Istraživanja su pokazala da kombinacija magnezija, povratića i vitamina B2, korištena tijekom tri mjeseca, smanjuje učestalost migrena za 50% u usporedbi sa skupinom koje je dobivala placebo…

Povratić kao lijek za migrene?

Povratić* (Tanacetum parthenium L.) pripada porodici Asteraceae (glavočike), a potječe s Balkana, odakle se proširio po cijelom svijetu.

Povratić se stoljećima koristio za liječenje glavobolja, artritisa i problema prilikom poroda, a u antičkoj Grčkoj koristili su ga za ublažavanje menstrualnih grčeva i upala. Grčki liječnik Discorides koristio je povratić za snižavanje povišene tjelesne temperature, po čemu je biljka i dobila ime (lat. febrifugia).

Međutim, nakon što su herbalisti ustanovili da povratić nije učinkovit u liječenju vrućice, proglašen je beskorisnim zbog čega je ova ljekovita biljka pala u zaborav sve do 1970-tih godina kada je prvi puta zabilježeno blagotvorno djelovanje povratića na migrene.

U to vrijeme, supruga člana Engleskog nacionalnog odbora za ugljen, patila je od jakih glavobolja. Saznavši za njenu tegobu, jedan od rudara iz kompanije njezinog supruga ponudio joj je narodni lijek koji je i sam koristio. Rezultati su bili zapanjujući – migrena je sasvim nestala.

Što kaže znanost?

Najvažniji biološki aktivni spojevi u povratiću su seskviterpenski laktoni od kojih su najzastupljeniji partenolidi. Partenolidi se nalaze u žlijezdastim stanicama lišća (0.2%-0.5%) i čine 85% ukupnog sadržaja seskviterpena. Partenolidi imaju utjecaj na sintezu serotonina, prostaglandina, leukotriena i tromboksana zbog čega se povratić koristi kao prirodno sredstvo za prevenciju i ublažavanje migrenoznih glavobolja.

Osim partenolida, lišće i cvijet povratića sadrže visok postotak flavonoida dok se u korijenu nalaze i značajne količine sterola i triterpena.

Nekoliko je kontroliranih dvostruko slijepih placebom kontroliranih istraživanja na osobama koje imaju kronične migrene pokazalo da svakodnevno korištenje povratića pridonosi smanjenju učestalosti migrena.

Pokazalo se da 6.25 mg CO2 ekstrakta povratića tri puta dnevno, tijekom 16 tjedana smanjuje broj glavobolja za 1.9, u odnosu na skupinu koja je dobivala placebo gdje je broj glavobolja smanjen za 1.3. Prosječan broj glavobolja u mjesecu je bio 4.76 (Diener i sur., 2005).

Magnezij kao lijek za glavobolje i migrene?

Magnezij je mineral prisutan u svim tkivima, a najviše ga ima u kostima. Magnezij sudjeluju u transportu iona, kofaktor je u enzimski kataliziranim reakcijama, pridonosi zdravlju kostiju te indirektno djeluje kao antioksidans (sudjeluje u sintezi glutationa i pridonosi stabilizaciji lipida u staničnim membranama).

Magnezij utječe na receptore serotonina i N-metil-D-aspartata, sintezu i otpuštanje dušikovog oksida i razne druge receptore i neuroprijenosnike koji se povezuju s migrenama zbog čega suplementacija magnezijem može pomoći u prevenciji migrena, odnosno može skratiti njihovo vrijeme trajanja i smanjiti količinu lijekova, pokazuju istraživanja. Pokazalo se da suplementacije magnezijem u dozi od 600 mg/ dnevno tijekom 12 tjedana pridonosi smanjenju učestalosti migrene za 41,6% (Pfaffenrath i sur., 1996).

Umjesto zaključka

Istraživanja su pokazala da kombinacija magnezija, povratića i vitamina B2, korištena tijekom tri mjeseca, smanjuje učestalost migrena za 50% u usporedbi sa skupinom koje je dobivala placebo (Maizels i sur., 2004).

Napisala: Dunja Molnar, mag.nutr.