Curenje iz nosa, svrbež i suzenje iz očiju, grebanje u grlu, suh nadražajni kašalj… ima li pomoći kod alergija?

Posljednjih godina alergije su u porastu i dostižu razmjere epidemije. Podaci pokazuju da 30-40% svjetskog stanovništva pati od jedne ili više alergijskih bolesti, a 10-30% od alergijskog rinitisa.

Alergija se može definirati kao neprimjeren odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike iz okoliša – alergene. Organizam se od svake tvari koju prepoznaje kao stranu i potencijalno štetnu štiti specifičnim obrambenim mehanizmima. Jedan od tih mehanizama je stvaranje specifičnih antitijela – antigena. Tvari koji izazivaju alergijsku reakciju nazivaju se alergeni. Oni će samo kod osoba s alergijskom sklonošću izazvati neprimjerenu reakciju imunološkog sustava.

Ukratko, alergije se javljaju radi “greške” u radu imunološkog sustava koji pretjerano reagira na uobičajene tvari iz naše okoline poput prašine, životinjske dlake, peludi, nekih sastojaka iz hrane. Te uobičajeno bezopasne tvari tvari organizam greškom vidi kao opasne te započinje jaku imunološku reakciju.

Uobičajeni simptomi alergije su kihanje, curenje vodenastog sekreta, otok krvnih žila (kongestija) koji se osjeća kao začepljenost nosa i otežano disanje, često uz smanjenje ili potpuni gubitak osjeta mirisa, te svrbež i suzenje očiju, svrbež kože, ponekad i svrbež zvukovoda, piskanje u prsima…

Iz prirode dolazi učinkovita pomoć za alergije

Što uzimati iznutra za olakšavanje simptoma alergije?

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima postalo je već legendarno u borbi s alergijama. Bioaktivni sastojci sjemenki i ulja su nigelon i timokinon.

Crni kim je prirodni antihistaminik, te posjeduje protuupalno i imunomodulatorno djelovanje.

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara, a njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma alergije.

Tretman uljem crnog kima uputno je započeti i nekoliko mjeseci prije perioda alergija, kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se sugerira napraviti pauza, a ponovno zapčinjanje terapije trebalo bi krenuti najkasnije od veljače.

Astragalus ili kozlinac

Astragalus ili kozlinac se primjenjuje za ublažavanje tegoba alergijskih reakcija koje uključuju alergijski rinitis, konjuktivitis i alergijski dermatitis.

Astragalus usmjerava odgovor imunološkog sustava prema eliminaciji alergena i pritom znatno smanjuje alergijske simptome. Slično kao i ulje crnog kima, djeluje modulatorno na neravnotežu imunološkog sustava koja dovodi do proizvodnje upalnih citokina, stvaranja imunoglobulina IgE te posljedično oslobađanja histamina.

Potrebno ga je početi koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija, te nastaviti u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone.

Kvercetin

Kvercetin (quercetin) je snažan antioksidans iz skupine bioflavonoida.

Istraživanja su pokazala da kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina, a također ima jako protuupalno djelovanje. Takvo sinergijsko djelovanje najčešće za posljedicu ima smanjenje simptoma alergija i astme, poput svrbeža, otečenih i suznih očiju i curenja iz nosa.

Uobičajena doza je 250-600 mg /dan podijeljeno u dvije doze, zajedno s vitaminom C s kojim ima sinergističko djelovanje. Još bolje djelovanje (odnosno iskoristivost) postiže ukoliko se koristi zajedno s bromelinom.

Vitamin C

Preporučuju se i visoke doze vitamina C, koji smanjuje lučenje histamina i potiče njegovu razgradnju.

Visokodozirni pripravci vitamina C u različitim su studijama uspješno upotrijebljeni u iskorjenjivanju simptoma pojedinih alergija.

Utvrđeno je da snižava razinu histamina u tijelu, smanjuje propusnost stanične stijenke i uspješno se bori sa stranim tvarima koje uđu u tijelo. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhalnih putova, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada.

Preporučena doza je 1.000-1.500 mg/dan.

Probiotici

Probiotici omogućuju organizmu stvaranje više antitijela imunoglobulina IgG, te tako štite organizam od jakih alergijskih reakcija. Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira ili jogurta, te misa i tempeha. Uslijed alergija i oslabljenog imuniteta često je potrebna veća doza od one koja se može postići prehranom, pa se tada poseže za dodacima prehrani.

Jedna od poznatijih studija je PANDA (Probiotic AND Allergy), koja je provedena je u Nizozemskoj i trajala je pet godina, a dokazuje učinkovitost probiotika u prevenciji alergije. Majka je uzimala probiotik šest tjedana ili dva mjeseca prije poroda, a dijete je dobivalo probiotik tijekom prve godine života. Rezultat je bila stabilna i trajno smanjena učestalost alergija u svim oblicima do čak 80 posto.

Vitamin D

Povišene razine vitamina D dokazano smanjuju rizik od pojave alergije kod djece i adolescenata. Jedno američko istraživanje iz 2011. pokazalo je kako su simptomi alergije mnogo češći kod ispitanika s manje od 15 ng/mL vitamina D u serumu u odnosu na osobe s 30 ng/mL ili više. Novo istraživanje, objavljeno 2016., utvrdilo je kako davanje vitamina D novorođenčadi i majkama u vrijeme trudnoće smanjuje alergijsku preosjetljivost na grinje iz prašine kao i učestalost napada astme u ranom djetinjstvu.

U navedenom istraživanju trudnice su dobivale 1.000 I.U ili 2.000 I.U. (internacionalnih jedinica) vitamina D tijekom zadnja tri mjeseca trudnoće, a potom je novorođenčad dobivala 400 I.U., odnosno 800 IU, u narednih 6 mjeseci.

Tijekom prvih 18 mjeseci života 11% dojenčadi iz placebo skupine moralo je u posjet liječniku zbog simptoma povezanih s astmom, naspram 0% dojenčadi koja je dobivala nižu dozu vitamina D, odnosno 4% iz skupine koja je dobivala višu.

Sva dojenčad je u to vrijeme uzimala majčino mlijeko , no 47% ispitanica započelo je i hranjenje gotovim pripravcima prije šestog mjeseca života bebe.

Uz blagotvoran protektivan učinak nižih doza vitamina D istraživači su ustanovili i povezanost preosjetljivosti na grinje iz kućne prašine i pojave astme.

List crnog ribiza

Ekstrakt lista crnog ribiza koristi se kod svih tegoba gdje dolazi do pretjerane reakcije imunološkog sustava, poput reumatoidnog artritisa i alergija.

Vrlo povoljno djelovanje iskazuje kod alergijskih stanja otpornih na liječenje klasičnim preparatima protiv alergije.

Ekstrakt lista crnog ribiza najčešće se uzima simptomatski, kada je alergija već nastupila ili tijekom rizičnog perioda, kako bi se ublažio imunološki odgovor pa samim time i utjecalo na jačinu alergijske reakcije.

Ostalo

Bromelain (ili bromelin) djeluje kao enzim koji ograničava djelovanje različitih metabolita i imunoloških tijela koji potiču upalne procese. Također poboljšava apsorpciju kvercetina pa ih je dobro uzimati u kombinaciji.

Pycnogenol inhibira biosintezu leukotrina. Korištenjem piknogenola duže od 5 tjedana prije početka sezone polinacije ublažavaju se simptomi alergijskog rinitisa i konjuktivitisa.

Drenažni pristup

Drenažni pristup je dugoročni pristup čiji cilj je načiti imunološki sustav da ne reagira bezrazložno na neopasne tvari. To uključuje djelovanje na jetru i žuč 2-3 puta godišnje (ali ne u vrijeme alergije). Drenaže se provode korijenom čička, korijenom maslačka ili listom artičoke.

Prvu kuru je najbolje napraviti u rano proljeće. Važno je uzeti u obzir da drenaže ne djeluju simptomatski, već dugoročno, te da je tijekom kure moguće pogoršanje simptoma.

Spravljanje nfuza: Dvije jušne žlice korijena čička ili korijena maslačka stave se u 2,5 dcl mlake vode, zagriju do ključanja i kuhaju na laganoj vatri 10 minuta. Makne se s vatre, procijedi i pije se uvijek svježe pripravljeno, pola sata prije jela, dva puta dnevno, tijekom tri tjedna.

Ove biljke je moguće nabaviti i kao standardizirane pripravke, koje su ne samo lakše za upotrebu, nego i učinkovitije, te je sugestija koristiti upravo takve pripravke.

Drenaža jetre ne smije se raditi samoinicijativno u slučaju žučnih kamenaca te upaljene žuči i jetre. Više o djelovanju na jetru: Ljekovito bilje za zdravlje jetre.

Tretmani izvana

Kod svrbeža očiju koriste se oblozi od hidrolata rimske kamilice i mirte kemotip cineol. Najbolje ih je pomiješati zajedno, te svaku večer staviti obloge na način da se blazinice namoče hidrolatom i drže na zatvorenim kapcima 10-15 minuta. Hidrolati se ne kapaju u oči!

Kod alergijeske hunjavice u prvu pomoć pozivamo eterična ulja rimske kamilice i puzajućeg miloduha, na način da se jedno ili oba ulja nakapaju na blazinicu i inhaliraju minutu ili dvije.

Alergijski ritis moguće je tretirati kapima za nos spravljenim od hidrolata, no to ćemo ipak ostaviti stručnjacima. Na tržištu postoje sprejevi za nos sa eteričnim uljima koji pomažu kod ovog problema (npr. Allergoforce od Pranaroma).