Atopijski dermatitis je upalna bolest kože koja je sve prisutnija u modernom društvu. Učestalost atopijskog dermatitisa u zadnjih 30-ak godina porasla je dva do tri puta, pa se procjenjuje da zahvaća 10-20% djece te 1-3% odraslih.

Atopijski dermatitis je kronična bolest koja najčešće pogađa djecu i mlade ljude, ali može se nastaviti i u starijoj dobi.

Postoje periodi kada je bolest pogoršana, nazvani egzacerbacijski periodi ili plamteći periodi, iza kojih slijede periodi kada se koža popravlja ili potpuno čisti, a to su remisijski periodi.

Karakterizira je nekoliko simptoma:

  • kseroza ili suhoća gornjeg sloja kože
  • upala odnosno crvenilo
  • svrbež
  • povezanost sa alergijskim bolestima

Uzroci atopijskog dermatitisa

Ni mehanizam, niti uzrok nastanka atopijskog dermatitisa još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, a nema niti univerzalnog lijeka. Smatra se da je atopijski dermatitis kombinacija genskih anomalija, složenih upalnih mehanizama i nepravilnosti u funkcioniranju epidermalne barijere kože.

Genetika

Jedan od uzroka je genetski – dokazano je da povijest atopije kod nekog od roditelja doprinosi povećanom riziku razvitka atopije u djece, a veći je rizik nasljednosti od majke nego od oca. No, genetski faktor ne može objasniti sve veću učestalost atopijskog dermatitisa u populaciji.

Disbalans imunološkog sustava

Teorija o autoimunim uzrocima se manje-više napustila, a prihvaćeno je stajalište da je jedan od uzroka disbalans imunološkog sustava, odnosno sve veći Th2 imunološki odgovor nauštrn Th1 odgovora (zadužen za obranu od virusa i bakterija). Zašto dolazi do toga? Opet postoje razne teorije, a jedna od njih navodi život u “presterilnim” uvjetima, gdje sve čistimo, dezinficiramo i panično se bojimo bakterija. Kako zbog takvih uvjeta nema Th1 odgovora, koji je zadužen za obranu od virusa i bakterija, tako je više izražen Th2 odgovor, koji u tijelu stvara upalu, u ovom slučaju bez biološkog smisla. Djeca na selu dokazano manje oboljevaju od AD od gradske djece, da li zbog veće izloženosti bakterijama ili manjeg zagađenja, teško je zaključiti. Vjerovatno i jedno i drugo.

Što se dalje događa? Upalni medijatori citokini Th2 tipa koče stvaranje cijele grupe proteina koji spriječavaju da mikroorganizmi ugroze kožu. Zbog toga se zna dogoditi nekontroliran rast patogenih bakterija i gljivica, koji dodatno zakompliciraju stvar. I neki virusi pogoršavaju stanje AD-a, ali i cijepljenje vakcinama koje sadrže virusne sojeve.

Alergije na hranu

Alerije na hranu su također jedan od faktora koji pogoršavaju AD. Pitanje je da li ga uzrokuju, ili su samo učestalije kod osobe koje imaju pretjeran Th2 imunološki odgovor, koji onda bude usmjeren i na alergene iz hrane. Naješće su problematični mlijeko, jaja, soja, kikiriki, čokolada te gluten i drugi proteini iz žitarica, ali i konzervansi.

Kako ne bismo pogađali koja hrana pogoršava situaciju, bilo bi dobro učini cjelokupni profil IgE (alergija) i IgG4 (intolerancija) iz krvi. Ova pretraga je relativno skupa, no nedvojbeno korisna. Uklanjanje problematičnih namirnica iz prehrane neće izliječiti AD, ali će svakako pomoći da ne dođe do pogoršanja stanja. Pretrage je korisno napraviti i da se ne bi bespotrebno izbacivale neke vitalne namirnice na koje nije dokazana alergija.

Prehrana bi se trebala bazirati na kvalitetnim proteinima iz ribe i mesa (po mogućnosti organski uzgojenog, ili barem od poznatih, domaćih uzgajivača sa sela, čije životinje vide sunce, nebo, zemlju i travu i ne hrane se industrijskim koncentratima) te mnoštvu povrća. Ukoliko mlijeko pogoršava stanje, može se zamjeniti zobenim, koje je dodatno bogato beta glukanima koji stumiliraju Th1 imunološki odgovor deficitaran kod bolsenika s AD-om. Valja razmisliti i o korekciji unosa nezasićenih esencijalnih masnih kiselina (EPA, DHA, ALA, GLA), te razmisliti o unosu probiotika u visokoj dozi.

Disbalans hidrolipidne barijere kože

Disbalans hidrolipidne barijere kože je još problem izražen kod AD-a, a uroci njegovog nastanka su individualni i mnogostruki. Bez obzira na uzroke, dolazi do pojave gubitka tekućine kroz epidermu, kseroze, a kasnije i nastanka upale. Zbog pojačane propusnosti dolazi do ulaska čestica raznih alergena i iritansa, pa kod osoba koje imaju problema s alergijskim bolestima to dovodi do sezonskih pogoršanja stanja kože. Osim alergena, smanjena propusnost dovodi i do ulaska patogenih bakterija i gljivica.

Svrbež je simptom koji je najčešće najteže podnositi, a uzrokuju ga brojni fakori, od sredstava za osobnu higijenu, do onih za pranje i čišćenje u domaćinstvu, zatim kontakti s alergenima u hrani i okolišu, prašina, pelud, dlake i perje kućnih ljubimaca, klor iz vode za kupanje, osjetljivost na promjenu hladno-toplo, hormoni, i naravno – psiha.

Sve je u glavi?

Psihosomatika kao uzrok atopijskog dermatitisa? Da, ali takvu razradu ipak prepuštam stručnjacima iz tog područja.

No, atopijski dermatitis jest najviše potvrđena psihosomatska bolest – dokazano je da psihološki stres pogoršava simptome atopijskog dermatitisa. Najjnovije smjernice za liječenje atopijskog dermatitisa Europske akademije za dermatologiju i venerologiju uključuju i psihoterapijsku dimenziju.

Liječenje atopijskog dermatitisa – njega kože

Koji kozmetički sastojci pomažu ublažiti simptome atopijskog dermatitisa?

Zob

Zob (Avena sativa) je prisutna u većini svjetskih farmakopeja s obzirom na sve novije spoznaje o aktivnim sastojcima koji učinkovito smanjuju simptome svrbeža i iritacija na koži. Najviše se priča o beta glukanima i lipidima iz zobi, a u posljednje vrijeme i o polifenolnim komponentama koji također imaju protuupalni učinak. Zbog toga je popularna i u dermokozmetici.

Kupku od zobi možete napraviti i sami: u gazu stavite šaku-dvije po mogućnosti organskih zobenih pahuljica, zavežite je da ne ispada u vodu, te potopite u kupku i cijedite “mlijeko”. Takva kupka djeluje emolijentno i protuupalno te značajno smanjuje svrbež i iritacije. Jedino na što treba paziti je da se ne okliznete u kadi, s obzirom da se nakupljanjem sluzi zobi na dnu kade stvara skliska podloga.

Shea maslac

Shea maslac (Butyrospermum parkii, Vitellaria paradoxa) postao je postao sinonim za njegu kože atopičara: vrlo je poznato okluzivno i protuupalno sredstvo koje pomaže kod suhe i upaljene kože. Koristi se izvana jer stvara film na koži koji sprječava gubitak vlage iz kože.

Velika prednost shea maslaca je njegova sigurnost: atopičari vrlo rijetko reagiraju na njega, što je gotovo ravno čudu. Može se koristiti koliko god je koži potrebno jer nema štetnog djelovanja.

Shea maslac se prvenstveno koristi zbog zaštite kože, odnosno sprječavanja gubitka vlage, a protuupalno djelovanje se pojačava drugim biljnim ali i eteričnim uljima.

Biljna ulja

Od biljnih ulja se prvenstveno koriste ulja bogata gamalinolenskom kiselinom, poput noćurka (Oenothera biennis) i boražine (Borago officinalis), koji se također uzimaju i iznutra.

Zna se tu naći i macerat nevena, no on kod dijela populacije, usprkos neupitnom protuupalnom djelovanju, izaziva dodatne reakcije ukoliko su alergični na obitelj Asteraceae.

Biljna ulja bogata gama-linolenskom i alfa-linolenskom kiselinom, među kojima se posebno ističu ulja sjemenki crnog ribiza (Ribes nigrum) i trputaste lisičine (Echium plantagineum).  Ona se nanose na kožu čista, ili se miješaju sa shea maslacem u hranjivi balzam.

Ulje crnog kima (Nigella Sativa) često se reklamira kao idealno rješenje za atopijski dermatitis, no ono, nanešeno izvana, zna izazvati peckanje i iritacije. Ono je korisno uzeto oralnim putem ukoliko atopija u pozadini ima alergijski uzrok.

Hidrolati

Hidrolat hamamelisa (Hamamelis virginiana) djeluje adstrigentno, regenerativno i protuupalno: smanjuje crvenilo, osip, svrab, otekline i ljuštenje kože.

U kliničkim studijama (Korting, 1993.) pokazuje gotovo isti protuupalni efekt kao i kortizonske kreme, ali bez negativnih popratnih efekata.

Protuupalno djeluju i hidrolati njemačke i rimske kamilice, a u recepturama za tonike za atopijski dermatitis zna se naći i hidrolat paprene metvice zbog svog rashlađujućeg i učinka protiv svrbeži. On je posebice pogodan za bebe i jako osjetljivu kožu, kada upotreba eteričnog ulja paprene metvice nije primjerena.

Eterična ulja

Eterična ulje njemačke kamilice, tanacetuma i stolisnika se koriste zbog izrazitog prutuupalnog i antialergijskog djelovanja. Zbog prisustva kamazulena sprječavaju gubitak vlage. Ova ulja djeluju i protiv svrbeža, pa budu i dodatak eteričnom ulju paprene metvice koje se primarno koristi za smirivanje svrbeža.

Baze i aktivni sastojci

Lanolin se zna naći u pripravcima za njegu atopične kože, ne samo kao prirodni emulgator, već i kao sredstvo zaštite i održavanja vlažnosti. Nije baš najugodnijeg mirisa, no tko se time zamara ako pomaže riješiti neugodu?

Dekspantenol se već desetljećima koristi kao potentan ovlaživač koji smanjuje transepidermalni gubitak vlažnosti, umanjuje svrbež i eriteme, te stimulira reepitelizaciju i granulaciju. Klinička iskustva s dekspantenolom u posljednje su vrijeme potvrdila njegova snažna protuupalna i antipruritička svojstva.

Bisabolol je prirodni sastojak koji se nalazi u eteričnom ulju kamilice. Djeluje izrazito protuupalno i regenerira kožu, pa je neizostavan sastojak kod svih upalnih stanja kože te osjetljive, nadražene kože. Koristimo ga umjesto njemačke kamilice, jer s manjim postotkom supstance postižemo veći udio bisabolola u konačnoj formulaciji.

Ekstrakt sladića djeluje iznimno protuupalno, regenerativno i antibakterijski, te se preporuča koristiti kod svih upalnih stanja kože.

Ekstrakt schisandre djeluje snažno protuupalno, antialergijski, umanjuje svrbež i regenerira kožu.

Kako napraviti tonik od hamamelisa za atopijski dermatitis?

Tonik od hamamelisa (i paprene metvice) spravlja se vrlo jednostavno: U 200 mL hidrolata hamamelisa treba dodati pola žličice do žličicu biljnog glicerola (dodatno vlaženje kože, sprječavanje zatezanja kože).

Nanosi se na kožu kada god osjetite potrebu, no barem dva puta dnevno, raspršivanjem ili blazinicom. Ukoliko je prisutan i jak svrbež, tonik se može napraviti i sa dodatkom hidrolata paprene metvice, u omjeru 50:50.

Toniku se može dodati i dekspantenol, što je srećom postalo puno lakše nego prije dok je na tržištu postojao samo kao ljepljiva masa – danas se nađe i 75% s kojim se puno lakše radi. “Ljepljivi” dekspantenol je potrebno otopiti u hidrolatu blagim zagrijavanjem na vodenoj kupelji. Ovaj “tekući” se samo dolije u hidrolat. Na 200 mL hidrolata možete staviti 5-10 g dekspantenola.

Ovakvi tonici se nanose PRIJE uljnih mješavina ili balzama, a pogodni su i za bebe.

Kako napraviti balzam od shea maslaca i noćurka?

Balzam od shea maslaca i noćurka također nije nikakav problem “skuhati”. Trebati će Vam 70 g shea maslaca i 30 mL ulja noćurka (ili boražine). Ovaj omjer nemojte shvatiti kao naredbu: ovisno o konzistenciji shea maslaca, koji dolazi u raznim varijacijama na temu, od mekših do tvrđih, ulja možete dodati i više.

Često je dovoljno u posudicu staviti zajedno shea maslac i ulje, te energično miješati dok shea maslac ne “upije” ulje. No ukoliko postupak želite ubrzati, shea maslac možete otopiti na vodenoj kupelji, te potom umiješati željeno ulje.

Ovaj bazični balzam odgovara svima, može se primjenjivati i na bebama, i gotovo nikada ne izaziva nikakve reakcije.

Nanosi se na kožu 2x dnevno, nakon primjene tonika, a može i češće ukoliko koža to traži.

Balzam sa eteričnim uljima se spravlja jednako kao i bazični balzam: odaberite verziju koja vam više odgovara (noćurak, boražina, crni ribiz), te na 100 g takve mješavine dodajte kupno 4 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice. Njemačka kamilica djeluje snažno protuupalno, antialergijski i smanjuje svrbež.

Recepturu za balzam s schisandrom i bisabololom pogledajte ovdje: jednostavni balzam za atopijski dermatitis

Kako napraviti balzam s nevenom?

Balzam sa nevenom preporučam spravljati koristeći Co2 ekstrakt nevena, kako bi se izbjegla moguća reakcija na biljno ulje u kojem je neven maceriran (npr. bademovo, suncokretovo i sl). Gore sam već spomenula da neke osobe mogu biti alergične i na sam neven, odnosno cijelu obitelj kojoj neven pripada, Asteraceae. Ukoliko ne spadate u takve, neven je svakako izvrstan protuupalan i zacjeljujući dodatak balzamu.

CO2 ekstrakt nevena je gusta, tamna, smolasta, nemaziva i nimalo privlačna masa neprikladna za samostalnu upotrebu, pa zahtjeva prethodnu pripremu. 5 g CO2ekstrakta nevena otopite na vodenoj kupelji u 45 g ulja jojobe. U neki od gore opisanih balzama dodajte 1 čajnu žličicu ove otopine i dobro izmješajte.

Zaštitite pripravke

Svim ovim balzamima, na 100 g ukupne mase može se dodati 4 kapi CO2 ekstrakta ružmarina, koji sprječava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina.

Također se može dodati i 10 kapi prirodnog vitamina E (d-alfa tokoferola) radi dodatnog antioksidativnog djelovanja (na čemu će vam koža biti iznimno zahvalna).

SOS lanolinska krema za tretman atopijskog dermatitisa

Spravljanje lanolinske kreme je nešto kompliciranije no gore opisanih balzama, no još uvijek nije neki podvig koji ne biste mogli savladati. Zašto krema, i zašto lanolinska? Ukoliko vam je komplicirano prvo nanositi tonik, pa onda balzame, a kožatraži nešto još hranjivije, rješenje može biti u bogatoj i masnoj lanolinskoj kremi.

Sastojci:

Masna faza (faza A):

Lanolin 35 g

Ulje boražine ili noćurka 29 g

Antioksidativni ekstrakt ružmarina 0,2 g (cca 5-7 kapi)

Bisabolol 0,5 g (cca 18 kapi)

Ekstrakt sladića 0,5 g

Ekstrakt schisandre 1 g

Vodena faza (faza B):

Hidrolat hamamelisa 27,5 g

Glicerol 3 g

Dekspantenol 2 g

Faza hlađenja (faza C):

Alantoin 0,5 g

Konzervans Cosgard 0,6 g (cca 20 kapi)

Postupak izrade:

Ovo je postupak tkz. hladne izrade kreme, gdje masnu fazu ne zagrijavamo, a vodenu zagrijavamo samo dok ne otopimo dekspantenol.

U laboratorijsku čašu prvo odvažite dekspantenol, glicerol i hidrolat. Lagano zagrijavajte na vodenoj kupelji dok se dekspantenol poptuno ne otopi. Kada se dekspantenol potpuno otopio, vodenu fazu pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U fazi hlađenja dodajte alantoin.

U drugoj laboratorijskoj čaši pomiješajte sastojke masne faze (lanolin, biljno ulje, Co2 ekstrakt ružmarina, vitamin E, bisabolol, ekstrakt sladića, ekstrakt schisandre) dok ne postanu potpuno homogeni.

Potom polagano dodavajte prethodno ohlađenu vodenu fazu, malo po malo. Recimo, petinu za početak, pa energično miješajte, i tek kada se dobro stopi s masnom fazom, nastavite do kraja s ostatkom vodene faze (petinu po petinu). Kada ste dobili lijepu homogenu smjesu, možete dodati 20 kapi konzervansa Cosgard, te nastaviti miješati dok se isti u potpunosti ne stopi sa smjesom.

Liječenje atopijskog dermatitisa iznutra

Sa fitoaromaterapijskog stajališta, dodacima prehrani balansiramo unos nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, zatim djelujemo na jetru, zdravlje probavnog sustava i imunitet.

Gotovo bez iznimke koristi se koktel omega masnih kiselina: visoko koncentrirani dodatak EPA i DHA masnih kiselina, zatim GLA masne kiseline, u obliku ulja noćurka ili boražine, te eventualno dodatka ulja crnog kima ukoliko je u podlozi bolesti alergija.

Ulje noćurka se pije 3x dnevno po jedna čajna žličica, uz obrok. Ukoliko pijete kapsule, treba uzeti 3 g ulja noćurka, a to je najčešće 6 kapsula (6x 500 mg).

Ukoliko se umjesto njega uzima ulje boražine, koje je bogatije GLA masnom kiselinom, doza je manja, 2x dnevno 1 čajna žličica, a u kapsulama, ukoliko su po 500 mg, 4 kapsule.

Za djecu do 10 kg težine to je dnevno 25-30 kapi ulja noćurka odnosno 15-20 kapi ulja boražine, umiješano u hranu, a za djecu od 10-20 kg težine dnevna doza noćurka je 35-50 kapi, te boražine 20-40 kapi, umiješanih u hranu.

Za djecu iznad 20 kg dozu za odrasle prilagođavamo proporcionalno težini (doza za odrasle je bazirana na prosječnoj težini od 60 kg).

Kod doječadi se terapija provodi putem majčinog mlijeka: majka uzima 1 čajnu žlicu noćurka nakon obroka, 2x dnevno, te jednu kapsulu omega-3 kapsula s visokom dozom EPA i DHA, 1-2x dnevno nakon obroka. Ova promjena u sastavu masnih kiselina u prehrani majke odrazit će se i na kvalitetu mlijeka.

Manje doze od ovdje spomenutih nemaju smisla, a često se sugeriraju i bitno veće.

Ulje crnog kima se uzima u dozi od 1 čajne žličice 3x dnevno, uz obrok (dakle, dnevno ukupno tri čajne žličice). Ukoliko se uzima u kapsulama, vodite računa da trebate uzeti 3 g dnevno.

Ovo je doza za odraslu osobu od cca 60 kg, pa se za djecu smanjuje proporcionalno njihovoj kilaži, a najbolje je izbjegavati primjenu kod djece ispod 1 godine.

Ovaj koktel se nadopunjuje kvalitetnim probioticima. U većem broju studija je prikazano pozitivno djelovanje probiotika, koji mogu biti od koristi i u prevenciji i u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa.

Probiotike je potrebno dovoljno dugo uzimati, a idealno je birati upravo one specifične sojeve koji su ispitani kod atopije.

Ukoliko postoji problem bakterijske ili gljivične infekcije te disbalansa crijevne flore, znaju se prepisati i kapsule mravinca.

Uobičajena dnevna doza za odraslu osobu je 150 mg ulja mravinca u kapsulama, 3x dnevno. Za djecu ispod 7 godina se ne preporučaju.

Kapsule mravinca ne valja uzimati na svoju ruku, potreban je savjet stručne osobe.

I ono što je važno: treba djelovati na jetru, a u tu svrhu se najčešće koriste divlja maćuhica, čičak, artičoka, sikavica i kurkuma.

Na jetru najčešće djelujemo ekstraktom čička dobivenim iz sveže biljke. Doza za odrasle je 3x dnevno po 1 mL (integralna otopina tvrtke Soria Natural), a za djecu se računa po indeksu tjelesne mase (uzmemo da je doza za odrasle za osobu od 60 kg pa dijelimo).

Čičak se uzima prije jela, otopljen u čaši vode, tijekom tri tjedna. Kod dojenčadi se terapija provodi preko majčinog mlijeka (majka uzima 3x dnevno po 1 mL, prije obroka, otopljeno u čaši vode).

Na jetru se izbjegava djelovati u početku terapije, jer drenaža jetre u početku često izaziva pogoršanje simptoma. Nakon što se simptomi smire, poželjno je provoditi drenažu jetre 2-3 x godišnje.

Nemojmo zaboraviti ni vitamin D. Često povezujemo pogoršanje atopije u zimskim mjesecima sa suhim zrakom i sezonom grijanja, po problem može biti upravo u nedostatku vitamina D.

Smatra se da vitamin D može utjecati na upalne bolesti kože regulacijom aktivacije T-limfocita i maturacijedendritičkih stanica. Vitamin D ima u koži izrazita protuupalna svojstva, te imunomodulatorno i antimikrobno djelovanje.

Postoje studije koje su pokazale povezanost između razina vitamina D kod trudnica i njihove djece, te se razmatra je li deficit vitamina D kod majki u trudnoći odgovoran za razvoj astme i atopijskih bolesti novorođenčadi u prvim mjesecima života.

Upozorenje

Terapiju iznutra si nemojte prepisivati sami, uvijek se konzultirajte sa stručnom osobom. Ovo se pogotovo odnosi na terapiju djece. Pripravke za mazanje možete koristiti neograničeno, potpuno su sigurni.

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja