Helicobacter pylori je gram negativna bakterija koja obično naseljava želudac. Jedan je od najvažnijih rizičnih čimbenika razvoja gastritisa.

Studije su pokazale da su pacijenti koji nisu adekvatno liječili infekciju želuca prouzrokovanu H. pylori skloniji oboljevati od karcinoma želuca stoga je jako važno na vrijeme se suočiti sa ovom neugodnom bolešću.

Danas je tržište prepuno preparata koji se preporučuju kod infekcije uzrokovanoj H. pylori. Njihova će učinkovitost ovisiti o njihovom mehanizmu djelovanja kao i o čimbenicima koji dovode do neugodnih simptoma.

Helicobacter pylori – simptomi infekcije

Prvo ćemo se osvrnuti na simptome koji se javljaju uslijed infekcije H. pylori, a to su:

 • Nagrizajuća bol koja se javlja par sati nakon jela, odnosno žgaravica
 • Nagrizajuća bol koja se javlja po noći između 23h i 2h ujutro (tada je sekrecija želučane kiseline najintenzivnija)
 • Bol se ne mora javiti neposredno nakon jela, ali se nakon nekog vremena ponovo vraća
 • Nedostatak apetita pa time i gubitak težine
 • Osjećaj nadutosti, mučnina i povraćanje
 • Potreba za sve češćim podrigivanjem

Dijagnoza i konvencionalno liječenje

Dijagnoza se uspostavlja endoskopski, putem krvi, stolice ili izdisajnog testa.

Kod farmakološke terapije koriste se antacidi, inhibitori protonske pumpe i inhibitori H2 receptora. Također, imamo i tradicionalni preparat bizmuta (prije par godina skoro zaboravljen, a u zadnje vrijeme sve češće propisivan) koji se zove još i „Bizmutova kaša“ koji ima citoprotektivno djelovanje.

Također postoji i opcija trojne terapije gdje se kombiniraju antiulkusni lijekovi sa antibioticima.

Helicobacter pylori – okidači

Ono što nam je jako važno jest prepoznati u kojim situacijama dolazi do pogoršanja bolesti i pojave neugodnih simptoma.

Po tim uzrocima ćemo znati sebi najbolje odrediti koja kombinacija preparata će nam najviše pomoći u rješavanju ove neugodne bakterije.

Neki od okidača mogu biti:

 • Stres
 • Anksioznost
 • Loša raspodjela obroka po danu
 • Unošenje previše začinjene hrane
 • Konzumacija hrane “s nogu”

H. pylori i stres

Ukoliko je stres jedan od glavnih pokretača pojave neugodnih simptoma onda svakako treba prvenstveno posegnuti za preparatima koji djeluju adaptogeno.

Ukoliko je stres praćen umorom i bezvoljnosti svakako je dobro uzeti preparate rodiole (po mogućnosti u kombinaciji sa šafranom), a nećete pogriješiti ako uzmete Brahmi kapsule ili prah koji je u nekoliko studija pokazao potencijal u podizanju koncentracije i pamćenja.

Ukoliko je stres praćen sa uznemirenošću onda se preporuča uzeti preparate poput L-theanina koji smiruje bez osjećaja uspavanosti. Potiče stvaranje dopamina, serotonina i GABA-e čime se postiže bolje raspoloženje.

Preparati sa valerijanom se mogu uzimati, ali moguć je problem sa interakcijama kod ljudi koji uzimaju trojnu terapiju ili neke druge lijekove pa se u ovom slučaju rjeđe preporučuje.

Uz odabrani preparat koji bi umanjio simptome stresa važno je posegnuti za preparatima koji bi sprječavali razvoj i adherenciju H.pylori.

Preporuka za to su probiotici soja Lactobacilus plantarum i Lactobacilus salivarius. Ovi sojevi sinergistički sprječavaju rast H. pylori.

Nadalje, važno je kombinirati preparate sladića i kineski cimetovac koji sprječava adherenciju H. pylori na želudac.

Kombinacija navedenih probiotičkih sojeva, te sladića i cimetovca dostupna je u preparatu Lactibiane H-Py. (koji se krajem 2021. prestao proizvoditi).

H. pylori i anksioznost

Ukoliko pojava simptoma nastaje uslijed pojave anksioznog poremećaja svakako treba prvo posegnuti za preparatima koji će smanjiti anksioznost. Tu će važnu ulogu odigrati pasiflora koja iza sebe ima nekoliko studija koje su pokazale da je jedan od najboljih preparata za smanjenje simptoma anksioznosti.

Ukoliko je riječ o anksiozno-depresivnom poremećaju tu je Griffonia prvi izbor kod fitoterapije.

Preporuka je kombinirati ovu fitoterapiju sa aromaterapijom. Uz difuzer je svakako dobro imati eterična ulje vetivera, crvene mandarine, slatke naranče, ljekovite lavande, rimske kamilice i matičnjaka.

Uz odabranu fitoterapiju za anksioznost ključno je odabrati kao i kod stresa probiotike soja Lactobacilus plantarum i Lactobacilus salivarius te sladić i kineski cimetovac. Ova kombinacija može se pronaći u preparatu Lactibiane H-Py.

Nećete pogriješiti ako uzmete i smolu zimzelenog grma tršlje poznatije pod imenom Mastika.

H. pylori i (loša) prehrana

Svakako treba obratiti pozornost na prehranu. Obroci moraju biti raspoređeni, doručak mora postati obavezan dnevni ritual, a večera ne smije biti preobilna i servirana iza 20h.

Ovdje je ključno uzeti probiotike koje smo već prethodno naveli.

Jako je važno tijekom uzimanja probiotika uvesti u prehranu unos vlakana (minimalno 25 grama dnevno).

Osim što sama vlakna preveniraju dijabetes, nahranit će vaše probiotičke bakterije koje će sa lakoćom smanjiti rast i adherenciju H. pylori. Ovdje je poželjno raditi kombinacije sa sladićem, kineskim cimetovcem i tršljom (mastikom).

Dodatne terapijske mogućnosti

U zadnje vrijeme se dosta proučava uloga NAC-a (N-acetil cistein) u “skidanju” biofilma bakterija sa sluznica. Dosta se uspješnim pokazao kod plućnih bolesti pa se potencijal vidi i kod infekcija sa H. pylori.

NAC je potrebno kombinirati s ostalim terapijama (trojna terapija, tršlja/mastika, probiotici, kapsule mravinca…).

Kapsule origana su se pokazale kao jako učinkovita terapija u dozi od 6 kapsula dnevno kroz 20 dana.

Sugerira ih se koristiti umjesto ili nakon trojne terapije ukoliko ista nije bila uspješna, a najbolje u kombinaciji s NAC-om.

Kako odabrati terapiju za infekciju H. pylori?

Kao i kod mnogih tegoba tako i kod ove je od velike važnosti prepoznati sebe u simptomima i individualiziranim pristupom odabrati najbolju fitoterapiju. Također važno je savjetovanje za stručnim osobljem oko konačnog izbora idealnog načina ublažavanja tegoba uzrokovane infekcijom H. pylori.

Napisala: Vesna Vujeva, mag.pharm