AromaterapijaLjekovito bilje

Tamjan – od parfema i kozmetike do bolnih zglobova

Kao dodatak prehrani uspješno se koristi u liječenju bolnog osteoartritisa i upalnih bolesti crijeva.

Tamjan kao lijek uspješno se koristi za liječenje osteoartritisa. tamjan kapsule - tamjan kao lijek - gdje kupiti - cijenaTamjan smola

Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia koje raste diljem Azije i Afrike.

Od davnina se koristi u crkvenim obredima, a danas se uspješno koristi u liječenju bolnog osteoartritisa i upalnih bolesti crijeva.

Tamjan je smola, oleorezina, koja se dobiva kada se zareže drvo tamjanovca. Smola se može dobiti iz različitih botaničkih vrsta, a nama su najzanimljivije dvije, Boswelia Sacra i/ili Boswelia Carterii (arapski tamjanovac) i Boswelia Serrata (indijski tamjanovac). Obje ove vrste imaju i svoje varijetete, pa ovisno o mjestu uzgoja, imaju različiti kemijski sastav i miris.

Premda i arapski i indijski tamjanovac imaju ljekovito djelovanje, klinički se najviše ispitivao upravo indijski, Boswelia Serrata.

Povijest i tradicionalna upotreba

Tamjanom se trgovalo još prije 5000 godina na Arapskom poluotoku i u sjevernoj Africi, gdje je bio vrijedan poput zlata. Put tamjana koji vodi od južne Arabije do Sredozemlja jedan je od najstarijih trgovačkih putova na svijetu.

U starom Egiptu se koristio u religijskim obredima, za balzamiranje mumija, za cijeljenje rana, ali i u kozmetici, i to i preparativnoj i dekorativnoj. Od tamjana su se radile maske za pomlađivanje, a pougljeni tamjan je ženama služio za iscrtavanje očiju i obrva.

Rimljani i Grci su koristili tamjan za liječenje hemoroida, loše probave, zadaha iz usta.

ajurvedskoj medicini koristi se već tisućama godina za liječenje astme, artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava, zaštitu od patogenih mikroorganizma i pročišćavanja krvi.

U tradicionalnoj kineskoj medicini primjenjuje se za opuštanje mišića, jačanje cirkulacije, menstrualne poremećaje, urinarne infekcije, kontolu boli te kod pretjeranog znojenja.

Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove.

Što kažu moderna znanost i medicina?

Kemijski spojevi odgovorni za učinkovitost tamjanovca su derivati bosvelične kiseline koji inhibiraju upalne procese.

Svi mehanizmi djelovanja nisu još u potpunosti razjašnjeni, a samo jedan od njih navodi kako ekstrakt tamjanovca ometa molekule koje omogućuju nakupljanje upalnih stanica u tkivu. Kad se smanji broj tih molekula, smanjuje se i prodor upalnih stanica, što je važno kod osteoartitisa i ostalih upalnih bolesti.

Drugi mehanizam je sličan djelovanju nesteroidnih protuupalnih lijekova – derivati bosvelične kiseline smanjuju lokalne upalne čimbenike – leukotriene.Klinička studija koja je dokazala povoljno djelovanje ekstrakta tamjanovca na osteoartritis, pokazala je značajno poboljšanje pri fizičkim aktivnostima, smanjenu jutarnju ukočenost, smanjenje smetnji pri kretanju, smanjenje intenziteta boli, poboljšanje snage i poboljšanje pokretljivosti zglobova, a bez nuspojava uobičajenih za klasične protuupalne lijekove.
Prema ESCOP-u (Europskom znanstvenom udruženju za fitoterapiju), tamjanovac se koristi za liječenje bolnog osteoartiritisa u dozi od 250 do 1200 mg dnevno, podijeljeno u tri doze, te kod upalnih bolesti crijeva.

Tamjanovac se ispitivao i za druge bolesti, poput bronihijalne astme, ali i kao anti age sastojak.

U preparatima za terapiju bolnih zglobova često se nalazi u kombinaciji sa glukozaminom i kondroitinom, koji su također ispitani kod osteoartritisa, a iznimno učinkovita kombinacija je i sa kurkumom, koja je ispitivana za osteoartriris, reumatoidni artritis, chronovu bolest i kroničnu bolest bubrega.

Dodatak kurkume pomaže uklanjanju bolova i povećava pokretljivost zglobova. Kurkumin, osim što štiti stanice od oksidativnog oštećenja, također inhibira djelovanje nuklearnog faktora kapa B, jednog od glavnih staničnih uzročnika upale. Smatra se da se protuupalno djelovanje kurkumina temelji na njegovu utjecaju na aktivnost nekoliko enzima od kojih su najvažniji ciklooksigenaza-2, lipooksigenaza i inducibilna sintetaza dušikovog oksida.

Eterična ulja tamjanovaca

Eterična ulja tamjanovaca su iznimno popularna u aromaterapiji i aromakozmetici. Na tržištu je najčešći arapski tamjanovac, pravo meditativno ulje dubokog mirisa, a zna se naći i indijski, slađeg mirisa.

Arapski tamjanovac (Boswellia Carterii) poneki autori razlikuju od tzv. svetog (Boswellia Sacra), dok drugi to smatraju varijetetima iste vrste. Carterii nam dolazi iz Somalije, a Sacra iz Omana. Boswellia Sacra ima nešto “limunastiji” miris od Carteri verzije, zahvaljujući limonenima koje uobičajeno nalazimo u citrusnim eteričnim uljima.

Eterično ulje arapskog tamjanovca izrazitog je sedativnog djelovanja: smiruje i usporava disanje, pa se koristi inhalacijski ili dermalno kod stresa i nervoza. Koristi se i za olakšavanje dišnih tegoba jer ima izraženo mukolitičko i ekspektorirajuće djelovanje, pa nalazi svoju primjenu u terapiji astme i bronhitisa.

U kozmetici se koristi najviše za njegu zrele kože. Zapravo, to je zasigurno i najstarija anti-age kozmetika, korištenja u kompliciranim formulacijama za mumuficiranje ali i u maskama koje su koristile Egipćanke za vječnu ljepotu :).

Želite li svojoj koži pružiti jednostavnu a efikasnu anti-age poslasticu, u 20 ml biljnog ulja ploda divlje ruže nakapajte 5 kapi eteričnog ulja arapskog tamjanovca, i njegujte njime lice navečer prije spavanja. Rezultati u ogledalu Vas možda odvrate od investiranja u skupu anti-age kozmetiku :).

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja