U ovoj kremi ćemo se poigrati s mirisnim voskom jasmina, koji ne samo da daje prekrasan miris već i njeguje i štiti kožu.

Koristit ćemo i skvalan, biljni kolagen, dekspantenol, ureu i vitamin E.

Krema će odgovarati normalnoj i suhoj koži, posebice u zimsko vrijeme kada je koža izložena hladnoći i vjetru.

Mi ju preporučamo koristiti za lice, ruke i usnice. Iako mirisni vosak jasmina stvara zaštitni film na koži, krema neće biti preteška jer ćemo kao masnu fazu koristiti brzoupijajuće sastojke, skvalan iz maslinovog ulja i babasu ulje.

Skvalan se iznimno brzo upija, izvrsno hidrira, a ne ostavlja masni trag, te djeluje antioksidativno jer je vrlo stabilan.

Sastojci za izradu bogate zimske kreme

Masna faza (faza A):

Vodena faza (faza B):

Na kraju izrade (faza C):

Postupak izrade – kako napraviti bogatu zimsku kremu

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom. Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze (emulgator, vosak i ulja).

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze (hidrolat, dekspantenol, ureu, s napomenom da ureu možete dodati kada je vodena faza spremna i izvađena iz vodene kupelji).

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Kada su emulgator i vosak u masnoj fazi u potpunosti otopljeni, vodenu fazu polagano lijevajte (tanki mlaz) u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u Vašu emulziju.

Na cca 50°C dodajemo konzervans Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući. Kada se temperatura spusti ispod 40°C, dodajemo biljni kolagen, i dalje miješajući, te vitamin E.

Krema je sada spremna za izlijevanje u odgovarajuće posudice, koje ćemo zatvoriti tek kada se krema ohladi.

Rok trajanja ovakve kreme je oko 3 mjeseca.

Umjesto hidrolata bugarske ruže možete korititi i druge hidrolate, poput jasmina, nerolia, sandala i tamjanovca, koji se izvrsno slažu s parfemskim notama iz mirisnog voska jasmina.

Gdje kupiti sastojke za izradu bogate zimske kreme?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.