Alfa-lipoična kiselina spada u skupinu antioksidansa. Nalazi se u namirnicama i biljnog i životinjskog porijekla (kvasac, jetra, špinat, brokula, krumpir…).

Na tržištu možemo pronaći dodatke prehrani koji imaju alfa lipoičnu kiselinu ekstrahiranu iz biljnog ili životinjskog materijala te onu koja je dobivena sintetskim putem. Najbolje je birati onu ekstrahiranu iz biljnog materijala.

Naš organizam ju sam proizvodi do određene dobi. Ulaskom u stariju životnu dob produkcija alfa-lipoične kiseline se postupno smanjuje te se povećava udio slobodnih radikala u organizmu što doprinosi progresiji nekih bolesti poput dijabetesa ili hiperlipidiemije. U tom slučaju postoji potreba za uzimanjem alfa-lipoične kiseline kao dodatka prehrani.

Djelovanje alfa lipoične kiseline

Učinjene su brojne studije koje su dokazale i antioksidativnu moć alfa lipoične kiseline. Važno je znati da njeno antioksidativno svojstvo nije ograničeno na određeni dio stanice nego je prisutan i unutar stanice i u izvanstaničnom prostoru.

Veliku moć ima u regeneraciji vitamina C i vitamina topivih u uljima (A,D,E i K). Zbog toga dolazi do ubrzanja metabolizma masti i ugljikohidrata i zato se često zna dodavati u preparate za mršavljenje kao što se može uzimati i kod česte pojave umora jer ubrzanjem metabolizma šećera i masti logično proizvodimo više energije.

Zbog antioksidativne moći često može imati i protuupalno djelovanje pa se može uzimati i kod stanja sniženog imuniteta popraćenog čestim pojavama umora.

U zadnje vrijeme, u nekoliko je studija pokazano i njeno antikancerogeno te antimutageno djelovanje.

Koristi se i za zaštitu jetre, kod oštećenja živčanog sustava oboljelih od HIV-a, Alzheimerove bolesti i multiple skleroze, hiperlipidemije i glaukoma.

Tko treba uzimati alfa lipoičnu kiselinu?

Suplementacija alfa lipoične kiseline najviše pogoduje osobama koje boluju od dijabetesa svih tipova.

Studije su dokazale smanjenu pojavu dijabetičke neuropatije kod osoba koje su konzumirale suplemente sa alfa-lipoičnom kiselinom i na temelju tih studija u nekim zemljama je odobrena upotreba alfa-lipoične kiseline kao lijeka.

Odlično se slaže u kombinaciji sa Omega-3 masnim kiselinama (minimalna dnevna doza EPA-e mora biti 300 mg) jer izravno utječe na smanjivanje lošeg kolesterola i triglicerida koji su izravno povezani sa nastankom i progresijom dijabetesa.

Utječe na regulaciju krvnog tlaka i reducira inzulinsku rezistenciju te je nezaobilazan suplement uz B-kompleks kod osoba koje pate od dijabetesa tipa II.

Također može ju se koristiti kod terapija lijekova koji često za nuspojavu imaju metabolički sindrom (neki antidepresivi i antipsihotici).

Kako uzimati alfa lipoičnu kiselinu?

Alfa-lipoičnu kiselinu je poželjno uzimati uz obrok ali nećete puno pogriješiti ako ju uzmete i poslije jela.

Preporuka je dnevnu dozu podijeliti u 2 dijela te prvi dio uzeti uz doručak a drugi uz ručak. S obzirom da utječe na energiju nije ju reporučljivo uzimati navečer jer može doći do pojave nesanice.

Koje doze uzimati?

Kod dijabetesa: 300 – 1800 mg dnevno (preporuka dodati omege 3 sa minimalno 300 mg EPA)

Kod gubitka težine: 300 – 1800 mg dnevno kroz duži period (6 mjeseci do godinu dana)

Kod srčanih tegoba i visokog tlaka: 100 mg (uz njega bi bilo dobro dodati omege 3 300 mg, magnezij taurat 400 mg i koenzim Q10 100 mg dnevno)

U kozmetici: kod anti age preparata dobro je otopiti alfa lipoičnu kiselinu u koncentraciji od 5% u vodenoj fazi. Neizostavno je u formulaciju dodati vitamin C i vitamin E koji pojačavaju anti age učinak.

Nuspojave i interakcije

Interakcije: Nije preporučljivo kombinirati alfa-lipoičnu kiselinu i kemoterapiju.

Poželjno je kod osoba koje uzimaju antidijabetike da redovito kontroliraju šećer za vrijeme kombiniranja terapije sa alfa-lipoičnom kiselinom da izbjegnu neželjenu hipoglikemiju.

Napisala: Vesna Vujeva, mag.pharm