Ulja za sunčanje i zablude o SPF

Prije nego pogledamo koja ulja ćemo koristiti, nekoliko riječi o zabludama o uljima za sunčanje, tek toliko da shvatite zašto kojekakvi maslaci i kreme za sunčanje iz kućne radinosti, u kojima su aktivne tvari samo (razrijeđena) ulja, ne mogu imati niti visoki, niti deklarirani SPF.

Ulja za sunčanje (najčešće se spominju ulje maline, ulje čileanskog lješnjaka, karanja ulje, buriti ulje, macerat mrkve, ulje sjemenki rajčice itd.) najčešće imaju procijenjen SPF faktor u epruveti (in vitro). To znači da nitko ne garantira da ulje koje ste kupili ima neki točno određen faktor. Možda ima, a možda i nema. To ne možete znati osim ako konkretno ulje ne testirate jednom od adekvatnih metoda (in vivo ili colipa metodom).

Shodno navedenome, bilo koji pripravak napravljen samo od ulja ne može imati deklariran SPF bez da je prošlo neku od ovih metoda, niti okvirno možemo znati koliki faktor je u bočici neke mješavine sastavljene od ovih ili nekih drugih ulja.

Priču dodatno komplicira matematika: ako neko zamišljeno ulje, koje npr. ima SPF30, pomiješamo 50:50 s nekim drugim uljem koje nema nikakav SPF, nećemo dobiti SPF15, nego drugi korijen prvotne vrijednosti. Ista računica vrijedi i ako se na tijelo ne nanese dovoljna količina sredstva za sunčanje, već npr. pola. A znate li koja količina se smatra dovoljnom za odraslu osobu? 35 ml za cijelo tijelo. Pa sada razmislimo koliko bi nam trajala krema za sunčanje da svaki dan nekoliko puta nanosimo tu količinu, i razmislimo koji faktor zapravo “nosimo” ako nanosimo višestruko manju količinu sredstva za sunčanje.

Ovo sve nikako ne znači da trebate odustati od ulja za sunčanje. Potrebno je samo malo zdravog razuma – nemojte u podne izlaziti na sunce uvjereni da nosite SPF40, a de facto šećete po zvizdanu s maksimalno SPF4. Ako ste tamnije puti, rijetko crvenite, ako na plažu idete nakon 17, nema nikakvog razloga da se njega na suncu ne sastoji i od prirodnih ulja i maslaca.

I samo još ovo o ulju sjemenki (čileanske?) maline i ulju čileanskog lješnjaka. Ne, nije bitno da je malina čileanska. Ulje sjemenki maline (Rubus ideaus) je ulje sjemenki maline, dolazi ona iz Čilea ili ne. Za usporedbu, ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana) nije isto što i ulje lješnjaka (Corylus avellana), to su dvije potpuno različite vrste.

Koja su najbolja ulja za zaštitu kože od sunca?

Ulje karanje, jer od svih razvikanih ulja koja se koriste za zaštitu od sunca uistinu i ima neki značajniji SPF dokazan testiranjem in vivo.

Neke kozmetičke kuće su formulacije u kojima je jedina aktivna tvar ulje karanje uspjele deklarirati kao SPF30 (a mi svi u firmi smo se tome jako čudili i još uvijek čudimo, tim više što je domicilna država tih istih kozmetičkih kuća izdala je ozbiljno upozorenje oko deklariranja sredstava za sunčanje u kojima je jedina aktivna tvar karanja ulje – link). Da još zakompliciramo, jedan brend je sastojku zaštićenog naziva, a koji je zapravo karanja ulje, testiranjima in vitro odredio SPF UVB90, UVA32. In vivo je dokazan SPF oko 20 za čisto ulje karanje. To je VIŠE nego što nude ulja sjemenki maline i čileanskog lješnjaka, jer njihov SPF je dokazan u epruveti (in vitro). Dodatno, ulje karanje štiti i od dosadnih buba, jer je odličan repelent.

Buriti, pasji trn, macerat mrkve, macerat urukuma

Ulja bogata karotenoidima koji prije svega sprječavaju oštećenja kože izazvanog UV zračenjem. Mi ćemo ovdje koristiti buriti, no možete koristiti i macerat urukuma, ulje pasjeg trna (i pulpa i sjemenke će biti ok, ili objedinjeno u tzv. ulju bobica pasjeg trna), macerat mrkve…

Obilje antioksidansa u ulju buritija štiti od utjecaja UV zraka, apsorbira određeni dio UV spektra, te eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje a potom i starenje kože. Ako se ulje buritija koristi u njezi kože nakon sunčanja, koža će dulje zadržati brončanu boju.

Ulje sjemenki rajčice. O da.

Ovo rijetko ulje bogato je likopenom, γ-tokoferolom i sterolima, i mogli smo ga slobodno stvaiti u gornji pasus s uljima bogatim karotenoidima. No, ulje sjemenki rajčice ipak je posebna kobasica zbog sadržaja likopena, pa zaslužuje par redaka samo za sebe.

Pruža zaštitu od oštećenja stanica kože izazvanim UVB zrakama, a potencijalno djeluje i u prevenciji razvoja malignih bolesti kože izazvanim UV zrakama.

Odlično se upija, pa će odgovarati i tipovima kože koji ne podnose “teža” ulja.

Ulje sjemenki maline steklo je veliku popularnost kao ulje sa visokim SPF, no treba imati na umu da je SPF dokazan samo u epruveti.

Upravo zato ne sugeriramo šetanje po zvizdanu dok zaštitu pruža samo ovo ulje, a još manje sugeriramo da se oslanjate na SPF ako pričamo o zaštiti nježne dječje kože.

Neovisno o procjeni SPF ovog ulja, obožavamo ga u sredstvima za zaštitu kože od UV zraka jer zbog bogatsva γ-tokoferolu smanjuje upalne procese izazvane izlaganjem UV zrakama.

Najviše odgovara suhim i osjetljivim tipovima kože, no u formulacijama u kojima ne čini visok postotak, biti će odlična podrška zdravlju svih tipova kože.

U formulacijama za sunčanje znaju se još naći shea maslac, sezamovo ulje, tamanu ulje

Recept za izradu ulja za sunčanje

U bočicu od 100 mL odmjerite:

Zapamtite: ovo ulje nema deklariran zaštitni faktor!

U preparatima za sunčanje izbjegavamo eterična ulja, no možemo dodati neko mirisno ulje.

Ljetni izbor su najčešće mirisi Crème Tropicale i Tiare, no slobodno izaberite svoju verziju. Na ovu količinu ulja sa sunčanje ide do 25 kapi mirisnog ulja.

A želite li i šljokice, zašto ne – dodajte malo Golden ili Bronze mice (količina na vrh noža).

Kreme i ulja nisu dovoljni – koža treba i zaštitu “iznutra”

Izlaganje kože UV zračenju potencijalno vodi ka stvaranju slobodnih radikala i oštećenjima kože.

Upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom, pokrivanje glave šeširom te izbjegavanje sunca u vrijeme najjačeg zračenja provjerene su metode zaštite kože.

No, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja. Štoviše, pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani kožu možemo pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten.

O tome smo pisali u člancima:

Gdje kupiti sastojke za izradu ulja za sunčanje?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.