Eterično ulje lavande, što bi to bilo? Zašto je pogrešno, kao što se to radi u medijima i popularnoj aroma-literaturi, govoriti o jednom eteričnom ulju lavande i njenom djelovanju?
Naime, u rod lavanda spada čak pedesetak različitih vrsta lavandi, njenih križanaca i klonova. Ulja tih različitih vrsta imaju sasvim različito djelovanje, jer imaju i različit kemijski sastav.
Znate li da naša hvarska lavanda zapravo uopće nije lavanda, već lavandin, odnosno križanac prave i širokolisne lavande? 

lavandaU Hrvatskoj općenito rastu i sade se lavandini, jer daju izdašnije količine eteričnog ulja od prave lavande. Lavandini najčešće nemaju fini miris poput prave lavande, a imaju i potpuno drugačije djelovanje.

Najčešće na tržištu možemo naći eterična ulja ovih vrsta lavandi:

Prirodno stanište prava lavande je u Provansi u Francuskoj, a zadnjih godina se uzgaja i u drugim dijelovima. Njeno prirodno stanište obično nije uz more, a ukoliko je tamo i zasadite, dati će ulje nešto drugačijeg kemijskog sastava od ulja dobivenog od biljke sa veće nadmorske visine.

Osim što postoji nekoliko vrsta eteričnih ulja lavandi i lavandina, koji svi odreda imaju različito djelovanje, po obali se često nađu i “masna” ulja lavande. To nisu eterična ulja već uljni macerati, dakle nisu dobivena destilacijom već potapanjem cvijeta lavande/lavandina u nekom biljnom ulju (najčešće maslinovom). Takva ulja mogu se moristiti za opću njegu kože.

Lavanda eterično ulje

Eterično ulje prave lavande djeluje smirujuće

Eterično ulje prave lavande obično ima slatkast i ugodan medno-cvjetni miris. Na bočici mora biti istaknuto latinsko ime Lavandula officinalis ili sinonimi Lavandula angustifolia ili Lavandula vera. Prava lavanda nije samo jedna: i ona ima klonove, pa osim samonikle, postoje i uzgojeni klonovi, npr. MatheroneMaillette (ili visokogorska), Munstead, itd. Ovi klonovi se razlikuju mirisom, npr. Maillette ima nešto slađi, medniji miris u odnosu na visokogorsku, no to su najčešće samo nijanse.

Često se naziva majkom među eteričnim uljima, jer je izrazito blagog djelovanja, ne iritira kožu i efikasno i brzo opušta bolne mišiće i grčeve. Koristi se i kod bolnih menstruacija, glavobolja i migrenaU svrhu tretiranja grčeva, sugeriramo pomiješati 50 kapi eteričnog ulja prave lavande sa 50 mL nekog biljnog ulja, te mješavinom tretirati bolno područje.

Eterično ulje prave lavande jedino od svih vrsta lavande djeluje izrazito smirujuće, pa tako pomaže kod nervoza, stresa i nesanice. Iskušajte kupku sa lavandom nakon napornog i stresnog dana: dobro pomiješajte 100 mL sojinog vrhnja, 3 žljice bademovog ulja i 70 kapi eteričnog ulja prave lavande. Dodajte mješavinu u kadu i uživajte.Eterično ulje širokolisne lavande – kraljica kozmetike

Eterično ulje širokolisne lavande   (L. spica, L. latifolia) ima bockaviji miris od prave lavande, no zato je upravo širokolisna lavanda kozmetička kraljica među svim vrstama lavande: kožu snažno regenerira, djeluje zacjeljujuće, regulira lučenje sebuma. Naći ćemo ju s pravom u mnoštvu receptura za njegu svih tipova kože, te za tretiranje strija i ožiljaka.

Omiljena je posebice u njezi masne i nečiste kože s ožiljcima od akni, gdje izvrsne rezultate pokazuje ukoliko se miješa s maceratom centele (gotu kole). Jednostavan recept za tretman ožiljaka od akni: u 30 ml macerata gotu kole u suncokretovom ili lješnjakovom ulju ukapajte 15 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande, i imate savršenu uljnu mješavinu za njegu mješovite, masne i nečiste kože koja će ju istovremeno regenerirati i djelovati na ožiljke i hiperpigmentacije.

Eterično ulje širokolisne lavande je i najdjelotvornije protiv opekotina, gdje iskazuje bolje djelovanje od prave lavande. Jednako kao i pravu lavandu, ukoliko ste se opekli, nanesite kap širokoline lavande na opečeno mjesto, te postupak ponovite nakon 15-ak minuta. Ukoliko ste brzo reagirali, postoji velika šansa da neće doći do stvaranja mjehura od opekotina. Isto vrijedi i kod npr. opekotina od meduza.

Ovo ulje ima i izrazito protugljivično djelovanje, pa se nađe u recepturama za tretman kožnih i vaginalnih gljivičnih oboljenja.Eterično ulje španjolske lavande – oprez!

Eterično ulje španjolske lavande je ulje koje treba koristiti s velikim oprezom, jer je neurotoksično, a nestručnom uptrebom vrlo lako može prijeći granicu kada prestaje biti korisno i postaje štetno.

U aromaterapiji se vrlo uspješno koristi u terapiji kožnih oštećenja poput strija, gdje se kombinira sa drugim eteričnim i biljnim uljima (od eteričnih ulja su to načešće najčešće smilje, ružmarin verbenon, sjeme mrkve, a od biljnih ulja plod divlje ruže, neven, pšenčine klice, macerat centele…).

Španjolska lavanda, osim za liječenje strija, koristi se za liječenje upale uha jer smanjuje stvaranje cerumena potaknutog upalom u srednjem uhu.

Ne uzima se oralno (toksično), ne primjenjuje se na većim površinama tijela (neurotoksično djelovanje, abortivno djelovanje), ne smiju ga koristiti trudnice, dojilje i djeca.polje lavande

Lavandini

Postoje mnogi klonovi lavandina (Lavandula x hybrida), a najčešće nailazimo na:

– abrial

– super

– Grosso

– hvarski lavandin (budrovka)

Lavandini imaju nižu cijenu od prave lavande, pa se prava lavanda često patvori njima. No, to ne znači da ulja lavandina nisu dobra ulja – jesu, samo zbog različitog sastava imaju različito djelovanje od ulja lavande.

Lavandin abrial tako ima izrazit antibakterijsko i protugljivično djelovanje, a često ga nalazimo i u recepturama za tretiranje popucalih kapilara.

Lavandin super i lavandin Grosso koriste se u kozmetici za njegu svih tipova kože, a djeluju i umirujuće, no to djelovanje je manje izraženo nego kod prave lavande.

Lavandin s otoka Hvara uglavnom je dobar analgetik, pa se koristi kod bolnih mišića i zglobova. Tu se često kombinira s eteričnim uljima limusnkog eukaliptusa, lovora, zimzelena, te biljnim uljima andirobe, kantariona i nevena.

Upozorenje:

Obratite pažnju na kvalitetu eteričnih ulja. Da bi eterična ulja imala terapijsko djelovanje, moraju biti čista, nepatvorena, kemijski i botanički definirana.

Laicima i profesionalcima preporučamo Oshadhi eterična ulja.

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja