uspješno koristi protiv celulita. Također je izvrstan venotonik i limfotonik – opet dva djelovanja koja su potrebna u terapiji celulita.

Više o fantastičnom maceratu centele pisali smo u članku: Gotu kola – najbolji saveznik za borbu protiv proširenih vena, celulita i kožnih oštećenja

Uljni macerat bršljana, bogat spojevima triterpenskim saponinima kao što su hederagini i hederini, djeluje protiv nakupljanja masnog tkiva, te umornih i otečenih nogu.

Macerati bršljana i lista vinove loze, baš kao i macerat gotu kole, koriste se i kao samostalna terapija za problem celulita i loše cirkulacije u slučajevima kada je eterična ulja potrebno izbjegavati (trudnoća, dojenje).

U recepturi nema potrebe koristiti sve macerate, dovoljan je jedan od njih, a ako tražimo najučinkovitiji, to je svakako macerat centele.

Kako napraviti ulje protiv celulita?

U bočicu zapremine 100 ml ukapajte:

70 kapi eteričnog ulja atlaskog ili himalajskog cedra

40 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa ili limunske trave

25 kapi eteričnog ulja čempresa

20 kapi eteričnog ulja ružmarin cineol ili niauli cineol

15 kapi eteričnog ulja ljekovite kadulje ili eukaliptusa dives

10 kapi eteričnog ulja borovice

opcija: 20 kapi eteričnog ulja usplođa limuna

Dodajte 20 ml tamanu ulja, te do vrha bočice macerat centele i/ili lista vinove loze.

Kako koristiti ulje protiv celulita?

Mješavina ovih eteričnih ulja se nanosi svakodnevno, po mogućnosti dva puta dnevno na područja zahvaćena celulitom, uz kružnu masažu. Tretman traje minimalno mjesec dana.

Također, mješavinu nanosite u tankom sloju – od debljeg sloja bit ćete samo masni, a djelotvornost se neće povećati.

Svrha ovog tretmana je da eterična ulja dođu u dublje slojeve kože i djeluju na celulit, stoga je potpuno krivo zamotavati dijelove tijela u foliju ili termo deku jer znojenje ima potpuno suprotan efekt – tjera ulja van iz kože.

Što mogu koristiti trudnice i dojilje?

U trudnoći se izbjegava korištenje previše eteričnih ulja na velikim površinama tijela.

Trudnice i dojilje svakako mogu koristiti macerate centele, lista vinove loze i bršljana.

Trudnice od trećeg mjeseca trudnoće mogu koristiti i blagu aromaterapeutsku recepturu sa eteričnim uljem sjemena mrkve (20 kapi na 100 ml macerata centele i/ili bršljana), a dojilje mogu dodati i eterično ulje atlaskog ili himalajskog cedra (20 kapi na 100 ml baznog ulja).

Ipak, prvih tjedana dojenja najbolje je izbjegavati sva eterična ulja, jer bebe reagiraju na miris, a može smetati i samoj mami.

Program plus – što još dodati?

Svoju aromakozmetičku recepturu možete oplemeniti još nekim sastojcima.

Ako je koža opuštena, možete dodati ekstrakt acmelle. Acmella stimulira interakciju između kolagena i fibroblasta, kožu jača i učvršćuje. Acmellu dodajete do 5% – ako ćete koristiti gornju recepturu, stavite 5 mL acmelle, i za taj udio ide manje centele/bršljana.

Chili ekstrakt je još jedna dobra ideja – potiče cirkulaciju i smanjuje naslage masnog tkiva. Njega ide vrlo malo: 0,2-2% – naša sugestija je maksimalno 0,5%. To bi bilo svega 8-10 kapi na gornju recepturu.

Napomena:

Obratite pažnju na kvalitetu eteričnih ulja koja koristite! Loša eterična ulja ne samo da nisu učinkovita, nego mogu biti i štetna.

Gdje kupiti sve sastojke za izradu ulja protiv celulita?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Važno: ne izrađujemo pripravke!

Imate li u prodaji neku sličnu kombinaciju ulja i koja je cijena?