Dodaci prehraniKolesterolNeplodnost

Astaksantin – moćni pigment za zdravlje i ljepotu

Crveni pigment astaksantin jedan je od najjačih antioksidansa na svijetu, a pripada skupini karotenoida.

astaksantin za zaštitu od sunca, kod neplodnosti

Astaksantin

astaksantin prirodni izvori

Astaksantin pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i mikroalgama. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Haematococcus pluvialisHaematococcus alga može sadržavati do 30 g po kilogramu suhog astaksantina.

Crvenkaste nijanse krila, škampi i lososa potječu upravo od astaksantina koji kroz prehrambeni lanac inkorporiraju u svoje tkivo.

Astaksantin se koristi u industriji dodataka prehrani, kozmetike, hrane i hrane za životinje. Njegovo osnovno djelovanje je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe.

Astaksantin i zaštita od sunca

astaksantin - zaštita od sunca

Izlaganje kože UV zračenju potencijalno vodi ka stvaranju slobodnih radikala i oštećenjima kože. Karotenoidi igraju važnu ulogu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, a astaksantin može biti značajno učinkovitiji od beta-karotena i luteina u prevenciji tih oštećenja.

Istraživanja pokazuju da astaksantin odlično sprječava takozvano fotostarenje odnosno pojavu bora i hiperpigmentacija koje su izazvane izlaganjem UV zračenju, a neke studije pokazale su i da astaksantin smanjuje rizik od zloćudnih bolesti kože uzrokovanih UV zračenjem.

Najbolje ga je uzimati u dozama od 4-8 mg dnevno, a s uzimanjem je uputno započeti i dva mjeseca prije očekivanog pojačanog izlaganja UV zrakama.

Dobro ga je kombinirati sa drugim nutrijentima koji imaju zaštitno djelovanje na kožu, prije svega drugim antioksidansima, poput zelenog čaja, ali i masnim kiselinama, primjerice GLA, kojima je bogato ulje noćurka.

Astaksantin i zdravlje kože

astaksantin kapsule

Više je studija pokazalo ulogu astaksantina u poboljšanju izgleda kože.

Studija provedena u Japanu u kojoj su sudjelovale žene dobi oko 40 godina i koje su 4 tjedna dnevno unosile 2 mg astaksantina pokazala je da se nakon samo 2 tjedna terapije poboljšao gotovo svaki aspekt zdravlja i izgleda kože žene. Poboljšanje je nakon 4 tjedna bilo još i vidljivije. Djelovanje astaksantina uključilo je smanjenje bora, bolju vlažnost, poboljšan tonus i elastičnost kože, nježniju površinu i manje nečistoća.

Astaksantin sugeriramo uzimati s drugim nutrijentima koji pomažu boljem izgledu kože, poput omega 3 masnih kiselina, GLA masnih kiselina (ulje noćurka), koenzima Q10,  resveratrola i sl.

Astaksantin i imunitet

najbolji prirodni lijekovi za jačanje imuniteta kod djece i odraslih - ljekovito bilje, vitamini, probiotici, eterična ulja za bolji imunitet

Istraživanja novijih datuma sve više upućuju na povoljan učinak astaksantina na imunološki sustav.

Astaksantin posjeduje mogućnost modulacije imunološkog odgovora čime smanjuje simptome i razvoj alergija, potiče imunološki sustav, nastanak T i B limfocita te NK stanica koje su bitne za obranu organizma od patogena i bolesti.

Istraživanje provedeno na 42 žene prosječne dobi 21 godinu koje je trajalo 8 tjedana, pokazalo je kako konzumacija nekoliko miligrama astaksantina ima značajan učinak na obrambene mehanizme organizma. Primjerice, pokazatelj oštećenja DNK, u skupini koja je primala 2 mg dnevno snizio se za 32 % a pri 8 mg dnevno za čak 43%. CRP, pokazatelj upale, bio je značajno snižen, a aktivnost T i B limfocita te NK stanica (važnih stanica imunološkog sustava) značajno povišena.

Iz svih navedenih razloga astaksantin ima dokazanu ulogu jačanja i stabilizacije imunološkog sustava što je od izuzetne važnosti za svakodnevno normalno funkcioniranje.

U svrhu podrške imunitetu, astaksantin je dobro kombinirati sa drugim nutrijentima za kojima najčešće posežebo kada želimo djelovati na imunološki sustav, poput arabinogalaktana, vitamina D3 te ulja crnog kima.

Astaksantin i neplodnost

Prirodni lijekovi za mušku neplodnost i erektilnu disfunkciju

U kliničkoj studiji, provedenoj na 30 muškaraca koji imaju problema s plodnošću bez jasno definiranog uzroka, ispitanici su primali 16 mg astaksantina dnevno u periodu od 3 mjeseca. U skupini koja je primala astaksantin parametri koju su važni za plodnost muškaraca, poput brzine spermija, bili su poboljšani.

U slučaju muške neplodnosti, astaksantin je dobro kombinirati s drugim nutrijentima koji utječu na brojnost spermija, njihova morfološka svojstva, mobilnost i DNK integritet, primjerice cink i selen, vitamin D3 te koenzim Q10.

Astaksantin i zdravlje želuca

Astaksantin smanjuje simptome probavnih tegoba i žgaravice.

U jednoj studiji je sudjelovalo 132 ispitanika sa probavnim smetnjama koji su dobivali ili 16 ili 40 mg astaksantina dnevno ili placebo kroz perod od 4 tjedna. Rezultati su pokazali značajno smanjenje pojave refluksa u osoba koje su uzimale najveće količine astaksantina.

Pozitivno djelovanje pigmenta iz skupine karotenoida je još izraženije kod osoba zaraženih bakterijom Helicobacter pylori koja se smatra glavnim uzročnikom gastritisa i peptičnih ulkusa.

Ostala djelovanja astaksantina

Astaksantin se povezuje i sa zdravljem očiju, srca, jetre,  zglobova i prostate. U posljednje vrijeme pojavilo se i nekoliko radova koji su povezuju astaksantin s gubitkom suvišnih kilograma.

Astaksantin kapsule – gdje kupiti i po kojoj cijeni?

Astaksantin kapsule možete kupiti:

 

Klikni i naruči: