Vitamin D, uziman kao dodatak prehrani, štiti od akutnih respiratornih infekcija, uključujući prehladu i gripu.

Studija objavljena u veljači 2017. pruža snažan dokaz da korist od uzimanja vitamina D nadilazi benefite za zdravlje kostiju i mišića.

Vitamin D i gripa

Prema studiji provedenoj na Queen Mary University of London, vitamin D štiti od akutnih infekcija respiratornog sustava, uključujući gripu.

Objavljena studija analizira meta podatke na otprilike 11.000 sudionika iz 25 kliničkih studija obavljenih širom svijeta.

Voditelj istraživanja, prof. Adrian Martineau smatra da je ovo široko istraživanje po prvi puta u potpunosti dokazalo da vitamin D štiti od respiratornih infekcija.

Istraživanje odgovara i na pitanje zbog čega su neke samostalne studije pokazale da vitamin D u nekim slučajevima djeluje protektivno, a u nekima ne.

Studija zaključuje kako je protektivno djelovanje i korist od uzimanja vitamina D kao dodatka prehrani najsnažnije kod osoba s izraženim deficitom.

Dnevno uzimanje vitamina D kod osoba s niskom razinom (ispod 25 nanomola po litri) prepolovilo je rizik od akutnih respiratornih infekcija. Osobe s višom razinom vitamina D u serumu također imaju koristi, no u toj je skupini rizik od oboljevanja je “tek” 10% manji.

Valja napomenuti da je nedostatak vitamina D česta pojava, naročito u zimskim i proljetnim mjesecima, upravo u vrijeme kada epidemija gripe uzima najviše žrtava.

Mehanizam djelovanja

Pretpostavlja se da vitamin D, “vitamin sunca”, štiti od respiratornih infekcija na način da potiče proizvodnju antimikrobnih peptida, prirodnih, antibioticima sličnih supstanci, u plućima.

Protektivno djelovanje najizraženije je kod osoba koje redovito uzimaju dodatne količine vitamina D.

Jeftino i efikasno

Gripa i ostale akutne respiratorne infekcije vodeći su uzrok izostanaka s posla.

Komplikacije uslijed akutnih infekcija, poput upale pluća, nešto su rjeđe, ali prema posljednjim dostupnim podacima (2013. godine) uzrok su bolesti s 2,65 miliona smrtnih ishoda.

Protektivno djelovanje vitamina D, prema ovoj studiji, usporedivo je s protektivnim učinkom cijepljenja protiv gripe.

Stoga, ukoliko se niste cijepili, suplementacija vitaminom D može biti efikasan i prihvatljiv način za zaštitu od gripe.

Izvor: vital.hr