Donosimo recept za laganu, umirujuću kremu osvježavajućeg mirisa koja se može koristiti i kao hidratantna krema, i kao umirujuća krema za poslije brijanja.

Sastojci za izradu after shave losiona – hidratantne kreme za muškarce

Kako pripadnici snažnijeg spola najčešće ne podnose masnjikavi osjećaj na koži, koristit ćemo brzoupijajuća ulja i maslace, i emulgator olivem koji ostavlja lagani film na koži.

Njima ćemo dodati protuupalni i antibakterijski hidrolat timijana linalola, vrlo blagog i ugodnog mirisa, te također protuupalni ali i adstrigentni hidrolat hamamelisa.

Hidratantni i protuupalni učinak ćemo pojačati ureomdekspantenolomalantoinom i glicerolom, a sve zajedno ćemo začiniti eteričnim uljima čempresa i paprene metvice.

Recept za izradu after shave losiona

Masna faza (faza A):

Vodena faza (faza B):

Na kraju izrade (faza C):

Postupak izrade – kako napraviti after shave losion?

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze (emulgator, frakcionirano kokosovo ulje i kokum maslac).

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze (hidrolat, glicerol, ureu, dekspantenol, s napomenom da ureu možete dodati kada se vodena faza već zagrijala, odnosno netom prije miješanja s masnom fazom, jednako kao i alantoin, samo pazite da se u potpunosti otopi).

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada je dekspantenol u vodenoj fazi u potpunosti otopljen, u vodenu fazu umiješajte alantoin dok se ne sjedini s ostalim sastojcima (u ovom koraku možete dodati i ureu). Kada je emulgator u masnoj fazi u potpunosti otopljen, tako pripremljenu vodenu fazu polagano lijevajte (tanki mlaz) u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u Vašu emulziju.

Na cca 50°C dodajemo konzervans Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući. Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo eterična ulja, te i dalje miješamo našu emulziju.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Gdje kupiti sastojke za izradu after shave losiona?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude: