Intestinalni mikrobiom predstavlja zaseban organ koji se proteže cijelom dužinom probavnog trakta, a čini ga više od 100.000 milijardi živih mikroorganizama, čija ravnoteža/stabilnost direktno utječe na zdravlje pojedinca.

Domaćini smo između 160 i 200 različitih vrsta bakterija koje su prisutne u fecesu. Od toga je trećina bakterija zajednička svima, a dvije trećine su specifične za svakog pojedinca, pa stoga svaka osoba posjeduje osobni profil intestinalne mikrobiote – mikrobiom, kao vrstu bakterijskog bar koda ili digitalnog otiska.

Funkcija mikrobioma

Mnoštvo je funkcija crijevnog mikrobioma. Jedna od ključnih je očuvanje integriteta sluznice crijeva, koja djeluje kao filter, pa omogućava resorpciju hranjivih tvari i mikronutrijenata, a istovremeno djeluje kao “barijera” čija je uloga prevenirati proliferaciju i implantaciju patogenih mikroorganizama i prolaz antigena.

Nepropusnost, tj. obranu, zapravo, čini interakcija između više barijera koje se nalaze u mukozi crijeva. Čine je mikrobiološka barijera (mikrobiom), mehanička (peristaltika, crijevne veze, obnova stanica) i kemijska barijera epitela (mukoza, antimikrobni peptidi, enzimi) te barijera samog imunog sustava (dendritičke stanice, citokini…).

Disbalans mikrobioma kao uzrok kroničnih stanja i bolesti

Kod stanja disbalansa mikrobioma – disbioze – dolazi do poremećaja u izmjeni korisnih tvari, ali i do propuštanja štetnih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica…) kroz sluznicu crijeva, što za posljedicu ima pojavu promjena na crijevnim vezama i pucanje tih istih intestinalnih intercelularnih veza. To dovodi do fenomena “tihe upale” i razvitka sindroma propusnih crijeva, odnosno stanja hiperpermeabilnosti.

Zbog toga je intestinalni mikrobiom izuzetno važan za opće zdravlje i vitalnost, jer njegov disbalans sudjeluje u razvitku  mnogih nezaraznih kroničnih stanja i bolesti: pretilosti, niza autoimunih bolesti (Hashimoto, reumatoidni artritis, dijabetes, atopije, psorijaza, MS), neuroloških stanja (depresije, migrene, autizma), alergija i intolerancija, te sasvim sigurno najviše bolesti povezanih s probavnim sustavom (upalne bolesti crijeva, IBS, celijakija).

Modulacija crijevnog mikrobioma kao prevencija

Izazov koji je stavljen pred znanstvenike  je pronaći “barkodove ili otiske prstiju rizika”, tj. otkriti predispozicije i sklonosti pojedinca za nastanak pojedinih bolesti. Stoga će modulacija crijevnog mikrobioma postati glavni i osnovni alat prevencije zdravlja i ulaganje u budućnost.

Prije svega, primarno je obratiti pažnju na način života, jer faktori koji su povezani s razvitkom stanja hiperpermeabilnosti uključuju prehranu, odnosno konzumaciju vrlo masne hrane, prisutnost aditiva (živa, pesticidi, bisfenol) i glijadina u hrani, nadalje kronična izloženost stresu, konzumacija alkohola, prekomjerna uporaba lijekova (antibiotici, AINS, IPP…) te prolaz patogenih mikroorganizama (E.coli, Salmonella, rotavirus…).

Mikronutricija

Mikronutricija je znanost koja se služi alatima koji stručnjacima u zdravstvu pomažu prevenirati, očuvati i vratiti zdravlje pojedinca.

Pod pojmom mikronutrijenta podrazumijevamo i probiotičke sojeve bakterija, odnosno probiotike koji mogu modulirati sastav i aktivnost mikrobioma u crijevima, te aktivne supstancije koje omogućuju zacijeljivanje crijevne mukoze – cikatrizante.

Osnovni zadatak navedenih mikronutrijenata je smanjiti upalno stanje u crijevima, obnoviti raskinute intestinalne intercelularne veze i uspostaviti normalnu aktivnost crijevne mikrobiote kroz sprječavanje proliferacije patogenih mikroorganizama. Na taj način djelujemo ciljano na smanjenje propusnosti crijeva.

Ciljani probiotici kao rješenje kod propusnosti crijeva?

Tijekom posljednjih 25 godina, brojne farmakološke i kliničke studije upućuju na činjenicu da na pojedine poremećaje i bolesti u organizmu možemo djelovati ciljanim probiotičkim sojevima.

Francuska tvrtka Pileje dala je učinkovito i ciljano rješenje dotičnoj problematici, razvivši liniju individualiziranih probiotičkih preparata nove generacije – Lactibiane.

Proizvodi Lactibiane sastoje se od klinički ispitanih bakterijskih sojeva koji su sastavni dio rješenja kod pretilosti, prestanka pušenja, depresije, iritabilnog kolona, upalnih bolesti crijeva, urogenitalnih tegoba…

Konkretno, probiotički proizvod Lactibiane Tolerance sadrži specifičnu kombinaciju 5 klinički ispitanih bakterijskih sojeva, koji ciljano djeluje na problem tihe upale u crijevima i na smanjenje propusnosti crijeva, te u konačnici, na ponovno uspostavljanje balansa u crijevnom mikrobiomu, što je preduvjet očuvanja zdravlja.

Da bi postigli maksimalan učinak djelovanja, u terapiju je, uz ciljani probiotik, potrebno integrirati i aktivne suspstancije koje potiču zacijeljivanje crijevne mukoze.

Brojne studije dokazale su da određene aminokiseline, minerali i vitamini aktivno pospješuju proces zacijeljivanja crijevne mukoze.

Permealine je proizvod tvrke Pileje, jedinstven na hrvatskom tržištu, jer u formulaciji sadrži djelotvornu terapijsku kombinaciju modulatora L-glutamina, cinka, zelenog čaja i vitamina A.

Glutamin kao najzastupljenija aminokiselina u organizmu predstavlja prvi izbor energije za stanice crijeva – enterocite, što omogućava “hranjenje” mukoze crijeva, ojačavanje veza između stanica i time smanjenje propusnosti.

Cink kao modulator održavanja integriteta crijevne mukoze, primarno djeluje na obnavljanje paracelularne permeabilnosti koju narušava patogen, te obnavljanje profila citokina koji su inducirani patogenom.

Vitamin A u formulaciji predstavlja osnovnu tvar za diferencijaciju stanica, pa na taj način sudjeluje u obnavljanju tkiva, te je neophodan za rad imunog sustava.

Zeleni čaj u sastavu osigurava antioksidativno i protuupalno djelovanje, vidljivo kroz smanjenje inflamatornog morfološkog i histopatološkog skora koncentracije TNF-α (proinflamatornog).

Ciljani probiotik – Lactibiane Tolerance i cikatrizant crijevne mukoze – Permealine  – djelotvorna su kombinacija u terapijskom pristupu stanju hiperpermeabilnosti, a time posljedično i prevencije mogućeg razvitka poremećaja funkcije ostalih organskih sustava, odnosno perifernih posljedica.

Izvor: RO.RA NATURA PROMO