Recepture za home-made kreme za sunčanje napadaju sa svih strana, zavaravajuće navodeći visoke zaštitne faktore samo na temelju korištenih biljnih ulja. Mi ćemo u ovoj kremi koristiti mineralni filter zajedno sa biljnim uljima koja se obično povezuju sa sunčanjem.

No, usprkos korištenoj mineralnoj zaštiti, nećemo tvrditi da takva krema ima točno određeni SPF. Zašto? Zato što to jednostavno nije moguće znati bez testiranja in vivo ili colipa metodom (spektrofotometrijom).

Prije nego pogledamo koje sastojke ćemo koristiti, nekoliko riječi o zabludama o uljima za sunčanje, tek toliko da shvatite zašto kojekakvi maslaci i kreme za sunčanje iz kućne radinosti, u kojima su aktivne tvari samo (razrijeđena) ulja, ne mogu imati niti visoki, niti deklarirani SPF.

Ulja za sunčanje

Ulja za sunčanje (najčešće se spominju ulje maline, ulje čileanskog lješnjaka, karanja ulje, buriti ulje itd.) najčešće imaju procijenjen SPF faktor u epruveti (in vitro). To znači da nitko ne garantira da ulje koje ste kupili ima neki točno određen faktor. Možda ima, a možda i nema. To ne možete znati osim ako konkretno ulje ne testirate jednom od gore navedenih metoda (in vivo ili colipa metodom).

Shodno navedenome, bilo koji pripravak napravljen samo od ulja ne može imati deklariran SPF bez da je prošlo neku od ovih metoda, niti okvirno možemo znati koliki faktor je u bočici neke mješavine sastavljene od ovih ili nekih drugih ulja.

Priču dodatno komplicira matematika: ukoliko neko zamišljeno ulje, koje npr. ima SPF30, pomiješamo 50:50 s nekim drugim ulje koje nema nikakav SPF, nećemo dobiti SPF15, nego drugi korijen prvotne vrijednosti. Ista računica vrijedi i ukoliko se na tijelo ne nanese dovoljna količina sredstva za sunčanje, već npr. pola.

A znate li koja količina se smatra dovoljnom za odraslu osobu? 35 ml za cijelo tijelo. Pa sada razmislimo koliko bi nam trajala krema za sunčanje da svaki dan nekoliko puta nanosimo tu količinu, i razmislimo koji faktor zapravo “nosimo” ukoliko nanosimo višestruko manju količinu sredstva za sunčanje.

Ovo sve nikako ne znači da trebate odustati od ulja za sunčanje. Potrebno je samo malo zdravog razuma – nemojte u podne izlaziti na sunce uvjereni da nosite SPF40, a de facto šećete po zvizdanu s maksimalno SPF4. Ako ste tamnije puti, rijetko crvenite, ukoliko na plažu idete nakon 17, nema nikakvog razloga da se Vaša njega na suncu ne sastoji (samo) od prirodnih ulja i maslaca.

I samo još ovo o ulju sjemenki (čileanske?) maline i ulju čileanskog lješnjaka. Ne, nije bitno da je malina čileanska. Ulje sjemenki maline (Rubus ideaus) je ulje sjemenki maline, dolazi ona iz Čilea ili ne. Za usporedbu, ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana) nije isto što i ulje lješnjaka (Corylus avellana), to su dvije potpuno različite vrste.

Sastojci za izradu prirodne kreme za sunčanje

Ulje karanje, jer od svih razvikanih ulja koja se koriste za zaštitu od sunca uistinu i ima neki značajniji SPF dokazan testiranjem in vivo.

Neke kozmetičke kuće su formulacije u kojima je jedina aktivna tvar ulje karanje uspjele deklarirati kao SPF30 (a mi svi u firmi smo se tome jako čudili i još uvijek čudimo, tim više što je domicilna država tih istih kozmetičkih kuća izdala je ozbiljno upozorenje oko deklariranja sredstava za sunčanje u kojima je jedina aktivna tvar karanja ulje – link).

Da još zakompliciramo, jedan brend je sastojku zaštićenog naziva, a koji je zapravo karanja ulje, testiranjima in vitro odredio SPF UVB90, UVA32. In vivo je dokazan SPF oko 20 za čisto ulje karanje. To je VIŠE nego što nude ulja sjemenki maline i čileanskog lješnjaka, jer njihov SPF je dokazan u epruveti (in vitro).

Dodatno, ulje karanje će Vas zaštititi i od dosadnih buba, jer je odličan repelent.

Buriti, urukum, pasji trn… Ulja bogata karotenoidima koji prije svega sprječavaju oštećenja kože izazvanog UV zračenjem.

Izabrat ćemo buriti, no možete koristiti i macerat urukuma, ulje pasjeg trna (i pulpa i sjemenke će biti ok, ili objedinjeno u tzv. ulju bobica pasjeg trna), macerat mrkve… Obilje antioksidansa u ulju buritija štiti od utjecaja UV zraka, apsorbira određeni dio UV spektra, te eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje a potom i starenje kože. Ukoliko se ulje buritija koristi u njezi kože nakon sunčanja, koža će dulje zadržati brončanu boju.

Buritiju ćemo dodati i Co2 ekstrakt mrkve, kao i astaksantin.

EsseSol (Solaveil XT40W) – sastojak odobren od strane EcoCerta za korištenje u prirodnoj i organskoj kozmetici, na bazi mikroniziranog titanijevog dioksida koji zbog posebne obrade ne ostavlja (pre)bijele tragove na koži, a štiti od UVA i UVB spektra. Prema specifikaciji proizvođača, 22% ovog sastojak u kremama daje SPF25. Mi ćemo u ovoj formulaciji koristiti 25% EsseSola.

Recept za izradu prirodne kreme za sunčanje

Faza B:

Faza C:

Faza D:

Kako napraviti prirodnu kremu za sunčanje – postupak izrade

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke faze A.

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke faze B.

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada su emulgator i voskovi u fazi A u potpunosti otopljeni, brzo lijevajte fazu A u fazu B, kontinuirano miksajući (za ovu recepturu je potreban mikser). Nakon toga dodajete ksantan gumu (bez da prekidate miješanje), ravnomjerno je raspršujući po emulziji, uranjate čašu u posudu s hladnom vodom te nastavite miksati.

Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo jednu po jednu supstancu faze D.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi. Konačnu konzistenciju će poprimiti idući dan.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Krema je prikladna za odrasle i djecu stariju od 3 godine.

Kao i sve kreme s mineralnim filterima, ostavlja lagani bijeli trag na koži, no puno manje od uobičajenih verzija sa cink oksidom ili titanij dioksidom. Također, zbog ulja buritija, co2 ekstrakta mrkve i astaksantina krema je i lagano obojena, što ublažava vidljivost eventualnih bijelih tragova.

Procijenjeni SPF faktor je između 25 i 30, ali imajte na umu – to je samo procjena :).

I ne zaboravite na zaštitu iznutra! Brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja.

O tome smo pisali u člancima:

Gdje kupiti sastojke za izradu prirodne kreme za sunčanje?

Sve sirovine za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude: