U očekivanju božićnih blagdana većina nas se priprema na sličan način – pečenje kolača, kupovina i zamatanje poklona, čišćenje doma i ukrašavanje božićnog drvca.

No, može li se još nešto učiniti kako bi božićno raspoloženje bilo potpuno? Mogu li mirisne dekoracije pojačati učinak onih vizualnih? Zašto nam je svima miris tako važan?

Miris igra važnu ulogu i sjećanju, raspoloženju i osjećajima. Kako se to događa?

Nakon što pomirišimo neki miris, olfaktorni neuroni u gornjem dijelu nosa stvaraju impuls koji dolazi od mozga. Signal se tada obrađuje u mozgu i nastala informacija dolazi do limbičkog sustava, koji ima važnu ulogu u kontroliranju raspoloženja, pamćenja, ponašanja i osjećaja. Limbički sustav se smatra starim i primitivnim dijelom mozga, jer su iste strukture bile prisutne i kod prvih sisavaca.

Osjet mirisa je zato više povezan s pamćenjem i raspoloženjem nego naša druga osjetila. Podsjeća li vas miris cimeta na Božić? A miris jele? Mirisi mogu čak i potaknuti sjećanje na dugo zaboravljen događaj.

Mirisi koji nas najviše podsjećaju na Božić (a time se prvenstveno misli na Božiće iz djetinjstva, kada je sve bilo čarobno, a čarolije su bile moguće) su oni koji vežemo uz hranu (prvenstveno kolače – cimetovacklinčićevacnaranča, limun, muškatni orah…), uz božićno drvce (jelabor…) i uz spiritualnost (tamjanovac).

Prava božićna aroma se osjeća u domu kada je drvce okićeno i kolač je u pećnici. Ako želite dugotrajnije mirisno ukrasiti vaš dom, tada je najbolji način za to pomoću eteričnih ulja. Pazite da su to kvalitetna ulja, kako bi dobili najviše od prirode za ovaj magični period godine.

Slijedi kratki opis ulja koja najviše simboliziraju Božić.

božićni mirisi - božićna eterična ulja

Eterično ulje slatke naranče

Kako bi prostor mirisao ugodnom citrusnom svježinom, najbolji izbor je eterično ulje slatke naranče.

Ovo ulje također i podsjeća na miris kolača s narančinom koricom.

Slatka naranča uvijek pruža osjećaj topline i veselja tijekom hladnih zimskih mjeseci. Također, ona se jako dobro miješa sa svim ostalim uljima.

Jeste li probali crvenu sestru slatke naranče?

Umjesto slatke naranče možete koristiti i gorku naranču, mandarinu (tangerinu!), limun ili grejp. Ili klementinu?

Eterično ulje cimeta

Začinski miris cimeta je možda “najbožićniji” od svih mirisa. Uz to, on grije, tonizira, jača i podiže energiju, što je često potrebno tijekom božićnih blagdana.

Pazite da kupite eterično ulje od kore, a ne od lista cimeta, jer miris lista bi vas mogao razočarati.

Najjednostavnije mirisna kombinacija je cimetovac u slatkoj naranči.

Na treba ni zanemariti činjenicu da cimetovac i klinčićevac snažno djeluju protiv patogenih organizama (bakterija, virusa, gljivica…) i da korištenjem ovih, naizgled samo mirisnih, mješavina, istovremeno stvarate učinkovitu zaštitu od raznih bolesti za sve ukućane. To je i jedan od razloga zašto je vrlo važno koristiti kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja.

Eterično ulje klinčičevca

Još jedno začinsko ulje koje savršeno odgovara za ovo razdoblje.

Klinčićevac pomiješan sa slatkom narančom (ili nekim drugim citrusom), podsjeća na aromatične kolačiće i kuhano vino.

Eterična ulja anisa

Ulja koja se možda ne povezuje odmah s Božićem, ali je dobrodošao sastojak u raznim mirisnim sinergijama.

Anis – osvježavajući, ali istovremeno sladak, podsjeća na fine keksiće poput cantuccina s anisom.

Ili tek zvjezdasti anis?

Eterično ulje đumbira

Toplo, slatko začinsko ulje pomaže u trenucima nedostatka motivacije, čisti um i jača volju. Dobar je podatak i da je ovo odličan probavni tonik, što mnogima treba tijekom blagdana. Zanimljiva je mješavina đumbira i bergamota.

Eterično ulje muškatnog oraha

Poput đumbira, muškatni orah stimulira i pomaže u trenucima umora.

Eterična ulja bora i jele

Što bi bio Božić bez božićnog drvca?

Miris svježeg zimzelenog drveta možete postići eteričnim uljima bora ili jele.

Jednostavno kapnite po jednu kap na ukrase (ako su od prirodnog materijala) ili na vatu. Miris iglica možete dodatno osvježiti s uljem grejpa.

Uz ulja  bora i jele, mogu se koristiti i eterična ulja čempresa, borovice, cedra, smreke…

Jela, bor, čempres… to su ulja koja umiruju kašalj i potiču zdravlje dišnog sustava.

Eterično ulje tamjana

Osim očigledne spiritualne veze s blagdanima, tamjanovac je također i smirujuće ulje – za miran i smiren Božić.

Drugi izbor je eterično ulje mire.

Kako miješati eterična ulja?

Sva navedena ulja možete koristiti samostalno (osim cimetovca i klinčićevca, koji su prejakog mirisa i obavezno se moraju pomiješati s nekim blažim uljima), ali najbolji učinak ćete postići božićnim mješavinama.

Za napraviti mješavine trebat će vam (naravno) eterična ulja, tamne staklene bočice i čepovi.

Slijedi nekoliko primjera božićnih mješavina – shvatite ih više kao smjernice i pustite mašti na volju da osmislite sami svoj božićni olfaktorni ukras 🙂

Mješavina I
slatka ili crvena naranča 9,5mL
cimetovac (kora)  ili klinčićevac 0,5mL

Mješavina II
limun 8mL
cimetovac (kora) 0,5mL
paprena metvica 1,5mL

Mješavina III
sibirska jela ili bijeli bor 3mL
smreka 2mL
limun ili klementina 5mL

Mješavina IV
tamjanovac 1mL
cedar 3mL
mandarina ili tangerina 6mL

Mješavina V
slatka naranča ili limun 6,5mL
đumbir 3mL
cimetovac (kora) 0,5mL

Kako je najbolje koristiti eterična ulja?

Najjednostavniji način je pomoću difuzera koji raspršuje ulja bez zagrijavanja.

Difuzeri su naprave namijenjene raspršivanju eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica je vrlo mala, mikroskopski sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Sitne kapljice eteričnog ulja direktno prodiru do alveola u plućima i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja.

Difuzeri, za razliku od aromalampice, ne zagrijavaju eterično ulje, pa ne dolazi do njihove razgradnje. Ulja se raspršuju u sitne kapljice u cijelosti, tj. ne dolazi do odvajanja hlapivijih i manje hlapivih spojeva, čime je potpuno sačuvana njihova ljekovitost.

Ako nemate difuzer, možete upotrijebiti sprej za raspršivanje. Takav sprej je vrlo jednostavno napraviti, a trebat će vam staklena, tamna bočica i sprej pumpica.

U bočicu od 100 mL ulijte 10 mL mješavine eteričnih ulja i do vrha napunite alkoholom. Pričvrstite raspršivač i vaš božićni mirisni sprej je gotov. Obratite pažnju da bocu svaki put promućkate prije raspršivanja.

Mješavinu eteričnih ulja možete i nakapati na bilo koji prirodan materijal – drvo, glinu, tkaninu, češere…

Ako koristite ukrase za božićno drvo od prirodnog materijala, ovo je odličan način da drvce ukrasite i mirisno. Nemojte pretjerati s brojem kapi – samo na nekoliko ukrasa nakapajte po jednu kap eteričnog ulja ili mješavine.

Ako nemate ukrase od prirodnog materijala, ulja možete nakapati na vatu i rasporediti po drvetu. Zgodna ideja je da za ukrase koristite eterična ulja jele ili bora.

Mirisanje ukrasa od prirodnog materijala ne trebate ograničiti samo na ukrase za bor. Ako bilo gdje u domu imate takve dekoracije, slobodno ih nakapajte s uljima i unesite božićni duh u cijeli dom.

Mirisni pokloni i čestitke

Kako bi miris Božića proširili i na druge ljude, zašto ne biste mirisno ukrasili i božićne poklone i čestitke? Za to će trebati možda malo više organizacije i razmišljanja unaprijed, ali postupak je vrlo jednostavan.

U plastičnu vrećicu (po mogućnosti, onu sa zatvaračem) smjestite ukrasne papire za zamatanje poklona i čestitke, te komadić vate s nekoliko kapi eteričnog ulja ili mješavine ulja. Vrećicu dobro zatvorite i ostavite najmanje jedan dan.

Za one zaboravljive, vrlo malu količinu eteričnog ulja možete staviti na traku za zamatanje poklona, ili na rub čestitke (to treba biti manje od jedne kapi, pa je možda najbolji način da jednu kapljicu stavite na prst, utrljate između dva prsta i „potapkate“ po traci i čestitkama).

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći da ostvarite pravi mirisni Božić.

Svima želim mirne, sretne i aromatične blagdane.

Izvor: oshadhi.hr