Recepti

Intenzivna korektivna tretman-krema protiv hiperpigmentacijskih mrlja

Potentni tretman sa vitaminom c, kojičnom kiselinom i eteričnim uljem smilja

kako napraviti kremu sa vitaminom c i kojičnom kiselinom protiv hiperpigmentacija

Donosimo recept za izradu kreme protiv hiperpigmentacija koja se koristi isključivo kao vremenski ograničeni intenzivni tretman.

Sastojci i upozorenje

Osim biljnih i eteričnih ulja koja povezujemo s njegom kože s hiperpigmentacijskim mrljama, poput macerata ljiljana, tratinčice i centele te eteričnih ulja sjemena mrkve i smilja, ovdje ćemo ugraditi još dva sastojka, kojičnu kiselinu i vitamin C.

Kojičnu kiselinu ćemo koristiti u postotku od 1%, što je maksimalni postotak koji se smije koristiti bez nadzora dermatologa.

Upravo zbog ove visoke koncentracije kojične kiseline, ova krema je zapravo intenzivni tretman koji se preporuča provoditi mjesec do dva, uz obveznu pauzu od još toliko prije nastavka.

Ako želite kremu koju možete koristiti svaki dan, preporučamo smanjenje kojične kiseline ispod 0,5%.

Krema se nanosi jednom dnevno, najbolje navečer, a preko dana je obvezno nanositi kremu sa visokim SPF.

Ako u svojoj rutini koristite i proizvode s AHA i/ili BHA kiselinama, krema se nanosi 10-15 minuta nakon takvih formulacija.

Recept za izradu kreme za tretman hiperpigmentacija

Masna faza (faza A)

Vodena faza (faza B)

Na kraju izrade (faza C)

Postupak izrade – kako napraviti kremu za tretman hiperpigmentacijskih mrlja?

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze (emulgator, vitamin C, macerate).

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze (vodu/hidrolat, natrij PCA).

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada je emulgator u masnoj fazi u potpunosti otopljen, lijevajte vodenu fazu u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u emulziju. Ako koristite mikser, taj postupak bi trebao trajati cca 3 minute. Da biste ubrzali hlađenje, čašu možete uroniti u posudu s hladnom vodom (ukoliko koristite mikser).

Na cca 50°C dodajemo konzervans Fragard, i to kap po kap, i dalje miješajući.

Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo jednu po jednu supstancu, miješajući između svake dok smjesa nije homogena: kojičnu kiselinu, vitamin e te eterična ulja.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi. Konzistencija kreme će idući dan poprimiti konačni oblik. Konačni pH bi trebao biti 5.5-6.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Gdje kupiti sastojke za izradu ove kreme?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude