Omega-3 masne kiseline u organizmu se prirodnim procesima pretvaraju u anti-tumorne molekule pod imenom endokanabinoidi. Kako im i ime sugerira, slični su kanabinoidima u marihuani, no nisu opijati i nemaju psihotropni utjecaj na svijest.

Omega-3 – univerzalni zaštitnik

Različite i brojne dobro provedene studije dokazale su blagotvorno djelovanje omega-3 masnih kiselina, naročito povezano uz zdravlje srca i krvožilnog sustava, a korist od uzimanja mogli bi imati i oboljeli od karcinoma.

Jedna od posljednjih studija, obavljena na University of Illinois, na animalnom modelu pokazuje da metaboliti omega-3, epoksi-dokozapentanoični etanolamidi (EDP-EA), mogu supresirati nastanak, razvoj i širenje osteosarkoma kod miševa.

EDP-EA je molekula koja u organizmu nastaje nakon konzumacije dokozaheksanoične (DHA) omega-3 masne kiseline.

Rezultati studije objavljene u Journal of Medicinal Chemistry ističu slijedeće:

  • Omega-3 masne kiseline u organizmu se prirodnim procesima pretvaraju u epoksidne metabolite koji posjeduju antikancerogeno djelovanje. DHA masna kiselina pretvara se u dokoza heksaenoil-etanolamid (DHEA), endokanabinoid koji koči proliferaciju stanica raka.
  • Posljednja otkrivena klasa DHEA-epoksidnih derivata su epoksi dokoza pentanoični atanolamidi (EDP-EA). Sadrže etanolamide i epoksidne komponente.
  • EDP-EAs pokazuje protuupalno djelovanje. Već su ranija istraživanja dokazala povezanost upalnih procesa i progresija kancerogenih tumora, sugerirajući da protuupalna sredstva poput EDP-EA mogu inhibirati rast kancerogenih stanica.
  • Za potrebe ove studije istraživači su kreirali model osteosarkoma na miševima i kontrolirali količinu EDP-EA u plućima. Razine EDP-EA u metastatskim plućima miševa bile su oko 80% više od koncentracije kod zdravih miševa. Daljnjim istraživanjem utvrđeno je da veće količine EDP-EA u plućima mogu uništiti kancerogene stanice.
  • Iako je citotoksično djelovanje EDP-EA je slabije no djelovaje kemoterapije, uočeno da endokanabinoidi pokazuju višestruke aktivnosti na kancerogene tumore. EDP-EA sprječava stvaranje novih krvnih žila koje tumorima osiguravaju nutrijente neophodne za rast te dokazano usporavaju rast tumora. Endokanabinoidi onemogućavaju međusobnu interakciju i blokiraju migraciju kancerogenih stanica, što znači da preveniraju širenje na zdrava tkiva i organe.

Sporiji rast tumora

Istraživači zaključuju da novi epoksi dokoza pentaenoični-etanol amidi derivirani iz omega-3 masnih kiselina posjeduju sposobnost da koče rast, širenje i razvoj kancerogenih tumora.

Autorica studije, Aditi Das, smatra da povećan unos omega-3 masnih kiselina podiže prirodne razine EDP-EA u organizmu što za posljedicu ima protektivno djelovanje na pojavu kancerogenih tumora.

Izvor: vital.hr