Za sve one kojima se diže kosa na glavi od pomisli na spravljanje krema, seruma i losiona, donosimo jednostavnu recepturu za vrlo efikasan tonik protiv akni.

Koje sastojke ćemo koristiti za spravljenje tonika protiv akni?

Kao glavni aktivni sastojak koristit ćemo Marine-Z (nalazimo i pod nazivom Algo’zinc), smjesu glicerolnog ekstrakta alge Laminaria digitata, te cinka.

Regulira lučenje sebuma, umanjuje upale kod akni i djeluje protiv Staphylococcus aureus te Propionobacterium acnes, bakterije koja je negativni faktor kod akni.

Dvostruko slijepa klinička ispitivanja pokazala su da primjena pripravaka s ovim aktivnim sastojkom mogu znatno poboljšati stanje kože zahvaćene aknama, upalnih lezija i smanjiti lučenje sebuma. Rezultati su vidljivi već nakon dva tjedna korištenja.

Dodat ćemo i ekstrakt zelenog čaja, koji djeluje blago adstrigentno te sprječava pojačano lučenje sebuma. Osim navedenoga, odlikuje ga i snažno protuupalno i regenerativno djelovanje, te je izvrstan ovlaživač.

Kao hidrolat izbora uzet ćemo timijan linalol, no biti će pogodni i čajevac, neroli, ružmarin verbenon te kamilice i stolisnik.

Recept za izradu tonika protiv akni

Postupak izrade tonika

Sve sastojke pomiješajte u odgovarajućoj bočici te dobro protresite. Rok trajanja je oko 3 mjeseca.

Nešto zahtijevnija verzija uključila bi i 4 g niacinamida (tada hidrolata ide 86 mL). U tom slučaju hidrolat treba zagrijavati dok se niacinamid u potpunosti ne otopi, a zatim se dodaju ostali sastojci.

Kako koristiti tonik protiv akni?

Ovakav tonik možete koristiti za čišćenje kože pogođene aknama na način da se nanese na blazinicu te prijeđe preko lica.

No, s obzirom na visoku koncentraciju aktivnih sastojaka, to bi bilo prilično rastrošno, pa ga je bolje raspršiti po zahvaćenom području te utapkati u kožu. Nakon primjene tonika, njegu možete nastaviti s uljnom mješavinom za kožu sklonu aknama ili uobičajenom njegom.

Recepturu za ulje protiv akni možete pronaći u našem članku o aknama, gdje sugeriramo i koje dodatke prehrani uzimati za liječnje iznutra.

Napomena:

Ovo je receptura za samostalnu izradu tonika. Ne nudimo uslugu izrade kozmetike.

Gdje kupiti kozmetičke sirovine iz ovog recepta?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Koristili smo ove kozmetičke sirovine: