Povremeno svi poludimo za nekim proizvodom koji je iznimno jednostavno (i jeftino) napraviti. Jedan od takvih je balzam od mrkve za sunčanje odnosno brže tamnjenje.

Priprema, pozor, izrada!

Sastojci za izradu balzama od mrkve

Balzami od mrkve koji se mogu pronaći na našem tržištu uglavnom su napravljeni od 2-4 sastojka:

Takav balzam od mrkve možete jednostavno i brzo napraviti i sami prateći naše upute.

Kako napraviti balzam od mrkve – upute za sve verzije

Potrebna nam je vodena kupelj, koju improviziramo: na laganu vatru stavimo posudu s vodom, u koju potom uronimo laboratorijsku čašu s materijalom kojeg trebamo otopiti. Količina vode treba biti otprilike tolika da malo prelazi razinu materijala u uronjenoj laboratorijskoj čaši.

Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati oni malecki mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

  1. pripremite vodenu kupelj
  2. odvažite sastojke (svi idu u istu čašu)
  3. miješajte sve sastojke u vodenoj kupelji dok se ne rastope i sjedine (voskovi se zadnji tope). Ako predugo traje, kupelj nije dovoljno zagrijana.
  4. prelijte masu u ambalažu i ne zatvarajte je dok se balzami ne ohlade (ne želite “znojne” balzame)

Recept  za balzam od mrkve – najjednostavnija verzija

Vjerovali ili ne, ovo je najčešća receptura za balzame koji se mogu naći na tržištu. Kako biste balzam zaštitili od okidacije, sugeriram dodati i 4 kapi Co2 ekstrakta ružmarina, kojeg dodajete istovremeno sa ostalim sastojcima koje zagrijavate u vodenoj kupelji.

Macerati mrkve mogu biti različite boje (zbog rada s različitim omjerima korijena mrkve u odnosu na ulje u kojem se macerira).

Ako macerat i samostalno korišten boji kožu, to će raditi i balzam od ova dva sastojka. Želite li to izbjeći, dio macerata mrkve uvijek možete zamijeniti nekim drugim biljnim uljem (kapnite čisti macerat mrkve na kožu – ako vam se ne sviđa rezultat, miješajte ga sa željenim uljem dok vam se rezultat ne svidi).

Recept za balzam od mrkve, kokosa i vanilije – mirisna rapsodija

Recept za balzam gotovo bez mrkve – ultimativni balzam za sunčanje

Važno: niti jedan od ovih balzama nema deklarirani SPF, no zadnja verzija je antioksidativna i hranjiva bomba za kožu koja želi potamniti, a istovremeno biti zaštićena od oštećenja koja mogu uzrokovati UV zrake.

Gdje kupiti sastojke za izradu balzama od mrkve za sunčanje?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude