Recepti

Serum sa niacinamidom, vitaminom C i hijaluronskom kiselinom

Ovaj koncentirani serum će odgovarati svim tipovima kože s nepravilnostima poput akni, hiperpigmentacija ali i bora.

Serum sa niacinamidom, vitaminom C i hijaluronskom kiselinom za kožne nepravilnosti

Donosimo recept za jednostavni, ali izrazito koncentirani serum koji će odgovarati svim tipovima kože s nepravilnostima poput akni, hiperpigmentacija ali i bora.

Zvijezde seruma su niacinamid, vitamin C i hijaluronska kiselina, a spravljamo ga bez zagrijavanja.

Niacinamid

Niacinamid ili nikotinamid je vitamin topiv u vodi, amid vitamina B3 (niacina). Najčešće se koristi u tonicama i kremama za tretman akni, kod proširenih pora, ali i zrele kože i bora, no njegova najbitnija upotreba je pomoć kod hiperpigmentacija kože (mrlja).

Koristan je u njezi svih tipova kože, i dobro je podnošljiv.

Za djelovanje na akne i hiperpigmentaciju ispitan je u koncentracijama od 4-5%. U nižim koncentracijama (1-2%) vrlo je koristan hidratacijski sastojak primjeren svim tipovima kože, dok u višim postocima (iznad 4%) dokazano djeluje na postupalne pigmentacije, smanjuje lučenje sebuma i poboljšava teksturu kože.

Idealan je dodatak pripravcima za tretiranje akni, masne ali i dehidrirane kože, hiperpigmentirane kože te svih upalnih stanja kože (rozaceja, psorijaza, seboreja…).

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina, niskomolekulska (10-25 KDa), smatra se najboljim humekstansom koji pruža glatkoću i omekšava kožu te smanjuje pojavu bora. Dublje prodire u kožu od visokomolekulske verzije.

U vezivnom tkivu kože hijaluronska kiselina djeluje kao molekularna spužva – veže vodu, proteine i mukopolisaharide, povećavajući volumen puni kožu od unutra prema van.

Koži dubinski vraća vlagu. Polivalentni je ovlaživač s dugotrajnim učinkom – kroz najmanje 8 sati!

Ubrzava cijeljenje rana i oštećenja kože, povećava njenu elastičnost i čvrstoću.

Vitamin C

Vitamin C MAP (Magnesium Ascorbyl Phosphate) stabilni je oblik vitamina C koji se koristi u kozmetici. Moćan je antioksidans, a kroz stimulaciju proizvodnje kolagena, vitamin C povećava čvrstoću kože, pomažući smanjenju izgleda finih linija i bora što ga čini učinkovitim kozmetičkim sastojkom za zrelu njegu kože.

Vitamin C se često koristi i u pripravcima protiv akni i za nečistu kožu.

Dekspantenol

Dekspantenol (vitamin B5) je visoko viskozna prozirna tvar koji se koristi u izradi preparata prirodne kozmetike. On je emolijens, hidratizira kožu, vrlo dobro prolazi kroz kožu. Smanjuje upalna stanja kože, uklanja svrbež i potiče zacjeljivanje površinskih slojeva kože.

Recept za izradu seruma

Postupak – kako napraviti serum?

laboratorijsku čašu dodavajte sastojke po redoslijedu iz popisa sastojaka, miješajući između svakog dok otopina ne postane bistra. Vitamin C dodajemo polagano, žustro miksajući. Ksantan gumu pažljivo raspršujemo po otopini te dobro izmiksamo. Nakon dodavanja ksantan gume ostavimo otopinu nekoliko minuta da stoji da se formira gel, te dodajemo konzervans. Dobiveni serum treba imati pH između 6.5-7.

Kako koristiti serum?

Ovaj koncentirani serum pun aktivnih sastojaka izvrstan je za sve tipove kože, a posebice masnu s aknama, kožu s hiperpigmentacijama, te seborejom i rozaceom.

Način korištenja: nekoliko kapi na čistu kožu, samostalno ili ispod dnevne ili noćne kreme.

Rok trajanja: oko 3 mjeseca

Gdje kupiti sastojke za izradu ovog seruma?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo je receptura za samostalnu izradu.