AromaterapijaDišni sustav

Najbolja eterična ulja kod gripe i prehlade i kako ih koristiti

Eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje. Naučimo kako ga iskoristiti.

eterična ulja za dišni sustav i dišne infekcije: gripa, prehlada, kronavirus: kako koristiti i inhalirati

Dišni sustav neprestano dolazi u doticaj s vanjskom atmosferom, te je izložen brojnim mikroorganizmima koji se prenose zrakom.

Gornji dišni putevi filtriraju zrak dlačicama i neravninama u koje se ti mikroorganizmi zabijaju i lijepe.

Ukoliko jedan dio mikroorganizama ipak prođe kroz gornje dišne puteve, oni mogu biti uklonjeni stanicama koje ih izbacuju iz dišnog sustava zajedno sa sluzi, ili pak budu uništeni u imunološkim stanicama – makrofagima u plućima.

Iako je takav sustav zaštite uglavnom vrlo djelotvoran, relativno često se dogodi da ga patogeni mikroorganizmi prevladaju, te dolazi do oštećenja tkiva i upalne reakcije.

Brojni virusi mogu napasti dišni sustav: rinovirusi, respiratorni sinkcicijski virus, virusi influence i parainfluence, adenovirusi i drugi.

Gripa i prehlada su najučestalije zarazne bolesti u svijetu. Javljaju se u jesen i zimu, a obje izazivaju virusi.

Prehlada je vrlo česta virusna infekcija koja se javlja u svim dobnim skupinama.  Same prehlade nisu posebno opasne, osim kod novorođenčadi. One nestanu za otprilike tjedan dana, no iscrpe organizam, oslabe imunitet i čine nas podložnima drugim infekcijama. Simptomi prehlade su grlobolja, kihanje, curenje nosa i otežano disanje, groznica, suhe oči koje peku, suhi kašalj, glavobolja, te osjećaj jakog umora.

Gripa se također javlja u svim dobnim skupinama, no najjače posljedice osjećaju dojenčad, starije osobe i osobe sa kroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom. Simptomi gripe su drugačiji od prehlade i teži su za oboljeloga. Gripa se manifestira vrućicom (38-39°C ili više) i katkad se izmjenjuje s groznicom. Ostali simptomi su jaka grlobolja, suh i isprekidan kašalj, kihanje, glavobolja, bol u mišićima, opći umor i slabost.

Budući da i gripu i prehladu izazivaju virusi, te da kauzalna terapija nije moguća, dokazana metoda u liječenju te olakšavanju simptoma je upravo aromaterapija – korištenje eteričnih ulja.

Zašto su eterična ulja djelotvorna u borbi s virusima?

Milijunima godina biljke su se borile s opasnim mikroorganizmima, razvijajući i usavršavajući svoje oružje koje bi im pomoglo u toj borbi. Rezultat te borbe je sadržaj posebnih žlijezda u biljkama koje nazivamo eteričnim uljima.

Brojna eterična ulja imaju snažno antivirusno djelovanje, a najdjelotvornija kod simptoma gripe i prehlade su ona koja su istovremeno dobri ekspektoransi (potiču i olakšavaju iskašljavanje).

Klase kemijskih spojeva u eteričnim uljima koji djeluju povoljno na dišni sustav najčešće su:

Oksidi, među kojima je vrlo učestao spoj 1,8-cineol, prisutan u mnogim biljkama poput nekih vrsta eukaliptusa, ružmarina, lovora, čajevca, ravensare… Oni pomažu iskašljavanje (djeluju ekspektorirajuće) i djeluju antivirusno.

Alkoholi poput linalola i terpineola prisutni u vrstama kao što su čajevac, saro, ružino drvo, ho ulje. Djeluju antivirusno i antibakterijski.

Fenoli poput karvakrola iz mravinca (origana) te eugenola iz klinčićevca koji djeluju iznimno snažno antivirusno i antibakterijski (oprez: ova eterična ulja se u pravilu ne ihaliraju, a oralno se uzimaju samo u gastrorezistentim kapsulama).

Monoterpeni iz ulja čempresa, tamjanovaca, bijelog bora, crne smreke i jele, koja djeluju bronhodilatacijski (opuštaju mišiće bronha čime olakšavaju disanje), mukolitično (razrijeđuju sluz) te umiruju pretjerani kašalj. Njihovim metabolizmom nastaju spojevi poput alkohola koji također djeluju antivirusno. Ova klasa eteričnih ulja pogodna je i za astmatičare, bronhitičare i manju djecu, kojima ponekad ulja bogata 1,8 cineolom mogu (i ne moraju) smetati (smetnje se mogu pojaviti ukoliko se koristi metoda direktne inhalacije).

Kada smo već kod astme, treba spomenuti i eterično ulje puzajućeg miloduha, koje djeluje snažno bronhodilatacijski, a uz to i antivirusno.

Izuzetno bitno je paziti na kvalitetu eteričnih ulja koja koristimo u terapijske svrhe.

Koja eterična ulja koristiti?

RAVENSARA/RAVINTSARA

Ravensara (ili ravintsara, Cinnamomum camphora ct cineol) je ulje bogato kemijskim spojem cineolom i iznenađujuće je blago i neškodljivo.

Snažnog antivirusnog djelovanja, vrlo blago (ne iritira kožu) i pogodno za korištenje i kod djece čini ga jednim od prvih odabira čim se jave znaci virusne infekcije. Uz antivirusno djelovanje, ravensara i olakšava kašalj (djeluje kao ekspektorans).

HO ULJE

Ho ulje (Cinnamomum camphora ct linalol) dobiva se iz istog drveta kao i eterično ulje ravensare, no iz kore i grana, te daje eterično ulje bogato linalolom. Antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, koristi se za dišne infekcije, a posebice je korisno kod gripe i bronhitisa. Dozvoljeno je i kod beba, djece i osoba kojima bi mogla smetati cineolna ulja.

ČAJEVAC

Čajevac (Melaleuca alternifolia) je kao i ravensara potpuno siguran za primjenu na koži, pogodan i za upotrebu kod djece.

Kako bi mu se pojačalo djelovanje na dišni sustav, obično se miješa s eteričnim uljima bogatim cineolom, poput eukaliptusa globulusa, ravensare i niauli cineola. Imunostimulirajućeg je djelovanja.

Čajevac ima izraženo antibaktrijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje, izvrstan je za dezinfekciju svih površina kao i izradu home-made dezinficijensa za ruke. Nemojte podcijeniti snagu čajevca, kojeg se pomalo zaboravlja pored nekih drugih, popularnijih ulja – njega bi trebala imati svaka kućna ljekarna.

MANDRAVASAROTRA ILI SARO

Mandravasarotra (ili manje komplicirano, saro, Cinnamosma fragrans) sadrži optimalnu količinu antibakterijskog linalola u odnosu na ekspektorirajući cineol, čime idealno djeluje na dišni sustav. Rijetko ga moramo kombinirati s drugim uljima, to je ulje 2u1.

NIAULI CINEOL

Niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) još je jedno od blagih ulja bogatih cineolom. Odlično djeluje protiv virusa, a prisustvo i drugih kemijskih spojeva, poput nerolidola, ojačava i podiže organizam iscrpljen infekcijom. Vrlo se često kombinira s čajevcem i ravensarom.

EUKALIPTUSI

Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) i eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) dva su najpoznatija eukaliptusa koja se koriste za liječenje dišnog sustava.

Svjetski poznati aromaterapeut dr. Jean Valnet objavio je da raspršena 2%-tna otopina eteričnog ulja eukaliptusa globulusa uništava 70% stafilokoka u zraku!

Eukaliptus globulus sadrži cineol i uglavnom se koristi kod tegoba donjih dišnih puteva.

Eukaliptus radiata, ulje bogato felandrenom, blaže je i manje iritativno, pa je podesnije za upotrebu kod djece te kod tegoba gornjih dišnih puteva.

KAJEPUT

Kajeput (Melalueca cajuputi, Melaleuca leucadendron) bogat je cineolom, ali i drugim, blažim spojevima, pa je poput eukaliptus radiate ugodniji za djecu, pogotovo u difuzerima i inhalacijama. Premda blažeg mirisa, kajeput je jednako djelotovoran kod dišnih infekcija kao i niauli kemotip cineol.

MIRTA CINEOL

Mirta kemotip cineol  (Myrtus communis) djeluje snažno antivirusno, olakšava iskašljavanje i sprječava pretjeranu produkciju sluzi, pa se redovito koristiti za virusne dišne infekcije, pogotovo kod djece kada se izbjegavaju eterična ulja bitno bogatija cineolom.

RUŽMARIN

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) kemotip cineol, kao i mnoga ulja bogata cineolom, snažan je ekspektorans, dok je kemotip verbenon dobar mukolitik.

Ružmarin kemotip cineol ne spada u ulja prvog odabira kod dišnih tegoba, jer na raspolaganju imamo druga eterična ulja bogata cineolom, poput gore spomenutih ravensare, niaulia, kajeputa, eukaliptusa.

Kemotip verbenon blag je za kožu, ugodnijeg je mirisa, i neće provocirati jak kašalj kao ulja s cineolom, te će pomoći razrijediti sluz.

BOR, JELA, ČEMPRES, TAMJANOVCI

Ulja bogata čistim monoterpenima (ugljikovodicima), kao što su bijeli bor (Pinus sylvestris), tamjanovci (Boswelia sp), čempres (Cupressus sempervirens), kanadska jela (Albies balsamea) i sibirska jela (Abies sibirica).

Za razliku od ulja s cineolom, ova ulja smiruju pretjerani kašalj. Njihovim metabolizmom (enzimskom obradom u tijelu) nastaju spojevi poput alkohola koji djeluju antivirusno.

Bijeli bor te kanadska i sibirska jela posebice se preporučuju kod mlađe djece, kao i astmatičara i bronhitičara, s napomenom da su bor i kanadska jela učinkovitiji u smirivanju kašlja.

KOPAIBA

Kopaiba do nedavno nije bilo neko posebno popularno ulje. Šteta.

Kopaiba je izvrsna za tegobe gornjeg dišnog sustava, a djeluje i na imunitet. Ima snažno protuupalno djelovanje i uistinu je dobrodošao sastojak svih mješavina za tegobe dišnog sustava.

Dolazi na u dvije verzije, prirodna oleorezina i destilat. Prirodna oleorezina koristi se dermalno, a destilirana verzija je pogodna i za difuzere. Ukapajte u difuzer kopaibu, kanadsku jelu i ravenaru, i imate odličnu kombinaciju za zdravlje dišnog sustava.

Prednost kopaibe je što se može koristiti i kod beba.

Kako koristiti eterična ulja kod gripe i prehlade?

Prevencija – indirektna inhalacija uz pomoć difuzera

Za sprječavanje prijenosa kapljičnih virusnih infekcija najbolje je eterična ulja raspršiti u prostoru.

U ovu svrhu najpopularnije su aroma-lampice, no u njima se eterična ulja zagrijavaju, razgrađuju i frakcioniraju, pa nisu najbolji način za korištenje eteričnih ulja u prostoru. Naime, na takav način u zraku nikad nemamo raspršeno eterično ulje u svom cjelovitom sastavu, pa je i terapeutsko djelovanje upitno. Tu je naravno i drugi problem – teško je postići dovoljnu koncentraciju eteričnog ulja u prostoru.

Zato koristimo difuzere, naprave za raspršivanje eteričnih ulja u prostor.

difuzer difuzor za eterična ulja

U klasični difuzer ili nebulizator u spremnik se ulije nekoliko mililitara eteričnog ulja, te se difuzer se uključi. Prostorija se ispuni mirisom do one mjere koja vam odgovara (obično se potroši 0,5-1 mL eteričnog ulja), te se difuzer isključi. Klasični difuzeri “troše” dosta eteričnog ulja te se i uključuju po nekoliko minuta, nekoliko puta dnevno. Nema smisla da rade cijeli dan jer ćete dnevno trošiti i nekoliko bočica eteričnog ulja na taj način.

Kod ultrazvučnih difuzera eterična ulja se miješaju s vodom i dodaje ih uobičajeno 10-30 kapi (ili prema uputi proizvođača).

Oni mogu raditi satima, no postižu manju koncentraciju eteričnih ulja u zraku od klasičnog tipa. To možete uzeti i kao prednost, jer ih bez brige možete ostaviti da rade, pa i cijelu noć u dječjoj sobi.

Želite li postići veću koncetraciju eteričnih ulja, jednostavno stavite više kapi te postupak ponavljajte svakih sat-dva.

Za prevenciju je najpopularnije eterično ulje ravensare, a radi još jačeg učinka, miješa ga se s čajevcem. Ukoliko želite izbjeći kupovinu dva ulja, rješenje je saro, ulje koje nazivamo 2u1.

Njima je uputno dodati i neka citrusna ulja, ne samo radi ugodnijeg mirisa, već i sama imaju antivirusno djelovanje. Limun i grejp su odličan izbor za dan, a mandarina za noć.

Novorođenčad ima osjetljiv dišni sustav, te je najbolje izbjegavati boravak u prostorima gdje se koristi difuzer. Ukoliko želimo “pročistiti” zrak odnosno djelovati na viruse i bakterije, difuzer možemo uključiti da se zrak zasiti eteričnim uljima, potom prostoriju prozračiti, nakon čega će biti pogodna za boravak novorođenčadi.

Bebe starije od 3 mjeseca već lagano možemo izlagati blagim eteričnim uljima, ali ne bez potrebe, ne direktno inhalirati, i ne pretjerivati (bolje više puta dnevno po nekoliko minuta nego non-stop). Najpogodnija su ulja kanadskesibirske jele, bijelog bora, tamjanovca te ho ulje, a potom na red dolaze i kajeput, ravensara, eukaliptus radiata, mirta kemotip cineol…

Ako želimo olakšati kašalj, kod djece ćemo koristiti ravensaru, eukaliptus radiatu i kajeput, a želimo li smiriti, posegnut ćemo za bijelim borom ili kanadskom jelom, a od pomoći će biti i sibirska jela. Ružmarin kemotip verbenon razrijedit će sluz, pa se može koristiti i u kombinaciji s uljima koja olakšavaju iskašljavanje, kao i s uljima koja smiruju pretjerani kašalj.

Navečer se uljima za dišni sustav može dodati i mandarina, kako bi se djeca brže umirila. Ho ulje također djeluje umirujuće, a istovremeno i antibakterijski i antivirusno, pa je jedno od ulja izbora za večernju primjenu.

U difuzerima treba izbjegavati, ili ih koristiti u nižem postotku u mješavini, eterična ulja poput mravinca (origana), cimetovca kore, timijana timola i sl., zbog potencijalnog iritativnog djelovanja na dišni sustav.

Ako difuzere želite uključiti i u život beba ispod 3 mjeseca, postoji blago rješenje – hidrolati. Naime, u ultrazvučne difuzere idu voda i eterična ulja. Voda ne mora biti destilirana, ali može. Hidrolati su nusprodukt destilacije eteričnih ulja, dovoljno blagi da se mogu koristiti i kod beba. Lavanda, rimska kamilica, timijan linalol, čajevac, ružmarin verbenon… Dodajte vodi ili umjesto vode u difuzer – samo imajte na umu da u difuzere ide 200-300 ml vode, a 200 ml hidrolata je oko 80-90 kn. Ako difuzer radi non-stop, tu količinu ćete potrošiti za 6-8 sati. I naravno, u difuzere (ultrazvučne) smiju ići samo čisti hidrolati bez ikakvih dodataka (u klasičnim difuzerima ne možete koristiti hidrolate, u njih idu čista eterična ulja, bez vode).

Direktna inhalacija eteričnim uljima

Odrasli i starija djeca mogu se direktno inhalirati. Inhalacije se mogu provoditi parom (posuda s vrućom vodom), difuzerima i inhalatorima.

Osobe s astom trebaju izbjegavati inhalacije, a eterična ulja koristiti lokalnim utrljavanjem (dermalno).

Inhalacija vodenom parom

Na pola litre vruće vode kapnite 1-2 kapi eteričnog ulja, udišite paru oko jednu minutu, zatim kapnite još 1-2 kapi pa udišite sljedeću minutu, i tako dok ne kapnete 5-15 kapi, ne duže od 10 minuta.

Ponovite 2-3 puta dnevno tijekom kraćeg razdoblja.

Zašto eterična ulja dodajemo kap po kap?

Ukoliko bismo cijelu količinu dodali odmah, riskirali bismo naglo oslobađanje velike količine eteričnog ulja te nadražaj očiju.

Pri ovakvoj načinu inhalacije nema potrebe glavu prekrivati ručnikom, a u glavnom se koristi kod tegoba dišnog sustava.

Inhalatori

U spremnik s fiziološkom otopinom kapne se jedna do tri kapi eteričnog ulja, te se inhalira kroz 5-10 minuta, 2-3x dnevno.

Nebulizatori (klasični difuzeri)

U nebulizator (difuzer u koji ide samo eterično ulje bez prisustva vode) stavite 1-2 ml eteričnog ulja. Uključite difuzer (nebulizator) i izlaz difuzera postavite na cca 10 cm udaljenosti od nosa. Inhalirajte oko 5 minuta, 2-3 puta na dan.

Ultrazvučni difuzeri

Na sličan način možete se inhalirati i eteričnim uljima dodanima u ultrazvučni difuzer. U difuzer dodajte vrlo malo vode, cca 20-40 ml, dodajte 20-30 kapi eteričnog ulja, difuzer uključite, te udišite maglicu – mješavinu vode i eteričnog ulja – desetak minuta. Nakon toga u difuzer stavite ostatak vode do maksimuma te ga ostavite da radi u prostoriji u kojoj boravite te nastavite s indirektnom inhalacijom.


Lokalno utrljavanje leđa/prsa/stopala

U 30 mL brzoupijajućeg biljnog ulja (makadamija, lješnjak, marelica, frakcionirano kokosovo ulje…), ukapajte ukupno 60 kapi odgovarajućeg eteričnog ulja ili mješavine eteričnih ulja.

Kod djece i ljudi osjetljive kože koristite duplo manju dozu, odnosno najviše 30 kapi na 30 ml baznog ulja, a kod beba iznad 3 mjeseca pa do godine dana neka to bude 5-15 kapi. Kod novorođenčadi molimo ne koristiti eterična ulja bez preporuke stručne osobe.

Mažite dva do tri puta dnevno u tankom sloju na gornji dio leđa i prsa (izbjegavajući područja bradavica) te na stopala. Na stopala se mogu utrljavati nerazrijeđena eterična ulja (odrasli i djeca iznad 5 godina).

Kod tegoba gornjih dišnih puteva ulje se lokalno utrljava u područje čela, sljepoočnica i stražnjeg dijela vrata.

Nikada nemojte ulja nanositi na obraze, ispod očiju te na prednju stranu vrata jer može nastati iritacija kože.

Kod astmatičara se ulja nanose upravo ovim načinom, a izjegava se inhaliranje. U takve mješavine uvijek je uputno dodati eterično ulje puzajućeg miloduha koji širi bronhe te olakšava disanje.

Koristite samo eterična ulja provjerene kvalitete. Koja su to? Saznajte u tekstu Kako prepoznati kvalitetna eterična ulja a kako prodavače magle?

Terra Organica tim