Ljekovito biljeNeplodnostŽensko zdravlje

Shatavari je ayurvedski dar ženama

Zbog pomlađujućeg učinka na ženske spolne organe poetično je nazivaju biljkom "ona koja posjeduje stotinu muževa".

shatavari kao lijek za pms, neplodnost

Shatavari, odnosno grozdasta šparoga (Asparagus racemosus) biljka je penjačica visine do dva metra koja uspijeva diljem Šri Lanke, Indije i Himalaja.

ajurvedskim tekstovima ova biljka preporučuje se za liječenje u prvom redu ženskih tegoba no ujedno i želučanih, probavnih te nervnih bolesti.

Grozdasta šparoga najpoznatija je pod imenom Shatavari što na drevnom sanskrtu znači “lijek za stotinu bolesti”. Zbog pomlađujućeg učinka na ženske spolne organe poetično je nazivaju biljkom “ona koja posjeduje stotinu muževa”.

Nadaleko je poznato njeno blagotvorno djelovanje na reproduktivni sustav kod žena, a zbog svog širokog spektra djelovanja korisna je i muškarcima.

Grozdasta šparoga je biljka koja pomlađuje tijelo ublažavanjem ili otklanjanjem stresa.

Kod žena pomaže u ublažavanju bolova tijekom PMS-a, koristi se za liječenje bolesti rodnice, vrata maternice, neplodnosti, vaginalnih infekcija, kod gubitka libida te problema u menopauzi. Sadrži fitoestrogene koji osim što su korisni kod disbalansa hormona u žena, pomažu i muškarcima s povećanom prostatom.

Grozdasta šparoga djeluje kao afrodizijak te jača libido muškaraca i žena, hrani reproduktivni sustav jačanjem njegova tkiva te pomaže kod raznih upala spolnih organa. Također djeluje antimikrobno što je korisno za liječenje zglobova i bolesti povezanih sa zglobovima (artritis).

Osim blagotvornog učinka na reproduktivni sustav, grozdasta šparoga štiti od negativnog učinka stresa, odlična je pomoć za dobro funkcioniranje probavnog sustava (kod žgaravice, bolova u želucu, povraćanja, proljeva…), povoljno djeluje na respiratorni sustav (ublažava suhoću i nadraženost gornjih dišnih puteva, pomaže kod bronhitisa…).

Znanstveno je dokazano da štiti krvne stanice koštane srži te potiče lučenje mlijeka. Asparagus racemosus ujedno je i adaptogena biljka koja pomaže kod stresa te uravnotežuje i jača obrambeni sustav.

Glavne farmakološki aktivne komponente grozdaste šparoge nalaze se u korijenu biljke – steroidni saponini šatavarini I-IV koji djeluju kao prekursori za sintezu steroidnih hormona, dok su ostale aktivne komponente kvercetin, rutin, hiperozidi, asparagin, arginin, tirozin, rezin te esencijalna ulja.

Nuspojave: shatavari se generalno smatra sigurnom biljkom. Trebaju je izbjegavati osobe alergične na rod asparagus. Zbog potencijalnog diuretskog djelovanja, potreban je oprez kod problema sa bubrezima i plućne kongestije. Ne uzimati sa diureticima. Ne uzimati sa litijem (Lithium – litij; najčešće se propisuje kod manije, manično-depresivne psihoze i prevencije depresije). Srčani bolesnici trebaju se savjetovati sa liječnikom. Potreban oprez kod estrogen-ovisnih tumora, obavezno se posavjetovati sa liječnikom. Kod nekih pojedinaca zabilježeno je dobivanje na težini.

Izvor: nihon.hr

Gdje kupiti shatavari prah i kapsule?

Shatavari kapsule i shatavari prah možete pronaći: