Dvije nove studije potvrđuju korist uzimanja omega-3 iz ribljeg ulja kod umjerene do izrazite depresije.

Najvjerojatniji razlog je povećanje količine bijele tvari u mozgu uslijed uzimanja omega-3 masnih kiselina.

Studije o djelovanju DHA i EPA iz omega-3 na funkcije mozga

EPA i DHA su dvije dominantne masne kiseline prisutne u ribljem ulju. Najčešće se uzimanje ribljeg ulja preporuča za očuvanje zdravlja srca i krvožilnog sustava te, naročito DHA, za razvoj i zdravlje mozga.

Sve više istraživanja povezuje nedovoljne količine EPA i DHA masnih kiselina u organizmu s depresijom.

Manja studija na mlađim osobama (u ranim dvadesetim) koji nisu uzimali antidepresive, a patili su od blage do umjerene depresije, zaključuje da je uzimanje dvije kapsule ribljeg ulja dnevno (s ukupno 1000 mg EPA i 400 mg DHA) nakon 21 dana značajno utjecalo na subjektivan osjećaj depresije kod ispitanika u odnosu na kontrolnu placebo skupinu.

Po završetku studije 67% ispitanika koji su uzimali omegu nije se više smatralo klinički depresivnima, naspram 20% iz placebo skupine.

Omega-3 i bijela tvar u mozgu

Navjerojatnija povezanost poboljšanja pri uzimanju omega-3 kod depresivnih stanja nalazi se u činjenica da omega-3 uvećava bijelu tvar (mijelinizirana bijela vlakna koja povezuju moždane stanice) u područjima mozga koja mogu biti zahvaćena depresijom.

Studija koja je pratila 16 izrazito depresivnih pacijenata je nakon perioda od 6 tjedana uzimanja kod petero pacijenata s poboljšanjem stanja utvrdila 80% povećanje bijele tvari u ključnim dijelovima mozga, naspram 45% povećanja kod ispitanika kojima omega nije umanjila depresiju.

Ispitanici su uzimali 4g ribljeg ulja dnevno s 1.600 mg EPA i 800 mg DHA dnevno.

Izvor: vital.hr