Koža ruku izložena je raznim nepovoljnim utjecajima tijekom dana, a ukoliko je k tome još i osjetljiva i oštećena, zahtjeve za dobrom njegom nije lako zadovoljiti.

Koje sastojke ćemo koristiti za izradu kreme za ruke?

Kako bismo osjetljivu, oštećenu i ispucalu kožu ruku nahranili, umirili, zaštitili i regenerirali, koristit ćemo bogata, protuupalna i regenerativna biljna ulja, macerate i maslace, kao i protuupalna i zacjeljujuća eterična ulja.

Tu će biti i neizastovni alantoin, dekspantenol, glicerol i vitamin e.

Iz popisa sastojaka da se zaključiti da ovo nije “krema” iz bombastičnih naslova tipa “napravite kremu od samo tri sastojka”, jer “krema” od tri sastojka tipa ulje + drugo ulje + eterično ulje nije krema.

Da bi se neki proizvod nazivalo kremom, on zahtijeva masnu fazu, vodenu fazu i emulgator koji će spojiti ta dva inače nespojiva svijeta.

Ova krema je pogodna za izrazito suhe, osjetljive i oštećene ruke, pa ako svoje ruke ne pronalazite u navedenom opisu, a ipak im želite pružiti bogati regenerativni tretman, kremu možete koristiti tijekom noći.

Recept za izradu bogate kreme za oštećenu kožu ruku

Masna faza:

Vodena faza:

Na kraju izrade:

Postupak izrade – kako napraviti ovu kremu za ruke?

Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom, u koju potom uronimo laboratorijsku čašu s materijalom kojeg trebamo otopiti. Količina vode treba biti otprilike tolika da malo prelazi razinu materijala u uronjenoj laboratorijskoj čaši.

Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.

U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze, osim vitamina E i eteričnog ulja.

U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze,

Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.

Masnu fazu je potrebno miješati čitavo vrijeme dok se emulgator ne otopi i sjedini s uljima i maslacima. Kada je emulgator u potpunosti otopljen, u masnu fazu dodajte eterično ulje i vitamin E te pomiješajte.

Nakon što su i vodena i masna faza zagrijane na istu temperaturu, potrebno je vodenu fazu polagano lijevati (tanki mlaz) u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u Vašu emulziju.

Na cca 40-50°C dodajte 20 kapi konzervansa Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući, a kada temperature bude oko 40°C, kremica je spremna za izlijevanje u odgovarajuću posudicu. Posudicu naravno zatvaramo tek kada se kremica ohladila.

Gdje kupiti sastojke za izradu kreme za ruke?

Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.

Izdvajamo iz ponude