Difuzeri su naprave namijenjenje raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica, pri čemu ljekovita eterična ulja ispunjavaju prostor u kojem boravimo. U posljednje vrijeme postali su vrlo popularan način primjene aromaterapije.

Sitne kapljice eteričnih ulja direktno prodiru do pluća, čime olakšavamo simptome zdravstvenih problema poput prehlade i gripe, upale sinusaglavobolje, nesanice, nemira…

O difuzerima smo već pisali u člancima o inhalaciji eteričnih ulja te dišnim tegobama, no idemo još malo.

difuzer za eterična ulja

Zašto difuzeri, a ne aroma-lampice?

Aroma-lampice zagrijavaju eterična ulja, čime dolazi do njihovog frakcioniranja i razgradnje.

Eterična ulja griju se do temperature isparavanja što dovodi do njihove razgradnje – najviše stradaju spojevi esteri i monoterpeni, a dolazi i do promjene kvalitete mirisa. Osim toga, prilikom procesa isparavanja prvo izlaze spojevi nižeg vrelišta, tek zatim spojevi višeg vrelišta. To znači da u zraku nikad nemamo raspršeno eterično ulje u svom cjelovitom sastavu, pa je i terapeutsko djelovanje upitno.

Difuzeri ne zagrijavaju eterična ulja do temperature isparavanja , već ih hladna* raspršuju u prostor. *Blago zagrijavanje vode pri radu ultrazvučnih difuzera je normalno.

Ulja se u cjelosti raspršuju u sitne kapljice, pa se u zraku istovremeno nalaze sve aktivne komponente pojedinog eteričnog ulja.

Difuzeri su daleko učinkovitiji u ispunjavanju prostora eteričnim uljem – to čine daleko brže od mirisnih lampica.

difuzer difuzor za eterična ulja

Koje vrste difuzera postoje?

Na tržištu postoji nekoliko vrsta difuzera, od kojih su napopularnija i terapeutski najvrijednija dva tipa:

U klasične difuzere dakle ide čisto eterično ulje bez vode, a u ultrazvučne difuzere idu voda i eterična ulja. Sada su jako popularni upravo ultrazvučni difuzeri, i uglavnom samo njih i viđate po društevnim mrežama i na većini prodajnih mjesta.

Klasični difuzeri

Klasični difuzeri ili nebulizatori rade bez vode, samo sa eteričnim uljem.

Prednost klasičnih difuzera je što brže ispune prostor eteričnim uljima u odnosu na ultrazvučne difuzere, stoga su i pogodniji za veće prostore. Također, eterična ulja se tijekom rada ravnomjerno raspršuju u prostor, a efikasniji su i kod direktne inhalacije.

Nedostatak se istovremeno krije i u prednosti – takvi difuzeri troše više eteričnih ulja od ultrazvučnih – upravo zato i ispune brže prostor mirisima, i upravo zato i jesu pogodniji za veće kvadrature. I ultrazvučni difuzeri bi bili pogodni za veće prostore kad biste u njih stavljali onoliko eteričnog ulja koliko u jednom ciklusu rada potroši klasični (10-20 ml, pa i više).

Dok ultrazvučne difuzere možete ostaviti da rade praktički cijeli dan, klasične se preporuča koristiti povremeno po nekoliko minuta, da ne bi došlo do prezasićenja zraka eteričnim uljima.

Potencijalni nedostatak je što je većina takvih difuzera od stakla, pa su skloni razbijanju, a to je problem ako imate malu djecu ili kućne ljubimce. Zamjenski stakleni dijelovi su često nedostupni i skupi.

Klasični difuzeri zahtijevaju i redovitije održavanje i čišćenje, minimalno jednom tjedno. Također, eterična ulja se vole zgusnuti u njihovim cjevčicama, pogotovo citrusna, što je ponekad prava muka za očistiti jer do tih cjevčica teško dolazite.

Klasični difuzeri su i nešto glasniji od ultrazvučnih (čuje se strujanje zraka kroz cjevčice).

Ako tražite difuzer koji će brzo ispuniti zrak mirisnim molekulama i koji je predviđen za veći prostor, neka to bude klasični model.

difuzer za eterična ulja

Ultrazvučni difuzeri

Ultrazvučni difuzeri rade na jednostavnom principu: ultrazvučnim vibracijama razbijamo vodu i eterična ulja u sitne čestice i raspršujemo ih u obliku maglice – mješavine vode i eteričnih ulja.

U ultrazvučnim difuzerima može se koristiti voda (obična, destilirana, svejedno) ali i hidrolati, što je fantastična mogućnost kada govorimo o dišnim tegobama beba.

Ultrazvučni difuzeri su u odnosu na klasične puno tiši, pogodniji su za prostore gdje borave djeca i kućni ljubimci, te su lakši za čišćenje i održavanje.

Oni postižu manje koncentracije eteričnih ulja u prostoru, što ne mora biti nedostatak, pogotovo ako u prostoru borave djeca.

Njihov uvjetni nedostatak je što nisu pogodni za veće prostore, no tom nedostatku se može lako doskočiti – u difuzer jednostavno treba stavljati više eteričnih ulja – onoliko koliko bismo stavljali i u klasični.

Ako tražite difuzer za manje prostore, u kojima pritom borave djeca i kućni ljubimci koji vole rušiti stvari, radije izaberite ultrazvučni model.

Problem vrste difuzera i prostora najčešće nije u snazi uređaja, već u količini eteričnih ulja koja se troše. Ne možemo očekivati da će 5 kapi eteričnih ulja u ultrazvučnom difuzeru zasititi prostor mirisom jednako kao i 5 ml eteričnog ulja u klasičnom difuzeru.

Također, ultrazvučni difuzeri tijekom nekoliko sati rada eterična ulja ne raspršuju ravnomjerno u prostor – u početku će koncentracija biti veća, a kako difuzer radi, tako će u maglici biti sve manje molekula eteričnih ulja.

Ako želite cijelo vrijeme jači intenzitet mirisa eteričnih ulja u prostoru, nakon sat-dva rada u difuzer treba dodati još eteričnih ulja.

Imajte pritom na umu da je za terapeutsko djelovanje bolje difuzer koristiti više puta dnevno ali kroz kraće razdoblje, nego non-stop istu koncentraciju. Upravo zato ovaj nedostatak ultrazvučnih difuzera ne mora biti nedostatak već prednost – možete ga uključiti i zaboraviti na njega.

Jesu li difuzeri atomizeri zraka?

difuzeri ili difuzori na eterična ulja - kako koristiti i gdje kupiti

“Atomizeri zraka” je novi popularni izraz kojim su nas izdivljali prodavači MLM brendova, a u svojoj osnovi znači da se u zrak raspršuje mješavina eteričnih ulja i vode.

Ne, “atomizer” ne razbija eterična ulja u atome, što vole govoriti sljedbenici MLM sekti kad vas nagovaraju da kupite baš njihov uređaj za raspršivanje eteričnih ulja.

Svi ultrazvučni difuzeri su “atomizeri zraka”, jer u sebi imaju dio koji se na engleskom naziva “atomized tablet”, a koji pokreće čitav proces raspršivanja. Uostalom, ako u google prevoditelj ukucate atomizer, dobit ćete prijevod: raspršivač.

Da zaključimo  – atomizer nije neki posebni uređaj s posebnim svojstvima koji u svojoj ponudi ima samo određeni MLM brend, ma koliko vas u to uvjeravali distributeri baš tog brenda.

Jesu li difuzeri ovlaživači zraka?

najbolji difuzer ili difuzor za eterična ulja - kako koristiti kod beba i djece

Ultrazvučni difuzeri potroše određenu količinu vode tijekom svog rada, ali oni u svojoj osnovi nisu ovlaživači.

Ovlaživači potroše nekoliko litara vode, dok se kod difuzera potrošnja mjeri u decilitrima.

Ma što vam prodavači raznih brendova govorili, uključite zdrav razum: koliko dl vode taj ovlaživač/atomizer potroši u npr. 5 sati rada, i možemo li to usporediti s količinom koju troše pravi ovlaživači?

Odgovor je: ne možemo.

Dakle, ultrazvučni difuzeri su samo uvjetno ovlaživači, lokalno na metru kvadratnom prostora gdje se nalaze.

Jednostavnije, možemo ih nazvati mikro-ovlaživačima. Ako sjedite za stolom i na stolu je difuzer koji radi – odlično, udišete zrak bogatiji vlagom.

Kako izabrati difuzer ovisno o kvadraturi prostora?

difuzor za eterična ulja

Za prostore iznad 60 m2 najčešće se preporučuju klasični difuzeri. Oni brže ispune prostor mirisnim molekulama (jer potroše više eteričnog ulja kroz kraće vrijeme rada).

Ultrazvučni difuzeri prema specifikacijama, ovisno o modelu, “pokrivaju” 10-20 m2, neki drugi 20-30m2, a treći pak 50-60 m2.

Međutim, kako 90% ultrazvučnih difuzera ima istu ili sličnu snagu ispuha, možemo zaključiti da bi trebali pokrivati i istu kvadraturu, neovisno o navodima na ambalaži. Oni se obično razlikuju samo po kapacitetu spremnika vode. Kapacitet spremnika vode je bitan za vrijeme rada (koliko difuzer u kontinuitetu može raditi), a ne kvadraturu prostora u kojem se koristi.

Većina ultrazvučnih difuzera je pogodna za prostore do 40-50 m2, no tu uvijek treba uključiti zdravi razum: ne možemo očekivati da će se 5-6 kapi eteričnih ulja jednako osjetiti u prostoru od 10 i 50 m2.

Što je veći prostor, treba više eteričnih ulja. I to ne par kapi više, nego često i mnogostruko više.

Klasični difuzer će potrošiti nekoliko mL eteričnih ulja da zasiti prostor od 50-ak m2 – toliko će trebati i ultrazvučnom.

I potrošnja goriva u automobilu je veća za veću kilometražu, i nekako je to većini ljudi jasno, no kada govorimo o difuzerima često dolazi do razočaranja jer eto, nekoliko kapi se ne osjeti u prostoru od 100 m2. I dodatno, ne osjeti se svih 8 sati rada.

Kako koristiti difuzere?

Indirektna inhalacija

Ova vrsta raspršivanja je najbolja za sprječavanje prijenosa kapljičnih infekcija u prostoru kojem boravi više ljudi. Indireknu inhalaciju koristimo i kada jednostavno želimo da prostor lijepo miriše, želimo djelovati anti-stresno, umirujuće i sl.

U klasični difuzer ili nebulizator u spremnik se ulije nekoliko mililitara eteričnog ulja, te se difuzer se uključi. Prostorija se ispuni mirisom do one mjere koja vam odgovara, te se difuzer isključi. Klasični difuzeri “troše” dosta eteričnog ulja te se i uključuju po nekoliko minuta, nekoliko puta dnevno. Nema smisla da rade cijeli dan jer ćete dnevno trošiti i nekoliko bočica eteričnog ulja na taj način.

Kod ultrazvučnih difuzera eterična ulja se miješaju s vodom i dodaje ih uobičajeno 10-30 kapi (ili više za veće prostore).

Oni mogu raditi satima, no postižu manju koncentraciju eteričnih ulja u zraku od klasičnog tipa. To možete uzeti i kao prednost, jer ih bez brige možete ostaviti da rade, pa i cijelu noć u dječjoj sobi.

Ako želite postići veću koncentraciju eteričnih ulja, jednostavno stavite više kapi te postupak ponavljajte svakih sat-dva.

Za sprečavanje virusnih i bakterijskih infekcija najčešće se koriste eterična ulja ravensare i čajevca, a tu su svakako i ostala ulja pogodna za tegobe dišnog sustava, poput eukaliptusa (globulus i radiata), sara, mirte cineol, kajeputa, niaulija… Ta ulja najčešće miješamo s citrusnim uljima, poput grejpa i limuna, koja imaju ugodan miris ali također djeluju antivirusno.

Eterična ulja za tegobe dišnog sustava opširno smo obradili u članku Eterična ulja kod gripe i prehlade.

Kod stresa i nervoze preporučujemo lavandu, bergamot, mandarine (crvena, zelena, tangerina), naranče (slatka, crvena, gorka), klementinu, petitgraine, rimsku kamilicu, mažuran, ylang-ylang

Moja omiljena kombinacija eteričnih ulja za umirenje:

  • 5 mL eteričnog ulja bergamota
  • 3 mL eteričnog ulja tangerine
  • 1 mL eteričnog ulja ylang-ylang
  • 1 mL eteričnog ulja mažurana

Nekoliko kapi ove mješavine stavite u difuzer.

Bergamot je odličan izbor ne samo kod nervoze, već i kod sezonskog poremećaja raspoloženja (tzv. zimske depresije).

Za koncentraciju i pamćenje koristimo eterična ulja ružmarina kemotip cineol, paprene metvice, limuna…

Pomiješajte:

  • 6 mL eteričnog ulja limuna
  • 3 mL eteričnog ulja ružmarin kemotip cineol
  • 1 mL eteričnog ulja paprene metvice

Te nekoliko kapi stavite u difuzer tijekom učenja, vožnje, intelektualnog rada i sl.

Direktna inhalacija

Direktnu inhalaciju najčešće koristimo kod tegoba dišnog sustava. Ona je pogodna za odrasle i stariju djecu, a izbjegava se kod beba, male djece te osoba koje pate od astme i bronhitisa.

Klasični difuzeri

U difuzer stavite 1-2 ml eteričnog ulja. Uključite difuzer (nebulizator) i izlaz difuzera postavite na cca 10 cm udaljenosti od nosa. Inhalirajte oko 5 minuta, 2-3 puta na dan.

Ultrazvučni difuzeri

Na sličan način možete se inhalirati i eteričnim uljima dodanima u ultrazvučni difuzer. U difuzer dodajte vrlo malo vode, cca 20-40 ml, dodajte 20-30 kapi eteričnog ulja, difuzer uključite, te udišite maglicu – mješavinu vode i eteričnog ulja – desetak minuta. Nakon toga u difuzer stavite ostatak vode do maksimuma te ga ostavite da radi u prostoriji u kojoj boravite te nastavite s indirektnom inhalacijom.

Eterična ulja pogodna za tegobe dišnog ustava obradili smo u čanku Eterična ulja kod gripe i prehlade.

Kako difuzere koristiti kod beba i djece?

Kod beba ispod 3 mjeseca treba izbjegavati bilo kakvu inhalaciju eteričnih ulja.

Ukoliko želimo “pročistiti” zrak odnosno djelovati na viruse i bakterije, difuzer možemo uključiti da se zrak zasiti eteričnim uljima, potom prostoriju prozračiti, nakon čega će biti pogodna za boravak beba. U tu svrhu najčešće se koristi eterično ulje ravensare.

Bebe starije od 3 mjeseca već lagano možemo izlagati blagim eteričnim uljima, ali ne bez potrebe, ne direktno inhalirati, i ne pretjerivati (bolje više puta dnevno po nekoliko minuta nego non-stop). Za tegobe dišnog sustava najpogodnija su ulja kanadskesibirske jele te bijelog bora, a potom na red dolaze i kajeput, ravensara, eukaliptus radiata, mirta kemotip cineol… Manju količinu eteričnih ulja dodajte u difuzer i pustite da radi 5-15 minuta, 3-4 puta dnevno, u prostoru u kojem boravi beba koja ima dišnih tegoba.

Općenito, nevezano za dišne tegobe, već za umirenje, možete koristiti eterična ulja mandarina, naranči, lavande, rimske kamilice…

Ako difuzere želite uključiti i u život beba ispod 3 mjeseca, postoji blago rješenje – hidrolati.

Naime, u ultrazvučne difuzere idu voda i eterična ulja. Voda ne mora biti destilirana, ali može. Hidrolati su nusprodukt destilacije eteričnih ulja, u svojoj osnovi zapravo destilirana voda, dovoljno blagi da se mogu koristiti i kod beba.

Lavanda, rimska kamilica, timijan linalol, čajevac, ružmarin verbenon… Dodajte vodi ili umjesto vode u difuzer.

Imajte pritom na umu da u difuzere ide 200-300 ml vode, a 200 ml hidrolata je oko 80-90 kn. Ako difuzer radi non-stop, tu količinu ćete potrošiti za 6-8 sati. I naravno, u difuzere (ultrazvučne) smiju ići samo čisti hidrolati bez ikakvih dodataka (u klasičnim difuzerima ne možete koristiti hidrolate, u njih idu čista eterična ulja, bez vode).

Smijem li u difuzere stavljati mirisna ulja?

u difuzerima je dozvoljeno koristiti samo čista eterična ulja

Ne!

Difuzeri su uređaji za raspršivanje eteričnih ulja. Bilo kakve druge tekućine (mirisna ulja, sintetska ulja, biljna ulja, macerati i sl.) štetno će djelovati na difuzer, odnosno – pokvarit će ga.

Osim toga, sintetska ulja će štetno djelovati i na vas. Uzrokuju glavobolju i loše djeluju na dišni sustav.

Kao što u dizel automobil ulijevate dizel gorivo, tako u difuzer za eterična ulja trebate stavljati eterična ulja, a ne kojekakve druge, često štetne i nagrizajuće tekućine.

A da bi eterična ulja imala terapeutsko djelovanje, ona moraju biti prirodna i kvalitetna.

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja

Gdje kupiti difuzer za eterična ulja?

Velik izbor različitih modela difuzera za eterična ulja možete kupiti: