Bakopa se trenutno nalazi na tržištu zapadnih zemalja kao sredstvo za poboljšanje kongitivnih funkcija.

Klinički je dokazano da pomaže ljudima s ADHD-om i gubitkom pamćenja.

Bakopa (Bacopa monnieri) je biljka iz porodice Scrophulariaceae, a njen sanskrtski naziv je Brahmi.

Ona je višegodišnja puzavica koja prirodno uspijeva na močvarnom, vlažnom i toplom tlu Indije, Nepala, Kine, Šri Lanke, Tajvana te u južnim državama SAD-a. Stoljećima je poznata u tradicionalnim medicinama Indije i Kine kao sredstvo za stimuliranje mozga i pomlađivanje organizma.

U Kineskoj medicini bakopu nazivaju “fontana mladosti” jer produžava život, što je potvrdio slavni prirodnjak Li Ching Yun proslavivši 256 rođendana uz pomoć bakope i još nekoliko biljaka.

Sanskrtsko ime Brahmi izvedeno je od imena za Svevišnjeg Boga (Brahman) u smislu sveopće, kozmičke, sveznajuće svijesti koja asocira na korištenje 100% potencijala mozga.

Yogiji na Himalajima je koriste u svakodnevnoj ishrani za vrijeme meditacije jer donosi energiju, pomaže balansiranje lijeve i desne moždane polutke te povećava “sjaj” tijela i aure.

Djelovanje bakope

Bakopa je jedna od biljaka koje najbolje djeluju na moždane stanice i živčani sustav.

Omiljena je među studentima i poslovnjacima jer poboljšava pamćenje i koncentraciju, povećava budnost i inteligenciju.

Popularna je kao nervni tonik koji skraćuje vrijeme učenja, povećava akademsku učinkovitost i mentalnu sposobnost te smanjuje efekte stresa, nervoze i anksioznosti.

Također se koristi za rješavanje poremećaja pažnje, hiperaktivnosti, poremećaja ponašanja i smetnji kod pamćenja.

Bakopa djeluje stimulativno izazivajući brži protok krvi te bolju oksigenaciju tkiva i organa.

Većina objavljenih znanstvenih radova suglasna je da bakopa izaziva lagani porast šećera u krvi što može doprinjeti eliminaciji umora, glavobolje, lošeg raspoloženja i ostalih negativnih simptoma hipoglikemije (pada šećera u krvi).

Bakopa se trenutno nalazi na tržištu zapadnih zemalja kao sredstvo za poboljšanje kongitivnih funkcija.

Klinički je dokazano da pomaže ljudima s ADHD-om i gubitkom pamćenja. Istraživanja su pokazala da biljka sadrži brojne aktivne sastojke, uključujući brojne alkaloide (brahmin i herpestin) i saponine (d-manitol, hersaponin, monierinin).

Međutim, glavne aktivne farmakološke komponente su steroidni saponini te bakozidi A i B koji poboljšavaju protok nervnih impulsa. Bakopa je izvor kvalitetnih antioksidansa (terpenoida i bakozida) koji suzbijaju slobodne radikale u organizmu te jačaju krvne žile i poboljšavaju cirkulaciju.

Uz to što je izvrsno sredstvo za zdravlje mozga, bakopa djeluje kao nervni i srčani tonik te diuretik.

Izvor: nihon.hr