Tamanu, ili kalofil (Calophyllum inophyllum), samoniklo raste u Polineziji i jugoistočnoj Aziji, a kultivirano je na Madagaskaru i Havajima.

To je stablo visoko 30-ak metara, debele, kvrgave kore i velikih grana. Njegovo lišće je čvrsto, tamno zeleno, ovalno, s malim bijelim cvjetovima sa žutim središtem, arome što podsjeća na limetu.

Plod veličine marelice u sebi skriva sjemenke sa žutom jezgrom, od kojih se zajedno, mjesec dana nakon branja, hladnim prešanjem dobiva ulje.

Ulje je gusto, mutno, zeleno, s bjelkastim talogom, a dominantno sadrži oleinsku i linolnu kiselinu.

Ulje se ponekad u bočici voli stisnuti, pogotovo zimi, pa više izgleda poput neke paste, a ne ulja. Ukoliko se to dogodi, potrebno ga je blago zagrijati kako bi opet postalo tekuće.

Usprkos svojoj gustoći, relativno lako se apsorbira kroz kožu.

Kako djeluje tamanu ulje?

Ulje kalofila (ili tamanua) djeluje antibakterijski, antivirusno, fungicidno, cikatrizantno (pospješuje zacjeljivanje), protuupalno. Potiče sintezu kolagena te ima fotoprotektivni učinak.

Grupa ksantona koje sadrži djeluju protuupalno, baš kao i 4-fenil kumarin, nesteroidni protuupalni agens.

Ksantoni dodatno inhibiraju rast bakterija P. Aeruginosa i Bacillus subtilis. Kanofilična kiselina djeluje protiv bakterije Proteus mirabillis, koja je jedan od češćih uzročnika infekcija mokraćnog mjehura, a također pokazuje i djelovanje na MRSA-u, specifičnu upalu pluća hospitaliziranih pacijenata. Fridelin također djeluje na Staphylococcus aureus (MRSA), a pokazuje i protugljivično djelovanje.

Kalanolidi i kumarini spriječavaju HIV reverznu transkriptazu, i imaju iznimno djelovanje na human papilom virus.

Kada koristiti tamanu ulje?

Ovo drvo tropski narodi su smatrali svetom biljkom, i od davnina je važan dio narodne medicine na Pacifičkim otocima. Tradicionalno se koristilo za širok spektar kožnih oboljenja, od površinskih opekotina, porezotina, ogrebotina, uboda insekata, sve do neuralgija i fisura. Polinezijske žene ga koriste za održavnje zdrave i čiste kože, kao i za tretiranje i spriječavanje pelenskog osipa kod djece.

Zbog iznimnog protuupalnog djelovanja neizostavno je kod liječenja svih upalnih stanja kože: ekcema, psorijaze, seboreičnog i atopijskog dermatitisa (pa i onog uzrokovanog x-zrakama), rozacejeakni.

Jedno je od najučinkovitijih ulja za poticanje stvaranja novog tkiva, pa se redovito koristi za liječenje ožiljaka i strija.

Koristi se i za tretman ispucale kože, promrzlina, bolnih područja uzrokovanih dijabetesom, lezija uzrokovanih herpesom, facijalnih neuralgija, analnih fisura, svih vrsta vaginalnih infekcija.

Tamanu ulje stimulira sintezu kolagena, pa se vrlo uspješno koristi i u anti age kozmetici.

Zbog sadržaja kumarina izvrsno je u terapiji popucalih kapilara, upaljenih i proširenih vena, hemoroida, kao i uvijek kada postoji problem loše cirkulacije (celulit). Kod svih ovih problema gotovo uvijek se kombinira sa maceratom gotu kole (centele).

Kapsner i sur. koji su proučavali prirodne pripravke za fotozaštitu su spomenuli kako je jedan od sastojaka koji ima značajnu sposobnost UV apsorpcije i fotozaštite (uz istovremeni protuupalni učinak) – ulje tamanua.

Kako koristiti tamanu ulje?

Premda je izrazitog protuupalnog djelovanja, tamanu ulje, ukoliko se koristi samostalno, može smetati osobama s osjetljivom kožom, pa ga je najbolje koristiti u kombinaciji s drugim biljnim uljima. Tada ga se koristi 10-50%.

U nastavku donosimo nekoliko receptura.

Ulje za osjetljivu kožu sklonu atopiji

Sastojci:

Opcionalno:

Sve sastojke pomiješajte u odgovarajućoj bočici. Koristite ispod ili umjesto uobičajene kreme, najbolje na kožu prethodno navlaženu hidrolatom ili tonikom na bazi hidrolata.

Za osjetljivu kožu najbolji su hidrolati rimske i njemačke kamilice te hamamelisa, a možete ih obogatiti dekspantenolom i ekstraktom sljeza.

Ulje za masnu kožu sklonu aknama

Sastojci:

Sve sastojke pomiješajte u odgovarajućoj bočici. Koristite ispod ili umjesto uobičajene kreme, najbolje na kožu prethodno navlaženu hidrolatom ili tonikom na bazi hidrolata. Za masnu kožu sklonu aknama najpogodniji su hidrolati čajevca, timijana kemotip linalol i nerolija.

Kako napraviti tonik za kožu sklonu aknama, pisali smo u članku o aknama.

Ulje za kožu pogođenu rozaceom

Sastojci:

Sve sastojke pomiješajte u odgovarajućoj bočici. Koristite ispod ili umjesto uobičajene kreme, najbolje na kožu prethodno navlaženu hidrolatom ili tonikom na bazi hidrolata.

Za kožu s rozaceom predlažemo hidrolate bušina, sjemena mrkve te njemačke i rimske kamilice. Odabrani hidrolat se može obogatiti ekstraktom vinove loze (do 10%).

Luksuzno anti-age ulje

Sastojci:

Sve sastojke pomiješajte u odgovarajućoj bočici. Koristite ispod ili umjesto uobičajene kreme, najbolje na kožu prethodno navlaženu hidrolatom ili tonikom na bazi hidrolata.

Uz ovo ulje preporučamo hidrolate smilja, tamjana, ruže ili sandala, a dobro ih je obogatiti aktivnim sastojcima poput dermo-fillera i peptidelina.

Ulje protiv herpesa na usnama

Predlažemo dvije djelotvorne recepture za herpes na usnicama:

Jednostavna: u bočicu od 10 mL nakapajte 20 kapi eteričnog ulja ravensare, te do vrha napunite tamanu uljem. Promućkajte te na zahvaćeno podučje nanosite više puta dnevno.

Složena (dugotrajne infekcije)

10 kapi ravensare

2 kapi paprene metvice

4 kapi niaulia

2 kapi timijana kt. tujanol

5 ml biljnog ulja tamanu

1 kap ove mješavine nanosi se 6-8x dnevno lokalno na herpes, do nestanka simptoma.

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja

Gdje kupiti tamanu ulje ili ulje kalofila?

Tamanu ulje možete pronaći:

Koja je cijena tamanu ulja?

Iz ponude izdvajamo: