AlergijeDodaci prehrani

Vitamin D kao lijek za alergije?

Suplementacija vitaminom D tijekom trudnoće i dojenja smanjuje rizik od pojave alergije i astme kod djece i adolescenata.

vitamin d3 kao lijek za alergiju i astmu - prirodno liječenje alergija
Suplementacija vitaminom D tijekom trudnoće i dojenja smanjuje rizik od pojave alergije i astme kod djece i adolescenata. Za blagotvoran učinak potrebno je uzimati relativno niske količine vitamina D.

Optimalne razine vitamina D u serumu

Povišene razine vitamina D dokazano smanjuju rizik od pojave alergije kod djece i adolescenata.

Američka studija iz 2011., provedena na 6.000 ispitanika, je pokazala kako su simptomi alergije mnogo češći kod ispitanika s manje od 15 ng/mL vitamina D u serumu u odnosu na osobe s 30 ng/mL ili više.

Najsnažnija povezanost uočena je kod alergija na pelud hrasta, kikiriki, ambroziju, ali i na pseću dlaku, grinje i školjkaše.

Zanimljvo, ista studija nije jednako konzistentno utvrdila povezanost razina vitamina D i alergija kod odraslih ispitanika.

Trudnice i novorođenčad

Nova studija, objavljena 2016., utvrdila je kako davanje vitamina D novorođenčadi i majkama u vrijeme trudnoće smanjuje alergijsku preosjetljivost na grinje iz prašine kao i učestalost napada astme u ranom djetinjstvu.

U navedenoj studiji trudnice su dobivale 1.000 I.U ili 2.000 I.U. (internacionalnih jedinica) vitamina D tijekom zadnja tri mjeseca trudnoće, a potom je novorođenčad dobivala 400 I.U., odnosno 800 IU, u narednih 6 mjeseci.

Studija je provedena uz kontrolnu placebo skupinu. Tijekom prvih 18 mjeseci života 11% dojenčadi iz placebo skupine moralo je u posjet liječniku zbog simptoma povezanih s astmom, naspram 0% dojenčadi koja je dobivala nižu dozu vitamina D, odnosno 4% iz skupine koja je dobivala višu. Sva dojenčad je u to vrijeme uzimala majčino mlijeko, no 47% ispitanica započelo je i hranjenje gotovim pripravcima prije šestog mjeseca života bebe.

Uz blagotvoran protektivan učinak nižih doza vitamina D istraživači su ustanovili i povezanost preosjetljivosti na grinje iz kućne prašine i pojave astme.

Izvor: vital.hr