Atopijski dermatitis je upalna bolest kože koja je sve prisutnija u modernom društvu.

To je kronična bolest koja najčešće pogađa bebe, djecu i mlade ljude, ali može se nastaviti i u starijoj dobi.

O atopijskom dermatitisu smo pisali puno i često, a o uzrocima i načinima liječenja preporučamo pročitati jedan od naših najčitanijih članaka: Atopijski dermatitis

Ovdje ćemo se zadržati na legendarnom balzamu od shea maslaca i noćurka, koji već godinama pokazuje dobre rezultate u terapiji atopijskog dermatitisa kod beba i djece.

Shea maslac (Butyrospermum parkii, Vitellaria paradoxa) postao je sinonim za njegu kože atopičara: vrlo je poznato okluzivno i protuupalno sredstvo koje pomaže kod suhe i upaljene kože. Koristi se izvana jer stvara film na koži koji sprječava gubitak vlage iz kože.

Velika prednost shea maslaca je njegova sigurnost: atopičari vrlo rijetko reagiraju na njega, što je gotovo ravno čudu. Može se koristiti koliko god je koži potrebno jer nema štetnog djelovanja.

Shea maslac se prvenstveno koristi zbog zaštite kože, odnosno sprječavanja gubitka vlage, a protuupalno djelovanje se pojačava drugim biljnim ili eteričnim uljima te biljnim ekstraktima.

Od biljnih ulja se prvenstveno koriste ulja bogata gamalinolenskom kiselinom, poput noćurka (Oenothera biennis) i boražine (Borago officinalis).

Kako napraviti balzam za atopijski dermatitis?

Balzam od shea maslaca i noćurka nije nikakav problem “skuhati”.

Trebati će vam 70 g shea maslaca i 30 mL ulja noćurka (ili boražine). Ovaj omjer nemojte shvatiti kao naredbu: ovisno o konzistenciji shea maslaca, koji dolazi u raznim varijacijama na temu, od mekših do tvrđih, ulja možete dodati i više.

Često je dovoljno u posudicu staviti zajedno shea maslac i ulje, te energično miješati dok shea maslac ne “upije” ulje. No ukoliko postupak želite ubrzati, shea maslac možete otopiti na vodenoj kupelji, te potom umiješati željeno ulje.

Ovaj bazični balzam odgovara svima, može se primjenjivati i na bebama, i gotovo nikada ne izaziva nikakve reakcije. Nanosi se na kožu 2x dnevno, nakon primjene tonika, a može i češće ukoliko koža to traži.

Boostajte balzam dodatnim protuupalnim sastojcima

Postoje mnogi protuupalni sastojci koji se koriste u prirodnoj kozmetici, a ovdje ćemo izdvojiti tri.

Bisabolol je prirodni sastojak koji se nalazi u eteričnom ulju kamilice. Djeluje izrazito protuupalno i regenerira kožu, pa je neizostavan sastojak kod svih upalnih stanja kože te osjetljive, nadražene kože. Koristimo ga umjesto njemačke kamilice, jer s manjim postotkom supstance postižemo veći udio bisabolola u konačnoj formulaciji.

Ekstrakt sladića djeluje iznimno protuupalno, regenerativno i antibakterijski, te se preporuča koristiti kod svih upalnih stanja kože.

Ekstrakt schisandre djeluje snažno protuupalno, antialergijski, umanjuje svrbež i regenerira kožu.

Kako napraviti ovu pojačanu verziju balzama?

Omjer shea maslaca i ulja noćurka ostaje isti, cca 70 g maslaca i cca 30 g ulja.

U tu mješavinu ubacite još 20 kapi schisandre, 15 kapi bisabolola i 0,5 g ekstrakta sladića (dolazi u pakiranju 3 g – odokativno odmjerite 1/6 te mase).

Sve snažno primješajte, a možete se poslužiti i mikserom.

Da bi spriječili oksidaciju ulja noćurka, u balzam je uputno dodati i 5 kapi antioksidativnog ekstrakta ružmarina.

Tonik od hamamelisa

Prije nanošenja balzama sugerira se kožu poprskati protuupalnim tonikom od hamamelisa.

Hidrolat hamamelisa djeluje adstrigentno, regenerativno i protuupalno: smanjuje crvenilo, osip, svrab, otekline i ljuštenje kože.

U kliničkim studijama pokazuje gotovo isti protuupalni efekt kao i kortizonske kreme, ali bez negativnih popratnih efekata.

Hidrolat hamamelisa može se koristiti takav kakav jest, no i u njega možete dodati još neke sjajne sastojke koji pomažu umiriti i zacijeliti kožu pogođenu atopijskim dermatitisom, poput dekspantenola i alantoina.

Dekspantenol se već desetljećima koristi kao potentan ovlaživač koji smanjuje transepidermalni gubitak vlažnosti, umanjuje svrbež i eriteme, te stimulira reepitelizaciju i granulaciju.

Klinička iskustva s dekspantenolom u posljednje su vrijeme potvrdila njegova snažna protuupalna i antipruritička svojstva.

Alantoin potiče epitelizaciju i regeneraciju kože. Ima snažno protuupalno djelovanje.

Dekspantenol odnedavno na našem tržištu postoji i kao 75% otopina, pa se više nije potrebno s njim gnjaviti kao nekoć, dok smo ga mogli nabaviti samo kao ljepljivu masu s kojom je teško baratati.

Kako napraviti tonik od hamamelisa?

Hidrolat hamamelisa najčešće dolazi u pakiranju od 200 ml.

Malo hidrolata odlijte iz boce, cca 10 ml (nemojte baciti, očistite lice s tim npr.).

U ostatak hidrolata u boci dodajte 10 ml 75% dekspantenola i alantoina na vrh noža. Sve dobro protresite.

Ukoliko tonik nećete potrošiti u 2-3 tjedna, dodajte još 10 kapi konzervansa Cosgard.

Tonikom možete prskati kožu nekoliko puta dnevno, nakon čega se nanosi protuupalni balzam.

I balzam i tonik potpuno su sigurni za primjenu kod beba i djece.