O eteričnim uljima se sve više priča, a često se postavlja pitanje koja ulja je dozvoljeno koristiti kod beba i djece.

Odgovor nije jednostavan, jer ako izuzmemo neka eterična ulja kojih niti nema u slobodnoj prodaji, teško je govoriti o strogo dozvoljenim i nedozvoljenim uljima, jer puno toga ovisi o načinu primjene i dozi. Neka eterična ulja koja možda nisu pogodna za inhalaciju, pogodna su za dermalno korištenje, i obrnuto. Neka eterična ulja nećemo koristiti samostalno, ali u nižem postotku će biti korisna. Neka, naravno, nećemo koristiti uopće.

Primjerice, kod dosta ulja u našem web shopu stoji napomena da nisu pogodna za trudnice, dojilje i malu djecu, no opet, opisi su pisani sukladno francuskoj školi aromaterapije, gdje se eterična ulja i piju (u prikladnom obliku, naravno) i koriste u visokim koncentracijama, a laici ih najčešće koriste u difuzeru ili u vrlo niskim koncentracijama u kozmetici.

Smiljem u 10% koncentraciji sigurno nećete premazivati trudnicu od glave do pete, no u ulju ili kremi za njegu lica posve je sigurno, kao i u difuzeru. Jednako tako anis nećete mazati bebi od glave do pete, ali u difuzeru će biti koristan za dišni sustav.

Pitanje smije li trudnica koristiti neko ulje u difuzeru je često gotovo smiješno: trudnica je odrasla osoba (najčešće), sa dišnim sustavom odrasle osobe, par kapi nekog eteričnog ulja u difuzeru u prostoru od xy kvadrata sigurno nije isto kao kad se to isto eterično ulje popije, inhalira direktno neka značajnija količina ili premazuje koža u visokom postotku.

Eterična ulja koja ovdje nisu navedena nisu zabranjena u aromaterpiji za bebe i djecu – jednostavno se držimo najčešće korištenih. Proći svako ulje uz svaki mogući način primjene, dozu, indikaciju itd je ipak previše materijala za jedan članak koji želi biti jednostavan.

Kad se aromaterapija svela isključivo na korištenje eteričnih ulja u difuzerima?

Dolazak MLM brandova na naše tržište rezultirao je većim interesom za difuzere, a kako im je cilj prodavati pakete koji uključuju i difuzere, među novim interesantima za aromaterapiju prevladava stav da se eterična ulja koriste jedino u difuzerima.

Zapravo, korisnici su pomalo i razočarani kad im kažete da je malu bebu bolje držati podalje od inhalacije, ali da ta ulja možete koristiti dermalno ako postoji indikacija (npr. prehlada, zaštopan nosić i sl), i da je dermalna primjena često i učinkovitija od par kapi eteričnih ulja u difuzeru.

Dodatno razočaranje je ako jedno eterično ulje nije lijek baš za sve: i astmu, i upalu pluća, i atopijski dermatitis i alergiju na ambroziju (nastavite niz). I da, kako to da atopijski dermatitis nećemo liječiti eteričnim uljima u difuzeru?

Pustite novorođenčad na miru

Da, upravo tako. Pustite bebe na miru. Ne trebate ih izlagati eteričnim uljima od prvog dana rođenja, to nije korisno za njihov imunološki sustav koji se tek razvija, a može biti i štetno te kontraproduktivno.

Prva tri mjeseca beba nema što raditi u prostoriji u kojoj radi difuzer.

Ono što svakako smijete i možete napraviti jest “raskužiti” prostoriju. Kako? Napunite difuzer željenim eteričnim uljima (pisali smo o najboljim eteričnim uljima za dišne infekcije), upalite ga, neka pobiju što imaju za pobiti u zraku, i nakon 15-30 min difuzer ugasite, prostoriju dobro prozračite, i tada beba može boraviti u njoj.

Ako je novorođenče prehlađeno, naravno da ćete mu pomoći, no nikako ne sugeriramo da to bude tako da mu glavu gurnete iznad difuzera s primjerice paprenom metvicom (paprena metvica je inače divan te ispravan hrvatski naziv za ulje peperminta koje često spominju oni “aromaterapeuti” čija je jedina edukacija loše preveden prodajni katalog).

Primjerice, 1-2 kapi eteričnog ulja ravensare i 2-3 kapi kanadske jele razrijedite u 20 mL biljnog ulja te 2-3 x dnevno nanosite 1-2 kapi takve mješavine na leđa/prsa te stopala (kod stopala se ponekad savjetuje nanošenje čistog eteričnog ulja – ukoliko ste takav savjet dobili od stručne osobe, u njemu nema ničeg lošeg i opasnog). Uputno je bebi pokriti tijelo kako bi bilo što manje inhalacije eteričnog ulja.

Ovo je vrlo, vrlo homeopatska doza, uz sve moguće sigurnosne ograde, koja se može koristiti i kod beba ispod 3 mjeseca i ako ste totalni laik. Mi često preporučujemo i bitno veće koncentracije, i ako ste dobili takav savjet od educirane osobe, slobodno ga primjenjujte. Ako se ne možete konzultirati sa stručnjacima, uvijek se držite minimalnih koncentracija.

Ipak, vratimo se difuzerima

najbolji difuzer ili difuzor za eterična ulja - kako koristiti kod beba i djece

Difuzeri i primjena eteričnih ulja u difuzerima je u današnje vrijeme ipak primarno područje interesa laika.

Ukratko, kod novorođenčadi izbjegavajte bilo kakve inhalacije eteričnim uljima (direktne, indirektne, boravak u prostoru gdje radi difuzer s eteričnim uljima). Ako baš jako, jako želite koristiti difuzer kod bebe, i imate dovoljno novca, stavite u difuzer (isključivo ultrazvučni, jer samo u njih ide i voda) neki hidrolat. Zašto vam treba dovoljno novca? 200 ml kvalitetnog hidrolata košta između 70 i 90 kn, a isparit će u difuzeru za nekoliko sati. Možete koristiti primjerice hidrolate čajevca i ružmarina verbenona za dišne tegobe, a rimsku kamilicu i lavandu za umirenje.

Za bebe iznad 3 mjeseca, možete već lagano koristiti blaža ulja u difuzerima, ali ne za direktnu inhalciju, već za prostor u kojem beba boravi. Nekoliko kapi mandarine za lakši san, tamjanovca ili kanadske jele za lakše disanje sasvih je sigurno za korištenje u difuzeru u prostoriji u kojoj boravi tako mala beba.

Ultrazvučni difuzeri, u koje ide i voda, većinu eteričnog ulja “izbace” na početku rada, a potom opada koncentracija eteričnih ulja u maglici koja izlazi iz difuzera. To nije loše, jer se pokazalo korisnijim povremeno biti izložen većim koncentracijama eteričnih ulja u zraku, nego non-stop. Zato se primjerice klasične difuzere, u koje ne ide voda, sugerira držati uključene 15-20 min, pa potom napraviti pauzu od 2-3 sata.

Za dječje sobe stoga su pogodniji upravo ultrazvučni difuzeri koje možete ostaviti da rade cijelu noć, bez straha da ćete pretjerati s eteričnim uljima. 5-10 kapi za takvu namjenu je sasvim dovoljno, učinkovito i potpuno sigurno.

Koja eterična ulja koristiti u difuzerima?

Citrusi

vitamin c kao lijek - podiže imunitet, spušta kolesterol, djeluje protiv dmencije, depresije, anksioznosti, štiti od nuspojava cjepiva

Sva citrusna ulja možete koristiti u difuzerima u prostorijama u kojima borave bebe i djeca.

Za bebe i djecu se najčešće biraju mandarine (crvena, zelena, tangerina), no svakako možete koristiti i klementinu, naranče, bergamot, limun, grejp, limetu… kao i njihove petitgraine. Sva citrusna ulja su dobra kod nervoze i stresa, no za umirenje su najbolje mandarine, koje su stoga i najčešći izbor upravo za dječje sobe.

Bergamot, limun i grejp uvijek možete dodati jačim antimikrobnim uljima koja možda ne mirišu pretjerano lijepo. Navedena ulja i sama imaju izraženo antimikrobno djelovanje, a djeci su mirisno prihvatljivija od uobičajenih ulja koja se koriste u te svrhe.

Lavande

Lavanda eterično ulje

Prave lavande (primjerice klonovi matherone, visokogorska, mailette…), kao i neke lavandine, primjerice lavandin klon super, također možete koristiti u difuzeru u prostorima gdje borave bebe i djeca.

Prava ili ljekovita lavanda (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis) djeluje umirujuće, umanjuje strah i nervozu.

Lavanda se najčešće ne spominje kao ulje koje se koristi kod patogena raznih vrsta, no i sama ima antimikrobno djelovanje i može se koristiti i kao dodatak eteričnim uljima za prevenciju infekcija dišnog sustava. Ako imate bolesno dijete, što je bolje od ulja koje istovremeno djeluje umirujuće i antimikrobno?

Nekoliko kapi u biljnom ulju (1-2 kapi na 10 ml biljnog ulja), uz blagu masažu, umiruje grčeve i kolike.

Tamjanovci

Eterična ulja indijskog i arapskog tamjanovca kod nas se nažalost rijetko spominju u kontekstu dišnog sustava, no ta ulja su izvrsni mukolitici i ekspektoransi.

Dobri su kod kašlja, bronhitisa ali i astme, i potpuno sigurni za korištenje i u difuzerima i dermalno kod beba i djece. Kombinacija s mandarinom je odlična ne samo za opuštanje, već i za umirenje kašlja.

Osim toga, djelujuju duboko opuštajuće, a u dermalnoj primjeni čest su sastojak preparata za zrelu kožu.

Jedna kap u kremu protiv bora, jedna u difuzer za meditativni ugođaj i boljitak dišnog sustava, zašto ne?

Čempres

eterično ulje čempresa koristi se kod kašlja, a dozvoljena je upotreba kod beba i djece

Čempres je još jedno eterično ulje koje se često zaboravlja u kontekstu dišnog sustava. Izvrsno je kod bronhitisa i svih stanja kod kojih kašalj treba smiriti. Djeluje bronhodilatacijski (opušta bronhe) i mukolitično (razrijeđuje sluz).

Može se koristiti i u difuzeru i dermalno, razrijeđeno u biljnom ulju (2-4 kapi na 10 ml ulja), s kojom miješavinom se onda mažu leđa i prsa kod dišnih tegoba.

U difuzeru se odlično slaže sa limunom i čajevcem.

Čempres je ipak najpopularniji kao venotonik i jedno od ulja koje ide u standardnu mješavinu protiv celulita, pa će opet biti pun pogodak kao višenamjensko ulje.

Jele i bor

Poput tamjanovaca i čempresa, jele (prije svega kanadska) još su jedan izvstan izbor za dječje dišne tegobe, posebice gripe, prehlade, bronhitisa i astme. S većim udjelom monoterpena pinena nego u sibirske jele, kanadska jela je učinkovitija u smirivanju kašlja.

Sličnog je djelovanja i eterično ulje bijelog bora, koje je čest sastojak popularnih balzma za lakše disanje za primjenu kod beba i djece.

I jelu (kanadsku i sibirsku) i bijeli bor možete koristiti i u difuzeru i dermalno, 2-4 kapi na 10 ml biljnog ulja.

Ulja bogata 1,8 cineolom

Prvi izbor kod dišnih tegoba, i neka od najučinkovitijih antivirusnih ulja su ulja bogata spojem 1,8 cineolom. Kod djece se najčešće koriste ravensara, kajeput, eukaliptus radiata, mirta cineol, jer imaju manji udio cineola od primjerice eukaliptusa globulusa, pa su i bitno blaža i za kožu i za dišni sustav.

Ova ulja je dobro izbjegavati kod novorođenčadi i astmatičara (ne mora značiti da će smetati svima sa astmom, ali moguće je da nekima hoće) u smislu direktne inhalacije. Ako je beba do 3. mjeseca starosti prehlađena, nećete ju inhalirati već ih koristiti dermalno, a izbjegavat ćete ih i općenito u difuzerima u prostorijama u kojima borave tako male bebe.

Od 3-6. mjeseca starosti na dalje, ova ulja možete povremeno koristiti u difuzerima u prostorijama u kojima borave i bebe, najbolje u kombinaciji s citrusnim uljima, a kasnije mogu biti i prvi izbor kod dišnih tegoba.

Čajevac

Čajevac je jedno od najpoznatijih ulja u aromaterapiji, istovremeno snažnog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, sasvim je sigurno i za primjenu kod male djece.

Možete ga koristiti u difuzeru zajedno s drugim uljima blagotvornim za dišni sustav (primjerice tamjanovcima, jelom ili ravensarom), te citrusnim uljima koja će popraviti ponekad neugodni mirisni doživljaj ovog vrijednog ulja.

Palmarosa i geranij

Palmarosa i geraniji se rijetko spominju u kontekstu primjene kod djece, no radi se o blagim uljima izraženog antibakterijskog i protugljivičnog djelovanja.

Laganih cvijetnih nota, biti će dobrodošao dodatak u difuzerima za borbu protiv patogena,  a mogu se koristiti i dermalno kod raznih kožnih iritacija, gljivičnih oboljenja, pelenskog osipa i sl.

Ova ulja su čest sastojak kozmetičkih preparata za njegu kože, pa će ih voljeti i mame.

Ho ulje

Ho ulje, sestra (ili brat?) ravensare, blago je ulje bogato linalolom. Odličan je izbor za tretiranje raznih infekcija (primarno bakterijskih i virusnih). Naročito je učinkovit kod respiratornih problema poput gripe i bronhitisa, a ima i izraženo umirujuće djelovanje.

Može se koristiti i u difuzeru i dermalno već od najranije dobi (držeći se onog upozorenja da se novorođenčad ne maltretira eteričnim uljima bez ljute potrebe).

Ho ulje je također izvrsno za opću njegu kože.

Kamilice

Rimska kamilica izvrsno je ulje za umirenje, bilo u difuzeru, bilo dermalno kroz masažu.

Rimska kamilica koristi se i kod grčeva i kolika, a i njemačka i rimska su čest sastojak preparata za pelenski osip, atopijski dermatitis i ostala upalna stanja kože.

Njihov nedostatak je visoka cijena, no kap rimske kamilice u difuzeru, zajedno s drugim umirujućim uljima poput lavande ili mandarine, biti će sasvim dovoljna za iskaže njeno blagotvorno djelovanje.

Kopaiba

Sve popularnija kopaiba na tržištu se nalazi u dva oblika, kao prirodna oleozerina, te kao destilat.

Prirodna oleorezina sadrži diterpen kauren, koji se ne nalazi u destilatu, pa je pogodnija kod zacjeljivanja i regeneracije kože od destiliranog ulja kopaibe. Destilirana kopaiba je pogodnija za upotrebu u difuzerima.

Obje vrste kopaibe mogu se koristiti dermalno kod dišnih tegoba te za podršku imunitetu. Dermalno se koristi i za grčeve i kolike, te kod osipa, svih upalnih stanja kože, za zacjeljivanje i sl.

Jedna od mjera opreza – kakve poklopce trebaju imati eterična ulja koja koristite?

Eterična ulja jesu prirodna, ali nisu bezopasna. Svaki lijek može biti i otrov, ovisno o dozi, a čovjek se može udaviti i u kapi vode.

Danas je naročito popularno koristiti eterična ulja i imati dom “bez kemikalija”, pričati djeci kako su to prirodni, bezopasni lijekovi, i držati ta ista eterična ulja nadohvat djece.  Najčešće nezgode s eteričnim uljima događaju se upravo kada ih dijete dohvati, otvori i popije. Jer to je zdravo, to je prirodno i to lijepo miriše.

Čuvajte eterična ulja podalje od dohvata djece. Pazite da eterična ulja imaju tzv. sigurnosne poklopce, koje mala djeca najčešće ne znaju otvoriti. To je onaj poklopac koji morate pritisnuti pa tek onda odvrtiti. Većina kvalitetnijih brandova na tržištu ima upravo takve poklopce, a to bi trebao biti i sigurnosni standard za eterična ulja.

Koja eterična ulja treba izbjegavati?

Ako pričamo o difuzerima i inhalacijama, treba izbjegavati prije svega jaka fenolna ulja, poput mravinca (origana), klinčićevca, kore cimetovca (list je u redu ako je indiciran), primorskog vriska, timijana timola… Ova ulja se ponekad mogu naći u nekim mješavinama koje uz adekvatan savjet i indikaciju možete primjenjivati u difuzeru, no nećete ih koristiti čista ni kod odraslih, a pogotovo ne kod beba i djece.

Zatim su tu ketonska ulja, poput ljekovite kadulje. Španjolska lavanda (Lavandula stoechas) i ružmarin kemotip kamfor nisu na popisu ulja koja ćemo koristiti kod djece.

Paprena metvica također nije na popisu ulja koja bi mala djeca trebala inhalirati, niti dermalno koristiti u prvoj godini života. Isto vrijedi primjerice i za zimzelen (Gaultheria procumbens, engl. Wintergreen, koji razni “nezavisni distributeri” prevode kao zimsko zelenilo – da se malo i nasmijete).

Dok je puzajući miloduh (Hyssopus officinalis var. decumbens) odličan izbor kod dišnih tegoba, pogotovo astme ili KOPB-a, dotle njegov brat miloduh ili izop (Hyssopus officinalis) nikako ne biste smjeli koristiti.

Primjeri mješavina eteričnih ulja

Neka eterična ulja u gornjem pregledu nismo spomenuli, no stavit ćemo ih u primjere mješavina za difuzere za bebe i djecu, čisto radi dodatnih informacija što se još može koristiti.

Mješavina za umirenje prije spavanja

U bočicu od 10 mL pomiješajte:

5-15 kapi ovakve mješavine stavite u difuzer u dječju sobu prije spavanja. Alternativno, 1 kap ove mješavine pomiješajte s malo biljnog ulja te dijete izmasirajte ili umasirajte u leđa i prsa.

Mješavina kod stresa, straha i anksioznosti

U bočicu od 10 mL pomiješajte:

 • bergamot 5 mL
 • prava lavanda 3 mL
 • rimska kamilica 1 mL
 • muškatna kadulja 1 mL
 • tamjanovac 1 mL

5-15 kapi ovakve mješavine stavite u difuzer.

Mješavina za imunitet

U bočicu od 10 mL pomiješajte:

5-15 kapi ove mješavine stavite u difuzer. Alternativno, 1-2 kapi ove mješavine razrijedite u biljnom ulju te umasirajte u leđa/prsa te stopala.

Ako mješavinu koristite za difuzer, odlučite se za destiliranu kopaibu, ako ćete ju koristiti samo dermalno, možete koristiti i prirodnu oleorezinu.

Mješavina kod gripe i prehlade

U bočicu od 10 mL pomiješajte:

 • grejp 2 mL
 • ravensara 3 mL
 • tamjanovac 2 mL
 • čajevac 2 mL
 • ho ulje 1 mL

5-15 kapi ovakve mješvine stavite u difuzer. Alternativno, 1-2 kapi razrijedite u biljnom ulju te utrljajte u leđa/prsa te stopala.

Mješavina za umirenje kašlja

U bočicu od 10 mL pomiješajte:

5-15 kapi ove miješavine stavite u difuzer. Alternativno, 1-2 kapi razrijedite s biljnim uljem te utrljajte u leđa/prsa/stopala.

Mješavina za koncentraciju i pamćenje

U bočicu od 10 mL pomiješajte:

5-15 kapi ove mješavine stavite u difuzer.

Mješavina kod grčeva

U bočicu od 20 mL pomiješajte:

 • kamilica rimska 2 mL
 • komorač slatki 2 mL
 • estragon 1 mL
 • biljno ulje marelice 15 mL

2-4 kapi ove mješavine 2-3x dnevno umasirajte u trbuščić i donji dio leđa.

Za kraj…

Eterična ulja mogu biti korisna, a mogu biti i štetna. To uglavnom ovisi o tome u čijim rukama se nalaze i kako se primjenjuju. Kvaliteta eteričnih ulja također mora biti na prvom mjestu.

Ne pretjerujte s eteričnim uljima, pogotovo ne kod malih beba. Držite se niskih koncentracija, a difuzer ne mora od jutra do sutra ispuštati velike količine eteričnih ulja u zrak. Često je važnije dobro prozračiti prostore u kojima boravimo, nego držati difuzer upaljenim.

Eterična ulja svakako nisu svemoguća, no mogu biti efikasna pomoć u riješavanju raznih zdravstvenih tegoba.