Malo je sretnika koji nikada nisu osjetili što znači kada boli glava. Pogotovo u današnje vrijeme, kada većina nas puno vremena provodi za računalom, ne provodi dovoljno vremena na svježem zraku, ne hrani se svakodnevno zdravim, uravnoteženim obrocima, ne vježba dovoljno često… Da li trebam nabrajati dalje? Većina nas je i sklona stalnim brigama, većim ili manjim. Brinemo se oko novaca, posla, djece, stanja u zemlji…

Svako takvo mentalno stanje, uz nebrigu o našem fizičkom tijelu, prije ili kasnije će rezultirati i raznim tjelesnim manifestacijama u obliku napetosti, bolova, nesanice. Jedna od najčešćih manifestacija je glavobolja.

Glavobolja može imati razne uzroke, a također postoje i različite klasifikacije glavobolja.

Ugrubo možemo reći da je osnovna podjela na glavobolje i migrene. Uzroci mogu varirati od jednostavnog “nisam se dovoljno naspavala” ili “predugo sam radila za računalom”, pa sve do ozbiljnih poremećaja u našem organizmu.

No, bez obzira da li vašu glavobolju shvaćate olako ili ne, uvijek treba uzeti u obzir da glavobolja nije bolest, nego simptom. Koliko god se činilo najjednostavnije samo uzeti analgetik i nadati se najboljem (jer potraga za uzrokom nam oduzima vrijeme, a promjene životnog stila su preteške), ne zaboravite da vam tijelo javlja da nešto nije u redu i da je vrijeme za promjenu.

Ovdje ću više obratiti pozornost na glavobolje koje su uzrokovane mišićnom tenzijom ili stresom.  Napominjem da je vrlo važno, ukoliko imate česte i dugotrajne glavobolje, pogotovo ako su praćene mučninom, povraćanjem, osjetljivosti na svjetlo ili crvenilom očiju, da se obratite svojem liječniku.

Prvi korak – detoksikacija jetre i organizma

Prvi korak kod iscjeljivanja bilo koje bolesti je čišćenje organizma (jetre), pa ni glavobolje nisu iznimka. O načinima čišćenje jetre smo već pisali u nekoliko navrata, pa pogledajte tekst o detoksikaciji jetre i najboljim prijateljima jetre.

Čišćenje jetre nije tretman koji bi koristio u akutnom stanju – nemojte početi naprasno piti korijen čička ili zelenu glinu ako vas boli glava nekoliko dana.

Detoksikacija je preventivna metoda i treba se provoditi 2-3 puta godišnje. Takvom higijenom organizma nećete samo postići eventualno smanjenje učestalosti i intenziteta glavobolja, već ćete si pomoći i kod alergija, probave, imuniteta, dermalnih stanja te općenito donijeti dobrobiti za cijeli organizam. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno redovito provoditi detoksikaciju.

Stil života

Prije nego što prijeđem na konkretne aromaterapeutske savjete, uvijek volim podsjetiti što sve možemo činiti da spriječimo bilo kakve disbalanse u našem tijelu, koje tada uzrokuju bolesti.

Konkretno, za osobe koje imaju česte glavobolje, bilo bi dobro da:

  • često borave na svježem zraku. Boravak u zatvorenim, zagušljivim prostorijama, pogotovo grijanim ili hlađenim, može biti okidač glavobolje
  • piju dovoljno tekućine (vode, čaja, prirodnih sokova). Postoje cijele diskusije koliko je zapravo potrebno piti dnevno. Rekla bih da je i to, kao i sve ostalo u životu, vrlo individualno. Jednostavno procijenite s koliko tekućine dnevno se osjećate dobro.
  • bave se umjerenom ali redovitom tjelovježbom. Uvijek volim preporučiti jogu, jer sam osobna velika ljubiteljica, ali u ovom slučaju mislim da bi joga zaista bila idealan odgovor jer objedinjuje istezanje mišića, pravilno disanje i fokus koji umiruje stres.
  • smanje stres i brigu. Da, znam, ovo zvuči čak smiješno u današnjem svijetu i načinu življenja. Svuda oko nas, svaki dan su potencijalno stresne situacije. Trik je u tome da ne dozvolimo da se taj potencijal ostvari. Znači, recimo da ne možemo umanjiti stresne situacije (mada možemo, ali to je druga priča…), ali svakako možemo biti u kontroli naše reakcije na njih. Za ovaj tekst vrlo primjerena izreka “sve je to u tvojoj glavi” je svakako istinita. Pa, zaboravite na svoju glavu (misli) i budite slobodni.

Sve navedeno do sada možda zvuči kao klišeji, ali znate zašto klišeji nastaju? Zato što su istiniti 🙂

Aromaterapija i eterična ulja – različiti pristupi za različite uzroke glavobolja

U smislu aromaterapeutskog tretmana, glavobolje ću podijeliti na one uzrokovane stresom, slabom cirkulacijom i mišićnom napetošću.

Glavobolje uzrokovane stresom

Stres, uznemirenost, napetost, brige, pa i žalost vrlo često kao posljedicu mogu proizvesti glavobolju. Takve glavobolje tada mogu biti povezane i s bolovima ili neugodnostima u drugim organima, jer svi mi stres „pospremamo“ negdje – to mogu biti bolovi u ramenima (“nosim cijeli svijet na ramenima”), bolovi u želucu (“ne mogu ovo probaviti”) ili crijevima (“ne mogu ovo pustiti”).

Prije nego što posegnemo za analgetskim eteričnim uljima, dobro je razmišljati o prevenciji. Uz rad na sebi i prihvaćanje raznih životnih situacija takvih kakvi jesu, ovdje mogu pomoći i eterična ulja.

Kao prvo ću spomenuti eterična ulja rimske kamilice i matičnjaka, kao ulja najjačeg umirujućeg djelovanja.

Zatim imamo lavanduvetiverylang-ylang, gorka i slatka narančamandarina… odabir je stvarno velik.

Ulja se udišu (raspršivanjem pomoću difuzera ili direktno iz bočice), mogu se nanositi na solarni pleksus i/ili zapešća (prvo treba pomiješati u biljnom ulju), ili, kao najugodniji antistres tretman, može se napraviti parfem od njih. Možda ste primijetili da sva eterična ulja koja djeluju protiv stresa izrazito ugodno mirišu.

Uz eterična ulja, kod stresa mogu pomoći i čajevi (poznata kamilica i matičnjak/melisa) i biljne kapi (valerijanamatičnjakpasiflora).

Za bolove, znači kada je glavobolja u akutnom stanju, dobro bi bilo koristiti mješavinu analgetskih i umirujućih ulja. Ovdje ističem eterično ulje mažurana, koje istovremeno djeluje analgetski i umirujuće.

Recept s eteričnim uljima protiv glavobolje uzrokovane stresom:

10 kapi eterično ulje paprene metvice (analgetik)
5 kapi eterično ulje mažurana (analgetik, umiruje)
5 kapi eterično ulje lavande (umiruje, blagi spazmolitik)
do 10mL brzoupojnog biljnog ulja (na primjer makadamija)

Mješavina se nanosi u tankom sloju na sljepoočice (oprez: ne blizu očiju), područje oko ušiju, vrata, ramena. Umasirati (čvrsto, ali ne pregrubo) dok se mješavina ne upije.

Također, dobra masaža glave, vrata i ramena (a naravno i cijelog tijela) je uvijek dobrodošla, kod svih vrsta glavobolja.

Vrlo je važno reagirati kod prvog znaka početka glavobolje – što više čekate, to će vjerojatnost da će mješavina potpuno djelovati manja.

Mješavinu nanosite svakih sat-dva, do smanjenja ili prestanka bolova.

Glavobolje uzrokovane slabom cirkulacijom

Ako uz česte glavobolje imate i simptome hladnih ekstremiteta, trnce, popucale kapilare, vrtoglavice, šumove u ušima, tada je jasno što je uzrok.

Za poboljšanje cirkulacije možete koristiti razne pripravke, od ginka, gotu kole, tinkture ružmarina pa do lista vinove loze.

Od eteričnih ulja primjenjuje se ružmarin kemotip cineol, ali i čempres i limun.

Za poboljšanje cirkulacije možda je najpraktičnije koristiti uljnu mješavinu koja se nanosi na cijelo tijelo nakon tuširanja, kao njega kože koja poboljšava cirkulaciju.

Recept s eteričnim uljima za glavobolju uzrokovanu slabom cirkulacijom:

30 kapi eterično ulje ružmarin kt. cineol
20 kapi eterično ulje čempres
10 kapi eterično ulje limun
do 100mL biljno ulje prema želji (badem, suncokret, lješnjak…)

Uzmite u obzir da je ovo mješavina namijenjena za cijelo tijelo, pa sukladno tome ima i nižu koncentraciju eteričnih ulja. Za lokalno nanošenje na noge ili ruke ukupnu količinu eteričnih ulja možete povećati i tri puta.

Ova mješavina također će pomoći kod celulita i proširenih vena.

Kada glava zaboli, koristi se sinergija ulja protiv bolova i  ružmarina cineola koji poboljšava cirkulaciju:

10 kapi eterično ulje paprene metvice (analgetik)
10 kapi eterično ulje ružmarina kt. cineola
do 10mL brzoupojnog biljnog ulja (na primjer makadamija)

Način korištenja je isti kao i kod mješavine za glavobolje uzrokovane stresom.

Glavobolje uzrokovane napetim mišićima

Uglavnom kao posljedica dugotrajnog sjedenja u neprirodnom položaju ispred računala, ali i općenito nepravilnog držanja.

Osim vrlo očekivanog savjeta da nabavite ergonomsku stolicu, računalo i miš stavite na odgovarajući položaj, da radite česte pauze u radu te da hodate i sjedite na za tijelo ispravan način, pokušajte spriječiti napetost mišića i eteričnim uljima.

Najpoznatiji spazmolitik (opušta mišiće i djeluje protiv grčeva) je petit grain gorke naranče. U svakodnevnu rutinu možete uvesti korištenje uljne mješavine:

Recept s eteričnim uljima za glavobolju uzrokovanu napetim mišićima:

20 kapi eterično ulje petitgraina gorke naranče
10 kapi eterično ulje lavande
2 kapi eterično ulje rimske kamilice (opcija)
do 30mL brzoupojno biljno ulje (makadamija, lješnjak)

Mješavina se redovito nanosi u tankom sloju na napete mišiće, 3 puta dnevno ili češće.

Za vrijeme bolova, možete koristiti kombinaciju ulja protiv bolova i spazmolitika:

10 kapi eterično ulje paprene metvice (analgetik)
5 kapi eterično ulje petitgraina gorke naranče
5 kapi eteričnog ulja lavande
do 10mL brzoupojnog biljnog ulja (na primjer makadamija)

Ultimativno eterično ulje protiv glavobolje

Primjećujete da u svakom receptu spominjem eterično ulje paprene metvice?

Najpoznatiji analgetik kod glavobolja, istovremeno djeluje protiv bolova i pruža osjećaj hlađenja, što još više pripomaže olakšanju bolova. Znači, ne radi se o mentolu (koji je samo jedan sastojak), nego o cjelovitom, prirodnom ulju biljke paprene metvice.

Ima naravno i drugih ulja koji su odlični analgetici, ali paprena metvica se najradije koristi u slučaju glavobolja.

Dr. Kurt Schnaubelt spominje i alkoholnu mješavinu s 15% eteričnog ulja paprene metvice koja se koristi kod glavobolja ili migrena. Odlična ideja, ali naravno uz oprez jer radi se o malo većoj koncentraciji ulja, a  također i tijekom raspršivanja treba paziti da mješavina ne završi u očima.

U slučaju da nemate paprenu metvicu u trenutku kada vam najviše treba, možete koristiti i ružmarin kt. kamforbosiljak metil-kavikollimunski eukaliptuszimzelen (uz oprez kod doziranja!).

Za kraj bih htjela opet napomenuti ono što sam rekla na početku: glavobolja nije bolest nego simptom nekog drugog poremećaja. Jedini siguran način postizanja potpunog zdravlja je potraga za uzrokom i njegovo iscjeljivanje.

Pripazite da koristite kvalitetna, botanički i kemijski definirana eterična ulja.

Svima koji nisu sigurni u kvalitetu eteričnih ulja koja kupuju sugeriram da pročitaju članak “Kvaliteta eteričnih ulja“, a aroma profesionalcima i laicima preporučam vrhunska Oshadhi eterična ulja koja su objedinila zahtjev za botaničkom i kemijskom definicijom sa iznimnom pažnjom prema energiji samih ulja.

Napisala: Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja, za oshadhi.hr