Masaža bolnih zglobova analgetskim uljima olakšava tegobe i povećava pokretljivost zglobova. U tu svrhu najčešće se koriste ulja ravensare, limunskog eukaliptusa, paprovca, lovora, zimzelena, paprene metvice, lavande, petitgraina, borovice i đumbira…

Donosimo recepturu za izradu jednostavnog balzama za pomoć kod bolova u zglobovima. Osim ciljanih eteričnih ulja, koristit ćemo i ekstrakte arnike i čilija.

Balzam se koristi 1-2x dnevno ili po potrebi, na bolnim mjestima. Izbjegavati područja s ranama, porezotinama, ili iritiranom i osjetljivom kožom.

Recept za izradu balzama za reumatske bolove

Faza B:

Postupak izrade balzama protiv bolova u zglobovima

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U laboratorijsku čašu odvažite sastojke faze A, te ju uronite u vodenu kupelj zagrijanu na cca 70-75 °C.

Kada je emulgator u masnoj fazi u potpunosti otopljen, maknite čašu iz vodene kupelji, te ju stavite u posudu s hladnom vodom, ručno miješajući dok se ne ohladi na cca 40°C.

Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo jedno po jedno eterično ulje iz faze B, temeljito miješajući između svakog, a na kraju i co2 ekstrakt ružmarina.

Balzam je sada spreman za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se u potpunosti ohladi.

Gdje kupiti sastojke za izradu antireumatskog balzama?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude: