Suplementacija alfa lipoičnom kiselinom, samostalno ili s omega-3 masnom kiselinom, može ubrzati gubitak masnog tkiva i kilograma.

Nova studija provedena u Španjolskoj, objavljena u veljači 2015. godine potvrđuje značajan gubitak kilograma i objašnjava neke mehanizme djelovanja.

ALA pomaže kalorijski restriktivnu dijetu

Studija (1) je obavljena na 97 zdravih, ali pretilih ženskih osoba kojima je određena kalorijski restriktivna dijeta. Ispitna skupina podijeljena je na osobe koje su bile isključivo na kalorijski restriktivnoj dijeti, osobe koje su bile na dijeti i uzimale samo alfa lipoičnu kiselinu ili EPA omegu, te alfa lipoičnu u kombinaciji s EPA omega-3 masnom kiselinom.

Ispitanice koje su bile samo na restriktivnoj dijeti izgubile su u prosjeku 5.2 kg (5.4 dijeta + EPA), dok su istovremeno ispitanice na dijeti + alfa lipoična kiselina izgubile 7 kg (6,5kg ALA + EPA skupina).

U studiji su korištene dnevne doze od po 300mg alfa lipoične kiseline, odnosno 300 mg ALA (300mg) plus 1.3g EPA omega-3 na dan.

Važnost utjecaja EPA na razinu leptina

Bez obzira što je skupina s alfa lipoičnom kiselinom bez EPA izgubila najviše kilograma, istraživači smatraju da je dodatak EPA masne kiseline razlog što u ALA + EPA skupini nije zamijećen tipičan pad razine leptina (hormona sitosti) u organizmu, što je dobro, budući da je to znak da organizam ne pokreće obrambene mehanizme povezane sa smanjenim unosom kalorija.

Alfa lipoična kiselina blokira stvaranje novih masnih naslaga

Istraživači zaključuju da je “Adiptozno tkivo ciljani organ, pri čemu alfa lipoična kiselina pokazuje anti-adiptozno djelovanje inhibirajući lipogenezu, uvećavajući lipolizu i inhibirajući adipogenezu.”

Istraživači ističu da “…takvi mehanizmi uslijed djelovanja alfa lipoične kiseline mogu doprinjeti redukciji tjelesne težine i masnog tkiva bez povećanja potrošnje energije”.

Pojednostavljeno, alfa lipoična kiselina koči sintezu masti i njihov transport do već uskladištenih masnih naslaga, pojačava razlaganje lipida (masti) i blokira pretvaranje slobodnih masti u masne nakupine.

Proces se odvija bez ubrzavanja metabolizma i stimulativnog djelovanja kakvog imaju termogene formule za gubitak masti.

Različita primjena i nove studije

Alfa lipoična kiselina je snažan antioksidans, a terapeutsku primjenu nalazi kod oboljelih od dijabetesa.

Nova studija u stvari samo je jedna od onih koje već čitavo desetljeće (2) ukazuju na potencijal uzimanja u svrhu redukcije tjelesne masti.

Uz alfa lipoičnu kiselinu zapamtite svakako da su pretile osobe iz studije bile na restriktivnoj kalorijskoj dijeti te da je paralelno uzimanje EPA omega-3 imalo za posljedicu održanje razine leptina.

Ovakav pristup borbi s viškom kilograma daje izglede za dugoročan uspjeh. Rezultati ostalih kliničkih studija očekuju se uskoro budući da su neke u tijeku još od 2011 godine.

Reference:

1.) Huerta AE1, Navas-Carretero S, Prieto-Hontoria PL, Martínez J.A., Moreno-Aliaga MJ.: Effects of α-lipoic acid and eicosapentaenoic acid in overweight and obese women during weight loss; Obesity 2015 Feb;23(2):313-21.
2.) Kim M-S, Park J-Y, Namkoong C, et al. Anti-obesity effects of a-lipoic acid mediated by suppression of hypothalamic AMP-activated protein kinase. Nature Med 2004 Jun 13;1-7

Izvor: vital.hr