U tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini poznata preko 2000 godina, gotu kola koristila se za liječenje rana, kožnih bolesti, hepatitisa, proljeva, čira na želucu te kao tonik za živčani sustav.

U modernoj medicini je indicirana za liječenje proširenih vena i kronične venske insuficijencije te za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Centella asiatica, u nas poznata kao gotu kola, puzavica je koja se u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini koristi preko 2000 godina. Dolazi nam iz jugoistočne Azije gdje se koriti i kao hrana i kao ljekovito sredstvo. Kod nas se često brka sa drugom tradicionalnom ajurvedskom biljkom, Brahmijem (Bacopa monnieri).

Gotu kola se tradicionalno koristila za liječenje lepre (gube). U 19. stoljeću je uključena u indijsku farmakopeju gdje se navodi kao lijek za razne kožne tegobe, od već spomenute lepre, do psorijaze, ekcema i zacjeljivanje rana.

Ayurvedi je poznata i kao tonik za živčani sustav, ili, kako bismo danas rekli, poboljšava kognitivne funkcije.

U kineskoj medicini je nazivaju “fontanom mladosti” ili “izvorom života”, pa tako postoji i legenda o travaru koji je živio više od 200 godina jer je svakodnevno konzumirao gotu kolu.

Danas se gotu koli pripisuju mnoga svojstva, od kojih neka i klinički ispitana, poput antistresnog, antianksioznog, diuretičkog, imunomodularnog; zatim regenereracija kože, zacjeljivanje rana i ožiljaka, no njena glavna vrijednost, uz poboljšanje mentalnih perfomansi, prepoznata je kod kronične venske insuficijencije.

Djelatni sastojci i indikacije

Za ljekovite se pripravke upotrebljava osušena zelen koja sadrži različite biološki aktivne tvari.

Za djelovanje najvažnije su tritepenske kiseline: azijatična i madekasična, te njihovi derivati – tritepenski glikozidi esteri azijatikozidi i madekazozidi. Azijatikozidi, na koju se pripravci gotu kole najčešće i standardiziraju, imaju antistresno i antianksiozno djelovanje. Uključeni su u prijenos živčanih impulsa u mozgu, izazivaju brži protok krvi i bolju opskrbu kisikom.

Specifičan sastav gotu kole važan je za blagotvoran učinak na vene pa se zbog toga i koristi u pripravcima za liječenje i olakšavanje tegoba vaskularnog sustava. Kemijski sastav gotu kole izravno utječe na spriječavanje procesa nastanka venskih varikoziteta, odnosno umanjuje tegobe kod varikoza (proširenih vena) koje već postoje.

Prema ESCOP-u (Europskom znanstvenom udruženju za fitoterapiju), gotu kola je indicirana kod kronične venske insuficijencije i varikoziteta vena. Koristi se i kod hemoroidalnih tegoba.

Ispitana je i djelovanje kod limfedema (oticanje nogu zbog slabog otjecanja limfe), gdje je pokazala pozitivan učinak na mikrocirkulaciju i smanjenje limfedema. Također pridonosi nastanku novih žila u tkivu.

Gotu kola i živčani sustav

Gotu kola je najpoznatija kao ajurvedska biljka za regeneraciju živčanog tkiva. I danas se smatra biljkom starije životne dobi za očuvanje mentalnih funkcija, kao i još jedna poznata ajurvedska biljka, brahmi (Bacopa monnieri). Obje imaju sličan no nejasan mehanizam djelovanja – smatra se da pomažu grananju dendrita neurona, no svakako su potrebna podrobnija ispitivanja.

Novija istraživanja potvrđuju neuroprotektivni učinak, također pojačava radnu memoriju i povisuje potencijal pamćenja. Iste kemijske tvari – triterpenoidi smanjuju anksioznost i povećavaju mentalnu funkciju.

Kliničke studije koje su ispitivale djelotvornost gotu kole na anksioznost koristile su doze od 500 – 750 mg 2x dnevno (standardizirana na 5% azijatikozida).

Danas je uz rodiolu (Rhodiola rosea) posebice popularna među učenicima, studentima i intelektualnim radnicima zbog učinka na pamćenje i općenito poboljšanje kognitivnih funkcija.

Dermalna primjena – ožiljci, strije, celulit…

O gotu koli u dermalnoj primjeni već sam pisala u članku “Gotu kola – najbolji saveznik protiv proširenih vena, celulita i kožnih oštećenja“, u kojem možete pronaći i dosta receptura s maceratom gotu kole za različite tegobe, kao i upute kako napraviti macerat.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje gotu kolu za cijeljenje kože. Niz kliničkih studija potvrđuje njeno regenerativno djelovanje na kožu, posebice u regeneraciji kože nakon operativnih zahvata. Djelatni sastojci gotu kole spriječavaju djelovanje grupe enzima koji razaraju kolagen i simultano stimuliraju sintezu kolagena, pa je iznimno popularna i u anti-age kozmetici.

Kako je gotu kola izvrstan venotonik, tako se i u dermalnoj primjeni koristi i kod podočnjaka.

Danas je najpopularnija kod celulita, pogotovo kod trudnica i dojilja koje većinu proizvoda za tu namjenu moraju izbjegavati. I dok se oralno uzimanje dodataka prehrani s gotu kolom ne preporuča u trudnoći i za vrijeme dojenja, macerat je potpun siguran i može se koristiti od prvog dana trudnoće, za njegu od glave do pete :).

Gotu kola je klinički ispitana i kod psorijaze i hipertrofnih ožiljaka.

Interakcije i upozorenja

Gotu kola stupa u interakciju sa sedativima te s lijekovima koji inače oštećuju jetru, na primjer amiodaron, simvastatin, lovastatin, itrakonazol…

Osobe koje boluju od dijabetesa prije uzimanja ovog preparata trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Koristite li neki diuretik, potreban je oprez: može doći do povećanog gubitka tekućine iz organizma, jer i gotu kola pokazuje diuretičke učinke.

Gotu kola se ne preporuča oralno uzimati kod trudnica i dojilja. Dermalna aplikacija je dozvoljena i nema nikakvih štetnih učinaka.

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja

Gdje kupiti gotu kolu?

Gotu kola kapsule, prah i uljni macerat možete kupiti:

Izdvajamo iz ponude