U bespućima interneta sve češće nailazimo na tvrdnju da se kod male djece ne smiju koristiti eterična ulja bogata 1,8 cineolom (eukaliptus radiata i globulus, ravensara, niauli cineol, kajeput, saro, mirta cineol, ružmarin cineol itd.), ulja koja ljekovito djeluju na dišni sustav.

Kao izvori tvrdnje da se takva ulja izbjegavaju, najčešće se pojavljuju američke stranice i autori koji krivo tumače ono što su Tisserand i Young napisali u knjizi Essential Oil Safety.

Naravno, to su počeli tako prenositi i neki “certificirani” aromaterapeuti kojih je sve više na našim područjima…

Ono što sa sigurnošću možemo zaključiti jest samo da nitko od njih očito nikada nije pročitao knjigu koju tako vole citirati, ili točnije, krivo citirati.

Što je istina? Što s djecom i eteričnim uljima koja su bogata 1,8 cineolom?

Pa što točno Tisserand i Young kažu u svojoj knjizi?

Na stranici 108 drugog izdanja (2014.)., poglavlje Infants and nasal instillation, kaže:

“Instillation, or introducing drops into the nose, can result in serious consequences, as significant quantitis can be absorbed through a combination of oral ingestion, inhalation and local absorbtion.”

Primjer jednog slučaja:

Nasal instillation od Olbas Oil (which contains ap 45% 1,8 cineole and 20% menthol) caused serve respiratory distress in a 4-month-old boy, who immediately collapsed, breathing rapidly, turning blue, wheezing and coughning.”

Nadalje, nismo sigurni da su su svim slučajevima korištena baš eterična ulja, jer dalje se navodi:

“No details were given regarding the amounts od (-) menthol and 1,8 cineol administrated, so it is difficult to extrapolate to essential oils.”

Što se dakle dogodilo u dokumentiranim slučajevima? Supstance bogate 1,8 cineolom (i mentolom!) KAPALE SU SE DJECI U NOS.

Koristi li itko čisti 1,8 cineol (ili mentol)? Ili u tako visokom postotku? Kapa li takve supstance direktno u nos bebe?

Za početak, eterična ulja su mješavine više komponenti, a ne izolirani spojevi. Kao i kod svega drugog što može služiti za liječenje – treba paziti na koncentraciju te način i učestalost primjene.

Još neki navodi u citiranoj knjizi o eteričnim uljima bogatim 1,8 cineolom:

Stranica 273:

“Do not apply to or near the face of infants or children under ten (10) years of age.”

Stranica 526.:

“1,8 cineole does not appear to be as toxic as is often believed, although elevated oral doses certainly are toxic and children are susceptible to cineole toxicity. The instillation of 1,8 cineole into the noses of young children is clearly not a sensible procedure, but this should not be taken to mean that any preparation containing 1,8 cineole is highly dangerous to children per se.”

Gdje dakle Tisserand i Young, autori na koje se pozivaju oni koji knjige ne čitaju, navode da se eterična ulja bogata 1,8 cineolom ne smiju koristiti kod djece?

Nigdje.

Što zapravo kažu?

  1. ne kapajte (ili ne uvodite izravno) djeci u nos eterična ulja bogata 1,8 cineolom
  2. ne nanosite ulja bogata 1,8 cineolom djeci na lice ili blizu lica

Nigdje ne kažu da se ta eterična ulja uopće ne smiju koristiti!

Dapače, na svojim tečajevima R. Tisserand izričito navodi da se ulja bogata cineolom mogu koristiti dermalno (adekvatno razrijeđena) i u difuzerima!

Što onda nećete raditi s tim uljima i bebama/djecom?

  • nećete ih kapati u nos
  • nećete djecu inhalirati čistim uljem i cjevčicom u nos
  • nećete ih mazati nerazrijeđena na lice i oko lica
  • nećete davati djeci da ih piju

Što možete raditi s tim uljima i bebama*/djecom?

  • indirektno inhalirati kroz difuzere
  • direktno inalirati ukoliko ste takav savjet dobili od adekvatno educirane osobe
  • dermalno nanositi u adekvatnoj koncentraciji (leđa/prsa/stopala)

* bebe ispod tri mjeseca ne maltretirajte eteričnim uljima bez ljute potrebe

Jesu li Tisserand i Young jedini autori koji imaju nešto za reći o eteričnim uljima?

Čak i da spomenuti autori tvrde ono što ne tvrde, u područu aromaterapije, kao i u svim područjima, ne vlada uvijek konsenzus o načinima primjene eteričnih ulja.

Jeste li ikada uzeli u ruku priručnike francuskih autora (liječnika i farmaceuta)? Primjerice D. Baudouxa? Kad otvorite njegov priručnik Pédiatrie možete samo pasti u nesvjest od koncentracija eteričnih ulja u formulacijama.

Slika niže preuzeta sa https://tisserandinstitute.org/ jasno navodi da se ulje eukaliptusa bogatih cineolom može koristiti kod djece u difuzeru!

Izvor slike: https://tisserandinstitute.org

Kako koristiti eterična ulja bogata 1,8 cineolom kod beba i djece?

eterična ulja bogata 1,8 cineolom - primjena kod beba i djece

Za početak, pustite bebe ispod tri mjeseca na miru :). Ne možete sve kontrolirati, a bebe trebaju razviti imunološki sustav. Ne činite im nikakvu uslugu ako je sve sterilno čisto.

Nadalje, novorođenčad ima osjetljiv dišni sustav i ne treba ga bespotrebno iritirati.

Ono što možete jest prostor u kojem boravi više ljudi “raskužiti” eteričnim uljima dok beba nije u prostoru. U difuzer stavite antivirusna i antibakterijska eterična ulja (npr. ravensara, čajevac, saro, eukaliptus radiata), pustite ga da radi pola sata, prozračite, i tek onda nek beba boravi u takvom prostoru.

Ukoliko se beba prehladi, ima šmrkav nos i sl, onda možete nešto raditi po tom pitanju.

Primjerice, 1-2 kapi eteričnog ulja ravensare razrijedite u 10 mL biljnog ulja te 2-3 x dnevno nanosite 1-2 kapi takve mješavine na leđa/prsa te stopala (kod stopala se ponekad savjetuje nanošenje čistog eteričnog ulja – ukoliko ste takav savjet dobili od stručne osobe, u njemu nema ničeg lošeg i opasnog). Uputno je bebi obući čarapice i pokriti tijelo kako bi bilo što manje direktne inhalacije eteričnog ulja.

Ovo je vrlo, vrlo homeopatska doza, uz sve moguće sigurnosne ograde, koja se može koristiti i kod beba ispod 3 mjeseca i ako ste totalni laik.

Francuski autori, primjerice, savjetuju i 50% otopine ravensare kod beba već od 3 mjeseca starosti. Najpoznatiji domaći autori iz područja fitoaromaterapije, redom farmaceuti i liječnici, također nemaju problema s primjenom eteričnih ulja bogatih 1,8 cineolom u visokim koncentracijama kod djece.

Kod beba iznad 3 mjeseca lagano možete uvoditi eterična ulja u život – ako za tim ima potrebe.

Možete u prostoru u kojem bebe borave povremeno uključiti difuzer s eteričnim uljima.

To je indiretna inhalacija, a najčešće se koriste eterična ulja mandarina, naranči, limuna, prave lavande, te za dišni sustav sibirska jela, kanadska jelabijeli bor, tamjanovacho uljeravensara, kajeput, mirta cineol, eukaliptus radiata.

Povremeno znači 2-3 x dnevno po pola sata. Istraživanja su ionako pokazala da eterična ulja bolje djeluju kada se periodično tijekom dana inhaliraju, a ne non-stop.

Dodatni savjeti

Inhalacije, difuzere i eterična ulja kod tegoba dišnog sustava smo detaljno obradili u članku: Najbolja eterična ulja kod gripe i prehlade.

Ravensaru kao najpotentnije antivirusno eterično ulje smo obradili u članku čudnog naziva Ravensara :).

Dodatno o primjeni eteričnih ulja kod beba i djece 🙂

Pazite na kvalitetu eteričnih ulja koja koristite. Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja je članak koji morate pročitati.

Citati:

Tisserand, R. and Young, R. (2014). Essential Oil Safety. 2nd Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone / Elsevier.

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja