Donosimo recept za izradu lagane, hidratantne kreme za ruke za sve one koji ne vole masni, teški film na koži, a dašak luksuza pružit ćemo joj prirodnim mirisom ruže.

Izrada kreme za ruke – sastojci

Da bismo postigli brže upijanje, koristit ćemo hranjiva a brzoupijajuća ulja i maslace kao što su babasu ulje i murumuru maslac.

Ulje babasu spada u brzoupijajuća ulja – doslovno nestaje u koži, bez masnih filmova i osjećaja težine na koži. Izvrsno za pakunge za kosu, njegu suhe kože te spravljanje brzoupijajućih formulacija.

Murumuru maslac je bogat kratkolančanim masnim kiselinama, laurinskom i miristinskom. Gotovo je bez mirisa, brzo se upija ne ostavljajući masni film, a opet je izrazito hranjiv.

Emulgator Olivem 1000 je emulgator koji je dozvoljen u prirodnoj i ekološkoj kozmetici, a pokazuje protuupalno djelovanje te smanjuje crvenilo kože.

Dekspantenol (vitamin B5) je visoko viskozna prozirna tvar koji se koristi u izradi preparata prirodne kozmetike. On je emolijens, hidratizira kožu, vrlo dobro prolazi kroz kožu. Smanjuje upalna stanja kože, uklanja svrbež i potiče zacjeljivanje površinskih slojeva kože.

Radit ćemo s hidrolatom ruže, premda se može koristiti i bilo koji drugi, a za miris smo izabrali mirisno ulje Rose, bitno jeftinije od eteričnog ulja ili apsoluta, a opet 100% prirodno.

Recept za izradu prirodne kreme za ruke

Masna faza (faza A):

Vodena faza (faza B):

Na kraju izrade (faza C):

Kako napraviti kremu za ruke – postupak izrade

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze (emulgator, babasu ulje i murumuru maslac).

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze (hidrolat, glicerol, pantenol).

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada je emulgator u masnoj fazi u potpunosti otopljen, vodenu fazu polagano lijevajte (tanki mlaz) u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u Vašu emulziju.

Na cca 50°C dodajemo konzervans Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući. Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo vitamin E, te prirodni miris Rose, i dalje miješajući.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Gdje kupiti sastojke za izradu kreme za ruke?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude