Omega-3 masne kiseline u kapsulama jedan su od cijenom najpristupačnijih pripravaka, a dokazano doprinose zdravlju organizma.

Odobrene zdravstvene tvrdnje i brojna istraživanja koja potvrđuju djelotvornost stavljaju ih na sam vrh dodataka prehrani koje bi jednostavno morali uzimati.

Omega-3 snižava trigliceride, reducira pojavu aritmije i usporava nastanak arterijskog plaka

Omega-3 polunezasićene masne kiseline kao što su EPA i DHA štite srce i krvožilni sustav na mnoge načine uspješno pobjeđujući nekoliko kritičnih kardiovaskularnih faktora rizika.

Povišena razina triglicerida u krvi značajno povećava rizik od srčanih oboljenja. Omega-3 značajno reducira razinu triglicerida i pomaže stabilizaciji ostalih rizičnih faktora povezanih s metaboličkim sindromom.

Omega-3 u borbi protiv povišene razine lipida u krvi nakon obroka

Dobro je istraženo područje djelovanja na povišenu razinu masti (lipida) u krvi nakon jela, tzv. postprandialnu hiperlipidemiju. To je pojava naglog povećanja količine lipida u krvi poslije obroka, a za koju istraživači pretpostavljaju da ima velik utjecaj na pojavu ateroskleroze i akutnog srčanog udara.

Omega-3 posjeduje jedinstvenu sposobnost da ubrza uklanjanje lipida iz krvi poslije obroka te u tom smislu posjeduju značajne protektivne i preventivne osobine.

Omega-3 usporava nastanak plaka, sprječava zgrušavanje i poboljšava endotelne funkcije

Nestabilan plak nakupljen na arterijama može biti uzrokom srčanog udara. Nestabilne naslage eruptiraju a njeni otkinuti djelići blokiraju slobodan protok krvi kroz žile.

Srčani udar uzrokovan otkinutim dijelovima arterijskog plaka nastupa iznenada, bez tipičnih simptoma poput angine ili nedostatka daha.

Omega-3 djeluju na samu strukturu plaka smirujući upalne procese, čineći ga manje nestabilnim i opasnim.

Nadalje, studije pokazuju da omega-3 usporava i sam nastanak aterosklerotičnog plaka.

Još jedan od uzroka nastanka srčanih bolesti je i endotelna disfunkcija, stanje pri kojem se krvne žile ne uspijevaju raširiti u slučaju povećane potrebe za boljim optokom krvi. Nove studije jasno pokazuju povezanost omege-3 s pravilnom funkcijom krvnih žila i proizvodnjom važnih supstanci u endotelnim stanicama, neophodnih za pravilnu dilataciju krvnih žila.

Omega-3 normalizira srčani ritam i preventivno djeluje protiv iznenadne smrti od srčanog udara

Omega-3 iz ribljeg ulja vrlo je efikasna u regulaciji srčane aritmije (atrijalna fibrilacija) koja značajno uvećava rizik od srčanog udara.

Utvrđeno je da među osobama koje pate od srčane aritmije uvelike prevladavaju one s niskom razinom omega-3 masnih kiselina u krvotoku te je klinička upotreba omega-3 masnih kiselina poželjna u tretmanu aritmije.

Dobro provedena studija pokazala je značajno manju (54%) pojavu atrijalne fibrilacije u osoba koje se oporavljaju nakon obavljene operacije premosnice.

Navedeno potvrđuje i druga studija, koja pokazuje obdukcijske nalaze osoba koje su umrle iznenadno.

Preventivne osobine omege-3 kao pomoć protiv nastanka tumora i pomoć oboljelima

Zbog limitiranog uspjeha tretmana protiv opake bolesti prevencija se često nalazi u fokusu interesa.

Podaci prikupljeni u posljednja tri desetljeća pokazali su da ljudi koji žive u područjima u kojima se tradicionalno konzumira više ribe, poput Norveške i Japana, imaju manju pojavu raka od ostalih i tako dovodi u vezu konzumaciju omege-3 i pojave raka.

Prije svega je utvrđeno da postoje mehanizmi koji mijenjaju genetički signal u stanicama ne dozvoljavajući im da postanu kancerogene.

Nadalje, poznato protuupalno djelovanje omege-3 reducira proizvodnju inflamatornih molekula za koje se smatra da su inicijatori nastanka i progresije tumora.

Istraživanja koja su za sada provedena na laboratorijski induciranim tumorima na životinjama pokazuju odlične rezultate djelovanja EPA i DHA komponenata omege-3 u prevenciji i progresiji raka dojke i prostate. Jednako, mehanizam djelovanja uzrokuje nestanak receptora na površini tumorske stanice neophodnih za metastaziranje na ostala tkiva.

Suplementacija omega-3 masnim kiselinama kao nadopuna kemoterapiji

Provedena istraživanja na nekoliko kemoterapijskih lijekova utvrdila su da tumorske stanice koje sadrže veću količinu DHA mnogo osjetljivije na djelovanje terapije. U nekim se klinikama ovaj pristup upotrebljava tako da se suplementacija DHA radi prije početka te za vrijeme kemoterapije s vrlo dobrim rezultatima.

I pacijenti koji se trebaju podvrći operativnim zahvatima također dobivaju omega-3 masne kiseline nakon čega su potvrđene značajno manje komplikacije uzrokovane postoperativnim infekcijama.

Iako će biti potrebno provesti još mnogo studija, do sada poznato ukazuje na značajnu ulogu omega-3 masnih kiselina u prevenciji i tretmanu tumora.

Omega-3 i mozak

Istraživanja povezanosti omege-3 i raspoloženja započela su nakon sređivanja meta studija koje su egzaktno pokazale da je među populacijom koja konzumira više morske ribe manje depresivnih poremećaja.

Ne samo činjenica da je u većini zapadnih zemalja prehrana bazirana na procesiranoj hrani, nego i trendovi mršavljenja koji najčešće podržavaju vječnu tezu kako treba izbjegavati masti, uzrok su porasta depresivnih stanja.

Dodatak iznimno važne omege-3 pokazuje pozitivne rezultate u različitih pacijenata i može biti prava pomoć osobama svih dobnih skupina koje zapadaju u depresivna stanja.

Uz to, prema jednoj od posljednjih objavljenih studija omega-3 masne kiseline mogu pomoći osobama koje već uzimaju prepisane im medikamente, a ne uspijevaju postići željene rezultate. Poboljšanja u kombinaciji s lijekovima uočena su kod depresija, uznemirenosti, poremećaja sna i smanjenog libida.

Studija objavljena u Engleskoj potvrdila je efikasnost konzumacije zajedno s lijekovima kod oboljelih od bipolarnog poremećaja.

Kao iznimno važna za funkcioniranje mozga, omega-3 se pokazala uspješnom u tretmanu poremećaja pažnje (ADHD) u djece i adolescenata te u tretmanu i prevenciji demencije i Alzheimerove bolesti.

Dobrim dijelom se za sada vjeruje da su mehanizmi djelovanja uvelike povezani s već spomenutim anti-inflamatornim djelovanjem omega-3 masnih kiselina.

Dokazana je i povezanost nedostatka omege-3 s razinom fosfatidilserina, važne supstance u mozgu koja osigurava pamćenje i posjeduje antidepresivna svojstva. Količina omega-3 masnih kiselina koja se primjenjuje klinički u SAD-u kreće se od 1000 do 2000 mg dnevno, dok su se u kliničkim ispitivanjima te količine kretale od 1000 do 4000 mg dnevno.

Omega-3 i kosti – povezanost za koju mnogi ne znaju

Iako postoje tek preliminarna istraživanja na životinjama i ljudima, dovoljno snažno upozoravaju na povezanost konzumacije ovih masnih kiselina u očuvanju jakih kostiju, naročito uslijed starenja.

Ista istraživanja kažu da omega-3 može spriječiti gubitak koštane mase uslijed procesa starenja i povećati apsorpciju važnog kalcija.

Snaženje kostiju i protuupalni efekt omege-3 ima osobitu važnost za smanjenje rizika od osteoporoze kod post-menopauzalnih žena, kao i za svu odraslu populaciju koja pati od gubitka koštane mase te oboljenja poput reumatoidnog artritisa ili periodontitisa.

Mogu li svi konzumirati omega-3 masne kiseline?

Iako korisna za svu populaciju i spolove, osobe koje upotrebljavaju lijekove za razrijeđivanje krvi ili imaju sklonosti krvarenju trebale bi konzultirati liječnika prije konzumcije omega-3 ribljeg ulja.

Koliko omega-3 uzimati?

Liječnici koji upotrebljavaju omega-3 masne kiseline u kliničkom tretmanu pacijenata sugeriraju uzimanje 1200 do 1800 mg ovih masnih kiselina u smislu prevencije i regulacije različitih rizičnih markera srčanih oboljenja.

Kako bi značajno djelovale na povišene trigliceride, količine se kreću oko 3000 mg dnevno za pripravke standardne koncentracije.

Izvor: vital.hr