Sindrom iritabilnog crijeva (SIC, IBS) spada među najčešće bolesti probavnog sustava. Karakteriziraju ga bolovi u trbuhu povezani sa zatvorom ili proljevom. Javlja se u svim dobnim skupinama, a najčešće u dobi između 25. i 50. godina.

Pojavljuje se u nekoliko oblika:

 • Dominantan proljev
 • Dominantna konstipacija
 • Dominantni bolovi u trbuhu i nadutost
 • Naizmjenično dominantni konstipacija i proljev

Simptomi sindroma iritabilnog crijeva

Smatra se da postoji velika vjerojatnost za dijagnozu SIC-a ako imate simptome kao što su ponavljajuća bol u trbuhu i neugoda tijekom barem 3 dana mjesečno u zadnja tri mjeseca, zajedno sa dva ili više niže navedenih simptoma:

 • olakšanje od boli nakon pražnjenja crijeva
 • pojava boli ili nelagode povezanih s promjenama učestalosti pražnjenja stolice
 • pojava boli ili nelagode povezanih s promjenama u obliku stolice

Kako liječiti sindrom iritabilnog crijeva?

Za bolesnike s dijagnozom SIC-a preporuča se promjena u prehrani, fizička aktivnost i vježbe relaksacije.

Kliničke studije pokazuju da znatno olakšanje simptoma može dati konzumiranje djelomično hidrolizirane guar gume.

Guar Guma se dobiva iz sjemenki biljne vrste Cyamopsis tetragonolobus. Sjeme se prerađuje u fini prah koji je kemijski gledano galaktomanan.

Tayio Kagaku je razvio djelomično hidroliziranu guar gumu Sunfiber® koja sadrži najmanje 92% galaktomanana, ima značajno niži viskozitet i molekularnu težinu od ne hidrolizirane i zato se čestice brzo i lako otapaju, a ipak zadržavaju izvorni sastav.

Zašto Sunfiber® vlakna?

Sunfiber® je 1500 puta jači od probiotika. Studija je pokazala da uzimanje 6 g prebiotičkog vlakna Sunfiber dnevno nakon samo 2 tjedna daje 200 000 biliona novih bifidobacteria. 

Kanadska agencija za hranu i lijekove Health Canada odobrila je zdravstvenu tvrdnju vezanu za učinkovitost Sunfiber® vlakna u liječenju simptoma sindroma iritabilnog crijeva (SIC), kao i za njegovu sposobnost ublažavanja crijevnih problema povezanih s konstipacijom u dječjoj dobi.

Ovo odobrenje, uz podršku 29 objavljenih kliničkih studija čini razliku između Sunfiber-a i ostalih vlakana na tržištu. Health Canada je prehrambenom vlaknu Sunfiber® odobrila i zdravstvenu tvrdnju kao hrani koja za 20% smanjuje glukozu u krvi.

Sunfiber® je u Japanu registriran kao hrana za posebne prehrambene potrebe za poboljšanje pravilnosti rada crijeva, uključujući i povremenu konstipaciju i proljev.

Sunfiber® je prirodni brzo topljivi prah koji se lako može dodati širokom izboru hrane i pića bez utjecaja na okus, boju, teksturu ili miris.

Odobrene zdravstvene tvrdnje za Sunfiber u Kanadi

Sunfiber pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva

Uzimanje Sunfiber-a u količini od pet grama može pomoći:

 • poboljšati rad crijeva kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva
 • otkloniti problem zatvora stolice i gastrointestinalnu nelagodu kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva
 • smanjiti učestalost nepravilnosti rada crijeva i bol u trbuhu kod osoba sa SIC-om, uključujući nadutost, vjetrove, dispepsiju i promjene rada crijeva između proljeva i konstipacije, te olakšati probleme nepravilnog rada crijeva, nadutosti i druge gastrointestinalne simptome kod ljudi s SIC-om.

Sunfiber je jedino vlakno koje pruža ove prednosti kod SIC, a bez nuspojava koje su povezane sa ostalim vlaknima.

Djelomično hidrolizirana guar guma je u osnovi glaktomanan i po tome je jedinstvena kada ju se uspoređuje s drugim vlaknima koja nisu galaktomanani, kao što su inulin i fruktooligosaharidi (FOS).

Prebiotička vlakna sudjeluju u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina u crijevima. Stopa proizvodnje masnih kiselina kratkog lanca je vrlo značajna. Kada se fermentacija brzo odvija, kao što je slučaj s inulinom i FOS-om, to izaziva stvarnje plinova i nadutost. Proces fermentacije djelomično hidrolizirane guar gume je vrlo spor stoga se više masnih kiselina kratkog lanca proizvodi tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Zato nastaje puno manje plinova, nadutost i nelagode.

Sunfiber pomaže kod konstipacije u dječjoj dobi

 • pomaže u poboljšanju pravilnosti crijeva kod djece
 • pruža olakšanje tegoba vezanih na konstipaciju kod djece
 • pomaže u poboljšanju pravilnosti rada crijeva

Zdravstvene prednosti uzimanja prehrambenih vlakana

I za osobe bez probavnih tegoba prepruča se uzimanje prehrambenih vlakana u obliku dodatka prehrani zbog brojnih zdravstvenih prednosti.

Vlakna su bitan dio zdrave prehrane. Svaka osoba bi u dnevnoj prehrani trebala konzumirati 30 do 35 g. prehrambenih vlakana. Međutim, statistika pokazuje da je kod većine prosječni dnevni unos vlakana samo polovica preporučenog.

Topiva vlakna nisu probavljiva već služe kao “hrana” za dobre bakterije u crijevima. Topljiva vlakna poboljšavaju zdravlje, funkciju i pravilnost gastrointestinalnog sustava i povećavaju osjećaj sitosti. To se osobito odnosi na Sunfiber koji je za razliku od većine ostalih vlakana galaktomanan. On podupire zdravu razinu šećera u krvi, smanjuje apsorpciju kolesterola i masnoća te daje osjećaj sitosti. Pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sustava jer je niski unos dijetalnih vlakana povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

In Balance Sunfiber

Robna marka SANGREEN odlikuje se visokokvalitetnim proizvodima i primjenom načela čistih sastojaka.

In Balance Sunfiber sadrži 180 g djelomično hidrolizirane guar gume organskog podrijetla. Certificarno je bez glutena, košer, halal, testiran na pesticide, bez GMO-a, ne sadrži dodane šećere i pogodan za vegetarijance, vegane i dijabetičare.

Izvor: Sangreen PROMO