Donosimo recept za dezodorans u stiku, a od aktivnih tvari koristit ćemo cink ricinoleat, trietil citrat i eterična ulja.

Sastojci za izradu prirodnog dezodoransa

Cink ricinoleat osigurava prirodnu i sigurnu kontrolu tjelesnih mirisa. Neutralizira neugodan miris znoja, pri čemu ne ometa rad žlijezda znojnica, odnosno ne zaustavlja proces znojenja.

Trietil citrat (Lemonester) je ester limunske kiseline, a smanjuje nastanak neugodnih mirisa tijela inhibiranjem bakterijskih enzima. Njegova dobra tolerancija od strane kože i njegova dezodorirajuća svojstva čine ga pogodnim za upotrebu u prirodnim dezodoransima. Ne utječe na prirodnu floru kože.

Recept za izradu prirodnog dezodoransa u stiku

Faza B:

Faza C:

Postupak izrade – kako napraviti dezodorans?

Za početak pripremite posudice za dezodoranse. Najpogodnije su one elipsastog oblika. Poklopac premažite slojem frakcioniranog kokosovog ulja, zatvorite posudice te ih okrenite naopako, bez da zatvorite otvor kroz koji ćete uliti gotovu smjesu.

U laboratorijsku čašu, u vodenu kupelj, stavite sastojke iz faze A. Kada su u potpunosti otopljeni, a čaša je još uvijek uronjena u vodenu kupelj, dodajte sastojke faze B i temeljito miješajte dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine.

Potom izvadite čašu iz vodene kupelji i dodajte sastojke iz faze C, jedan po jedan, miješajući između. Masa će se početi stvrdnjavati te ju dok je još dovoljno tekuća izlijte u pripremljene posudice, kroz otvore s donje strane (odnosno s gornje, jer su posudice okrenute naopako).

Posudice ostavite minimalno 4 sata bez okretanja, zatim s donje strane zatvorite pripadajućim poklopcem. Prije prvog otvaranja dezodorans stavite u frižider na nekoliko minuta.

Rok trajanja je oko 6 mjeseci.

Gdje kupiti sastojke za izradu dezodoransa?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude