Suprotno uvriježenom mišljenju kako je neplodnost uglavnom problem ženske populacije, studija objavljena 2010. godine pokazuje kako je problem neplodnosti u preko 50% slučajeva vezan uz mušku populaciju.

Muškarci su uzrok u preko 50% slučajeva

Suprotno uvriježenom mišljenju kako je neplodnost uglavnom problem ženske populacije, studija objavljena 2010. godine pokazuje kako je problem neplodnosti u preko 50% slučajeva vezan uz mušku populaciju. Iduća studija, objavljena sredinom 2012. godine, potvrdila je očekivano. Samo jedan od četvorice muškaraca ispitanika posjeduje optimalnu brojnost, količinu i kvalitetu sjemena. Prema nekim procjenama u posljednjih 80 godina ta je brojka za 50% manja danas nego ranije i nastavlja opadati! Iako je točan uzrok progresije nemoguće sa sigurnošću utvrditi, vrlo je vjerojatno da dobar dio razloga leži u različitim polutantima iz okoline koji oštećuju DNK, u pretilosti i oksidativnom stresu.

Studije ukazuju na mogućnost poboljšanja stanja

Četiri glavna faktora trebaju biti zadovoljena kako bi se utvrdila plodnost u muškaraca: brojnost spermija, njihova morfološka svojstva, mobilnost i DNK integritet. Postoje medicinske metode koje zahtijevaju korištenje medikamenata uz, na žalost, prilično izražene negativne posljedice. I to je jedan od razloga što liječenju pristupaju uglavnom žene. Upravo zbog neželjenih posljedica tretmana medikamentima nekoliko važnih studija učinjeno je s dodacima prehrani, a njihovi rezultati daju nadu da se stvari mogu značajno popraviti na prirodan način.

Prirodni lijekovi za neplodnost u muškaraca

Antioksidansi

Povezanost oksidativnog stresa istražena je u nekoliko kliničkih studija koje pokazuju kako je u muškaraca s izraženim oksidativnim stresom broj spermija manji, a oštećenja na staničnoj razini veća. Bolja opskrbljenost organizma antioksidantima uz brojnost i kvalitetu, utječe i na bolju pokretljivost spermija. Ova je razlika izraženija s godinama.

Antioksidanti koji su pokazali dobar učinak su vitamini C i E, minerali cink i selen te koenzim Q10 i astaksantin.

Vitamin C, naročito u kombinaciji s vitaminom E značajno utječe na brojnost, pokretljivost i kvalitetu spermija, vitamin E zasebno povećava mogućnost oplodnje i djeluje protektivno na staničnu DNK. Selen utječe na brojnost i pokretljivost, a cink na brojnost.

Koenzim Q10, uziman u količini od 60mg utječe na brojnost i pokretljivost.

U kliničkoj studiji, provedenoj na 30 muškaraca koji imaju problema s plodnošću bez jasno definiranog uzroka, ispitanici su primali 16 mg astaksantina dnevno u periodu od 3 mjeseca. U skupini koja je primala astaksantin parametri koju su važni za plodnost muškaraca, poput brzine spermija, bili su poboljšani.Ostali suplementi koji pomažu

I drugi lako dostupni dodaci prehrani pokazali su djelotvornost. Studije na životinjama i ljudima pokazale su kako stanice spermija koje sadrže veću količinu omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA) također pokazuju manju osjetljivost na oksidativni stres. Studija na muškarcima koji su uzimali 1.840mg omega-3 (EPA i DHA u kombinaciji) masnih kiselina dnevno pokazala je znatno poboljšanje u količini i koncentraciji spermija.

Likopen, karotenoid zaslužan za crvenu boju rajčica, također je pokazao veliku djelotvornost. Studija s 2mg likopena, dva puta dnevno, utvrdila je 66% povećanje koncentracije i 53% povećanu pokretljivost. Ukupno 23% muškaraca s problemima, za vrijeme trajanja studije, postali su očevi!

Još jedan od popularnih suplemenata, L-karnitin, pokazao je efikasnost. Kako je L-karnitin osnovna molekula koja nekim stanicama daje energiju, u spermijima znatno uvećava pokretljivost i energiju, ujedno uvećavajući brojnost, a prema studijama i mogućnost začeća za gotovo 20%.Prirodni lijekovi za mušku neplodnost i erektilnu disfunkciju

Važnost vitamina D

Tek je 2006. godine laboratorijski utvrđena prisutnost receptora vitamina D na površini stanica spermija. Nakon tog otkrića pojavnost tih receptora utvrđena je u svom tkivu muškog reproduktivnog trakta. Iako su do sada sve izvršene studije samo laboratorijskog karaktera ili izvršene na životinjama, za pretpostaviti je pozitivan ishod na kliničkim studijama s muškarcima koje su u tijeku. Studija sa životinjama pokazala je kako mogućnost oplodnje u životinja s nedovoljnom količinom vitamina D u plazmi 73% manja no u kontrolnoj skupini s povećanom količinom vitamina D.

U laboratorijskim uvjetima, spermiji obogaćeni vitaminom D pokazuju izrazito bolju pokretljivost i mogućnost oplodnje jajne stanice. Iako su studije laboratorijskog karaktera, muškarci s problemom neplodnosti mogli bi razmišljati o dodatnoj suplementaciji vitaminom D3.Ima šanse

Utjecaj okoline i način života izgleda da nepovratno umajnjuju naše reproduktivne mogućnosti, barem na tradicionalan način. Brojne studije ipak ukazuju na mogućnosti koje su nam nadohvat ruke da te trendove barem usporimo.

Važnost kvalitetne prehrane, poput one mediteranske, bavljenje fizičkim aktivnostima i opuštanje od stresa ne samo da će nam poboljšati kvalitetu života nego i njegovu reprodukciju.

Dodatno, činjenica je da se i muškarci i žene sve kasnije odlučuju na zasnivanje obitelji i potomstvo, što je povezano s višestrukim rizicima. Dvije novije studije bave se upravo tom činjenicom i načinima poboljšanja kvalitete sjemena u starijih osoba. Obje se bave kombinacijama ranije spomenutih dodataka prehrani.

Prva je mjerila utjecaj vitamina C, E, folne kiselinecinka na mušku populaciju između 22. i 80. godine života u utvrdila kako su u grupi muškaraca koja je redovito uzimala kombinaciju ovih mikronutrijenata, oštećenja DNK sjemena u starijoj grupi ispitanika na gotovo istoj razini kao oštećenja mlađe grupe.

Druga studija, na ispitanicima liječenim od neplodnosti uzrokovane nedovoljnom količinom i neodgovarajućom formom sjemena, uključila je kombinaciju vitamina C, E, B12, cinka, folne kiseline, selena, koenzima Q-10 i L-karnitina. Suplementacija i mjerenja nakon tri mjeseca pokazala su znatno povećenje kvalitete, strukture, koncentracije i pokretljivosti sjemena.

Iako se, kao i obično, u dodacima prehrani traži spasonosno rješenje nakon što medicina nije pomogla, ove studije pokazuju kao nije na odmet na vrijeme razmišljati o mogućnostima produljena kvalitete života dodacima prehrani koji su nam na dohvat ruke.

Prirodni lijekovi za erektilnu disfunkciju

Erektilna disfunkcija

Nedostatak želje i/ili nemogućnost postizanja erekcije su problemi za koje se najčešće traži pomoć, bilo farmaceutskim pripravcima ili dodacima prehrani koji sadrže ekstrakte bilja ili aminokiselinu L-arginin.

Nekoliko dobro provedenih kliničkih studija posebno ističe ekstrakt biljke pod imenom Maca. Nativno iz Perua, ova se biljka tradicionalno koristi u narodnoj medicini za povećanje plodnosti i seksualne želje, kako u muškaraca, tako i žena. Koristi se i za olakšanje simptoma menopauze.

Studije na životinjama ukazuju da maca povećava izdržljivost i pospješuje seksualne funkcije. Studija na ljudima ukazuje na povećani libido, povećanu proizvodnju spermija i njihovu veću pokretljivost.

Mehanizmi djelovanja mace na plodnost najvjerojatnije su povezani s izotiocijanatima, produktima hidrolize glukozinolata kojima je maca bogata. Dodatno, jedan od njih, benzil izotiocijanat, prema ispitivanjima na laboratorijskim životinjama inhibira tumore dojke, želuca i jetre.Afrodizijska svojstva povezana su s prostaglandinima, sterolima iamidima polunezasićenih masnih kiselina.

Prilično je nejasno na koji način maca pospješuje seksualne performanse bez da utječe na razinu razine hormona (luteinizirajući, prolaktin, testosteron i estradiol) u serumu te se pretpostavlja da djeluje na receptore tih hormona.

Probleme s erektivnom disfunkcijom moguće je umanjiti i amonokiselinom L-arginin, pri čemo je potrebna kontinuirana upotreba. L-Arginin potiče proizvodnju dušičnog oksida, opušta mišiće i širi krvne žile što pospješuje protok krvi i produžava vrijeme erekcije.

Izvor: vital.hr