Liposomalni vitamin C u usporedbi s klasičnim oralnim vitaminom C ima bitno veću bioraspoloživost, uz višu gastrointestinalnu zaštitu.

Zašto je oblik vitamina C bitan?

Velik dio naše organske kemije temelji se na topljivosti u vodi i masnoćama. Nutrijenti topljivi u vodi otežano prolaze kroz stanične membrane što dovodi do manje stope njihove iskoristivosti unutar same stanice.

Vitamin C je vitamin topljiv u vodi i njegova interakcija sa staničnom stijenkom koja se sastoji od masnih kiselina nije osobito učinkovita.

Procjenjuje se da standardni vitamin C ima stopu apsorpcije od 20%, a liposomalni vitamin C višu od 80%. Zbog bitno više bioraspoloživosti i gastrointestinalne zaštite, liposomalni vitamin C ima znatnu prednost u usporedbi s klasičnim oralnim vitaminom C.

Tijekom zadnjih nekoliko godina, liposomalni vitamin C sve više zauzima mjesto kao najbolji oblik za upotrebu.

Kako liposomalni vitamin C djeluje u tijelu?

Liposomi su submikroskopske čestice u obliku mjehurića s dvostrukom membranom sastavljenom od fosfolipida. Zbog sličnosti s biološkim membranama i njihove sposobnosti da uđu unutar stanica, koriste se kao nosači za ljekovite supstancije i vitamine.

Apsorpcija liposomalnog vitamina C je sasvim drugačija od apsorpcije klasičnog oralnog vitamina C.

Veličina od 200 nm i struktura esencijalnih fosfolipida, slična strukturi stanične membrane, omogućavaju da liposomi transportiraju, potpuno nepromijenjen vitamin C kroz probavni, limfni i krvožilni sustav izravno do stanica. Liposomalni vitamin C apsorbira se u tankom crijevu iz kojeg liposomi prolaze u krvotok, prenoseći ga do stanica.

Kad liposom stigne do stanične stijenke, njegova ovojnica od fosfolipida spaja se s fosfolipidima stanične stijenke, te vitamin C ulazi izravno u stanicu.

Za razliku od standardnog oblika, vitamin C se u liposomalnom obliku može uzimati i u višim dozama bez izazivanja probavnih tegoba.

Viši unos vitamina C može koristiti osobama čija prehrana nije primjerena, osobama starije dobi, alkoholičarima, pušačima, osobama koje uzimaju droge, koje boluju od karcinoma, AIDS-a, hipertireoidizma, tuberkuloze, osobama izloženima stresu, osobama koje se oporavljaju od operacije, osobama koje imaju opekline ili rane, te osobama na dijalizi.

Višestruki biološki učinci i zdravstvene dobrobiti vitamina C

vitamin c kao lijek - podiže imunitet, spušta kolesterol, djeluje protiv dmencije, depresije, anksioznosti, štiti od nuspojava cjepiva

Vitamin C uključen je u više od 300 bioloških procesa u organizmu. Neki od njih su:

 • biosinteza kolagena – manjak vitamina C uzrokuje krhkost krvnih žila;
 • hormonski sustav –  potreban je za sintezu enzima dopamin-ß-hidroksilaze koji dopamin pretvara u noradrenalin;
 • krvožilni sustav – važan je u stvaranju kolesterola u jetri te potiče normalnu razinu kolesterola i LDL kolesterola u krvi;
 • živčani sustav – sudjeluje u pretvorbi aminokiseline triptofana u serotonin.

Zbog snažne antioksidativne aktivnosti, vitamin C i njegova potencijalno preventivna uloga u razvoju različitih degenerativnih bolesti, predmet su velikog broja istraživanja.

Vitamin C neophodan je za jačanje imuniteta

Jedna od najvažnijih funkcija vitamina C je podrška i jačanje imunosnog sustava.

 • Imunološke stanice koriste 40% više vitamina C od drugih stanica i imaju molekule za transport tog vitamina ugrađene u membrane. Za vrijeme bolesti ili stresa, stanice uzimaju znatno više vitamina C, te je tada osobito važno povećati njegov unos.

Za optimalnu imunološku funkciju, mnogi stručnjaci sada preporučuju nadopunu od 1.000 mg vitamina C na dan.

Vitamin C od vitalnog je značaja za mozak

 • Vitamin C modulira neurotransmitere sustava mozga i potpomaže razvoj neurona.
 • Viša razina vitamina C povezana je sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Studija u kojoj je 12 godina praćeno 20.649 osoba utvrdila je da su osobe sa najvišom razinom vitamina C imale za 42% smanjen rizik od moždanog udara (University Hospital Addnbrooke).

Vitamin C smanjuje umor, tjeskobu i depresiju

 • Dugotrajni manjak vitamina C povezan je s nervozom i emocionalnom nestabilnosti.
 • Mnoge su studije pokazale da vitamin C može smanjiti težinu depresivnih poremećaja djece i odraslih osoba.
 • Primjerena razina vitamina C potrebna je za pretvaranje neurotransmitera dopamina u noradrenalin, važan hormon kod depresije i promjena raspoloženja, što objašnjava zašto kod bolesnika s niskom razinom vitamina C dolazi do povećanja simptoma depresije.
 • Niska razina vitamina C povezana je s povećanjem depresije nakon akutne bolesti kod starijih osoba.

Liposomalni vitamin C i rak

Tijelo treba više vitamina C kada je pod stresom, za vrijeme bolesti ili kada prima kemoterapiju. Studija objavljena u stručnom časopisu Cancer cell govori da visoka doza vitamina C dana intravenozno, može uz standardne terapije poboljšat rezultate lječenje raka.

 • Mnoge studije upućuju na to da visoke doze od 50 g intravenskog vitamina C  pomažu pacijentima oboljelim od raka. Jedan od vodećih stručnjaka za vitamin C na svijetu, dr. Thomas E. Levy smatra da je 6 g (30 ml) liposomalnog vitamina C ekvivalent za 50 g intravenskog vitamina C.
 • Vitamin C smanjuje tegobe bolesti i neželjene simptome kemoterapije kao što su umor, nesanica, gubitak apetita, mučnina i bol.

Vitamin C može usporiti smanjivanje kognitivnih sposobnosti izazvano starenjem

 • Kronično niska razina vitamina C kod ljudi povezana je s neurodegenerativnim poremećajima.
 • Veći unos vitamina C povezan je s poboljšanjem kognitivnih funkcija starijih osoba.
 • Studije pokazuju da su razine vitamina C bile značajno niže kod starijih osoba koje pate od različitih vrsta demencije.

Vitamin C pomaže nakon operativnog zahvata

 • Razina vitamina C u krvi pada nakon operativnog zahvata, te se dodatno smanjuje za vrijeme intenzivne njege zbog povećane potrošnje izazvane oksidativnim stresom. Uzimanje vitamina C prije i poslije operativnog zahvata smanjuje postoperativni oksidativni stres.
 • Postoperativni problemi srčanog ritma nakon kardiološke operacije, bili su prevenirani uzimanjem vitamina C. 

Vitamin C za zdravlje srca

 • Visoke doze C vitamina mogu sprječiti ili poboljšati slabu cirkulaciju izazvanu oksidativnim stresom, očuvati stijenke krvnih žila i ojačati obranu od bakterija. Vitamin C pomaže u sprječavanju disfunkcije krvnih žila, stimulira sintezu kolagena i pojačava rast stanica krvnih žila.
 • Vitamin C sprječava oksidaciju kolesterola u krvi.
 • Znatno smanjuje sistolički i dijastolički krvni tlak kod pacijenata s blagim do srednje visokim krvnim tlakom.

Liposomalni vitamin C može prevenirati neželjene nuspojave cjepiva

Jedan od vodećih stručnjaka za vitamin C na svijetu dr. Thomas E Levy, u jednom od svojih radova postavlja pitanje: „Umjesto da se raspravlja postoji li minimalna ili značajna količina toksičnosti povezana s količinama timerosala ili drugih potencijalno toksičnih komponenti cjepiva, zašto ne neutralizirati bilo koju toksičnost koja postoji? To se može postići uzimanjem vitamina C prije i nakon cijepljenja…

Pored svojih općih antitoksičnih svojstava pokazalo se da je vitamin C vrlo učinkovit u neutraliziranju toksične prirode žive u svim njenim kemijskim oblicima. Zbog činjenice da svi toksini, toksični učinci, alergijske reakcije i inducirani imunološki kompromis imaju kao konačni zajednički nazivnik da uzrokuju oksidaciju vitalnih biomolekula, antioksidativni vitamin C se pokazao krajnjim nespecifičnim protuotrovom za bilo koju vrstu toksina ili višak oksidativnog stresa koji može biti prisutan.”

U svojoj knjizi dr. Levy daje naputak o doziranju za sprječavanje neželjenih nuspojava cjepiva za pedijatre i roditelje: „Za optimalnu stimulaciju antitijela i zaštitu od toksina, bilo bi najbolje uzimati vitamin C tri do pet dana prije cijepljenja i nastaviti najmanje dva do tri dana nakon cijepljenja. Kada se radi o dojenčadi i vrlo maloj djeci, najjednostavnije i najbolje bilo bi 1.000 mg (5 ml) liposomalnog vitamina C, podjeljeno u nekoliko doza.”

Vrlo slična razmatranja postoje i za starije osobe koje primaju bilo koju od brojnih cjepiva za sprječavanje infekcija kao što je godišnje cijepljenje protiv gripe. Takvi bi pojedinci trebali uzimati vitamin C nekoliko tjedana prije i nekoliko tjedana poslije cijepljenja.

Izvor: sangreen.eu (promo)