Jedan od najpopularnijih proizvoda na listi pravilne prehrane zasigurno su sjemenke lana koje igraju važnu ulogu u ljudskom zdravlju već više od 5000 godina.

Do sada su bili cijenjene kao pomoćnici u smanjivanju rizika od raka dojke i prostate, no sjemenke lana sada su se počele isticati i u podržavanju kardiovaskularnog zdravlja.

Ljekovitost sjemenki lana

Glavna zdravstvena korist sjemenki lana potiče od velike količine omega-3 masnih kiselina te topivih i netopivih biljnih vlakana.

Laneno ulje sadrži gotovo dvostruko veću količinu omega-3 masnih kiselina od ribljeg ulja.

Nažalost, taj podatak se odnosi na alfa-linolensku kiselinu koja se u organizmu tek djelomično konvertira u puno važnije masne kiseline – EPA i DHA (njih možemo naći u ribi i plodovima mora).

S druge strane, sjemenke lana su najrasprostranjeniji izvor lignana.

Ove komponente su vlaknasti spojevi koji imaju blago estrogensko djelovanje te se zbog toga smatraju fitoestrogenima.

Oni mogu zaposjesti receptore za estrogen i na taj način umanjiti djelovanje estrogena na tumor dojke ili prostate (neki tumori dojke i prostate su estrogen ovisni tumori).

Lignani također povećavaju proizvodnju spoja SHBG tj. globulina koji veže spolne hormone. Ovaj protein regulira razinu estrogena tako što ga veže na sebe i prenosi krvlju.

Sjemenke lana i visoki krvni tlak

Konzumacija sjemenki lana može sniziti krvni tlak.

U dvostruko slijepom istraživanju provedenom u Istraživačkom centru bolnice St. Boniface u Winnipegu (Kanada), konzumacija 30 g lanenog sjemena na dan snizila je sistolički tlak za prosječno 15 mm Hg, dok je dijastolički tlak bio niži u prosjeku za 7 mm Hg kod bolesnika s hipertenzijom.

Sjemenke lana i kolesterol

Drugo istraživanje odnosi se na procjenu učinka lanenih sjemenki na snižavanje kolestreola kod bolesnika s klinički značajnom bolešću perifernih arterija.

Već nakon mjesec dana konzumacije 30g mljevenih lanenih sjemenki na dan koncentracija cirkulirajućeg LDL-a smanjila se za 15%.

Kako koristiti sjemenke lana?

Većina provedenih istraživanja usredotočila se na uporabu mljevenih sjemenki lana, budući da ovaj oblik omogućuje lakše oslobađanje korisnih spojeva u usporedbi s konzumiranjem cijelog sjemena.

Prilikom kupnje sjemenki lana preporučuje se kupiti cijele sjemenke koje onda u svojoj kući možete mljeti po potrebi (na taj način smanjuje se mogućnost oksidacije i kvarenja).

Sjemenke lana možete dodati u žitarice, smoothije, jogurte ili od lanenog brašna možete pripremiti kruh, peciva, kolače, tortilje…

Izvor: planetzdravlja.com