U ovoj kremi ćemo koristiti mnoštvo aktivnih tvari, od protuupalnih do onih koji utječu na cirkulaciju i kapilare, kako bismo smanjili upalu, crvenilo i svrbež, te spriječili pretjerano širenje krvnih žila.

Sastojci za izradu kreme protiv rozaceje

Kao dio masne faze koristit ćemo macerat centele (gotu kole). Macerat centele je izvrstan venotonik, pa osim što se koristi kod proširenih vena i celulita, ima svoju primjenu i u njezi kože s proširenim kapilarama. Osim toga djeluje izrazito regenerativno i zacjeljujuće.

Njemu ćemo pridružiti tamanu ulje, koje osim što ima snažno protuupalno djelovanje, sadrži i kumarine, pa je savršen suradnik centeli kod problema s kapilarama.

Od eteričnih ulja ćemo koristiti bušin koji smanjuje širenje krvnih žila. Koristit ćemo također hidrolate njemačke kamilice i bušina.

Dodat ćemo još nekoliko protuupalnih, regenerirajućih i venotoničnih aktivnih tvari: dekspantenolniacinamidbisabololvitamin eekstrakt sladića i ekstrakt vinove loze.

Recept za izradu kreme protiv rozaceje

Masna faza (faza A):

Vodena faza (baza B): 

Na kraju izrade (faza C):

Postupak izrade kreme protiv rozaceje

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze (emulgator, ulja, ekstrakt sladića).

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze (hidrolate, dekspantenol) te pripremite niacinamid i ekstrakt vinove loze.

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada je dekspantenol otopljen u vodenoj fazi, dodajte joj niacinamid i ekstrakt vinove loze. Kada je emulgator u masnoj fazi u potpunosti otopljen, vodenu fazu polagano lijevajte (tanki mlaz) u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u Vašu emulziju.

Na cca 50°C dodajemo konzervans Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući. Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo jednu po jednu supstancu, miješajući između: vitamin E, bisabolol te eterično ulje.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Gdje kupiti sastojke za izradu ove kreme?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude