Konopljika, Vitex agnus-castus, grm visine 1-2 metra, ljubičasto-plavih cvjetova i petoprstih, zašiljenih listova, samoniklo raste na Mediteranu, južnoj Europi i centralnoj Aziji.

U fitoterapiji se koriste eterično ulje i tinktura plodova konopljike, koja je klinički potvrđen lijek za žene s menstrualnim tegobama.

Hipokrat, Dioskorid i Plinije Stariji preporučivali su uporabu konopljike kod različitih stanja, uključujući i bolove nakon i tijekom poroda, upalu rodnice, dismenoreju, nakupljanje tekućine u organizmu. Dekokt ploda i lista se koristio u sjedećim kupkama kao pomoć kod bolesti maternice.

Starim Grcima bila je simbol nevinosti i čestitosti – vjerovali su da konopljika suzbija libido, pa je učestano sađena oko samostana, odakle potječe i njeno drugo ime – fratarski papar.

Njemačka komisija E odobrila je upotrebu konopljike kod:

 • PMS-a
 • cikličke mastalgije (bol u grudima povezana s menstrualnim ciklusom)
 • nepravilnosti menstrualnog ciklusa

Kako djeluje konopljika?

Konopljika ne sadrži hormone – njeno djelovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona, čime uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu – smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron. 

Konopljika potiče hipofizu, najznačajniju endokrinu žlijezdu, da proizvodi više luteinizirajućeg hormona (LH), lagano otpušta folikulostimulirajući hormon (FSH) i smanji razinu prolaktina.

Osim što dovodi do ravnoteže hormona, regulacije funkcioniranja jajnika i menstrualnog ciklusa, potiče ovulaciju i plodnost, također djeluje umirujuće, ublažava simptome panike te poboljšava koncentraciju.

Kada koristiti konopljiku?

Uporaba konopljike je indicirana za tretiranje slijedećih tegoba:

 • PMS
 • PMDD (predmenstrualni disforični poremećaj)
 • hiperprolaktinemija
 • polimenoreja
 • oligomenoreja
 • bolne mentruacije
 • endometrioza
 • mastalgije
 • PCOS – sindrom policističnih jajnika
 • fibrocistične promjene u dojkama
 • ženska neplodnost (deficit lutealne faze)
 • akne uzrokovane hormonalnim disbalansom
 • migrene povezane s PMS-om

Istraživanja

Klinički kontolirana studija pokazala je da su žene koje su uzimale 20 mg ekstrakta konopljike dnevno tijekom tri mjeseca imale značajno smanjenje slijedećih simptoma PMS-a: nervozu, promjene raspoloženja, glavobolju, napetost u dojkama.

Druga dvostruko slijepa studija pokazala je da su žene, uzimajući konopljiku, osjećale veće olakšanje kod tegoba povezanih sa PMS-om nego one koje su uzimale suplemente B6 vitamina, koji se uobičajeno daju za tretiranje PMS-a.

Dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija, pokazala je da je ciklička mastalgija bitno smanjena upotrebom konopljike. Jedno od mišljenja je da do mastalgija dolazi zbog latentne hiperprolaktinemije kao odgovora na stresne situacije, a konopljika reducira razine prolaktina u serumu.

Koju dozu uzimati?

Njemačka Komisija E, osnovana od njemačkog Ministarstva zdravstva, preporučuje dnevnu dozu od 30-40 mg suhog ektrakta ili tinkture konopljike, tijekom više mjeseci.

Za tretiranje PMS-a, treba ju uzimati tijekom 3-6 mjeseci, a kod neplodnosti i amenoreje tretman može potrajati i do 18 mjeseci. Ukoliko nakon pauze (1-3 ciklusa) i dalje postoje problemi, terapija se opet ponavlja tijekom 2-4 ciklusa.

Konopljiku je tijekom terapije najbolje uzimati od 5.-25. dana ciklusa, a ukoliko je ciklus neuredan, onda svaki dan osim u dane mjesečnice, premda nije greška ni ako se uzima bez te pauze.

Imajte na umu da je u RH na snazi pravilnik o dodacima prehrani prema kojem je najviša dozvoljena doza zapravo – neučinkovita doza.

Pri kupnji se savjetujte s stručnom osobom o učinkovitoj dnevnoj dozi, koja je često i 40-60x veća od one navedene na uputstvu za uzimanje na hrvatskom jeziku.

Iako je najčešće koriste žene, upotrebljavaju je i muškarci koji boluju od benigne hiperplazije prostate da bi poboljšali protok urina, te za liječenje prevelike seksualne želje (djeluje antiafrodizijački).

Kada ne uzimati konopljiku?

Kontraindikacije

Konopljika se ne koristi kod osoba koje koriste oralne kontraceptive* i hormonsku nadomjesnu terapiju.

Treba ju izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja**.

Treba je izbjegavati i kod dijagnoze estrogen – osjetljivih tumora dojki, jajnika ili maternice te za vrijeme in vitro oplodnje.

Treba izbjegavati korištenje zajedno s dopamin agonistima i antagonistima.

*Usprkos ovom upozorenju, danas se smatra da je malo vjerojatno da konopljika može suzbiti visoke doze progestina ili zaustaviti ovulaciju. No vrlo su rijetki slučajevi kada bi konopljiku trebalo uzimati zajedno s kontacepcijskim tabletama.

**Studije na životinjama pokazuju da konopljika zapravo potiče laktaciju. Mnogi autori smatraju da se može uzimati tijekom dojenja, štoviše, da je i korisna jer modulira sekreciju prolaktina iz hipofize.

Napisala: Nikolina Karin, fitoaromaterapeutkinja

Tekst je nastao na temelju članka iste atorice objavljenog 2008. na aromaterra.hr