Koža ruku izložena je raznim nepovoljnim utjecajima tijekom dana, a ukoliko je k tome još i osjetljiva i oštećena, zahtjeve za dobrom njegom nije lako zadovoljiti.
Koje sastojke ćemo koristiti za izradu kreme za ruke?
Kako bismo osjetljivu, oštećenu i ispucalu kožu ruku nahranili, umirili, zaštitili i regenerirali, koristit ćemo bogata, protuupalna i regenerativna biljna ulja, macerate i maslace, kao i protuupalna i zacjeljujuća eterična ulja.
Tu će biti i neizastovni alantoin, dekspantenol, glicerol i vitamin e.
Iz popisa sastojaka da se zaključiti da ovo nije “krema” iz bombastičnih naslova tipa “napravite kremu od samo tri sastojka”, jer “krema” od tri sastojka tipa ulje + drugo ulje + eterično ulje nije krema.
Da bi se neki proizvod nazivalo kremom, on zahtijeva masnu fazu, vodenu fazu i emulgator koji će spojiti ta dva inače nespojiva svijeta.
Ova krema je pogodna za izrazito suhe, osjetljive i oštećene ruke, pa ako svoje ruke ne pronalazite u navedenom opisu, a ipak im želite pružiti bogati regenerativni tretman, kremu možete koristiti tijekom noći.
Recept za izradu bogate kreme za oštećenu kožu ruku
Masna faza:
- Cupuacu maslac 10 g
- Macerat centele u bademu 6 g
- Macerat nevena u bademu 6 g
- Olivem 1000 6 g
- Co2 extrakt ružmarina 6 kapi
- Prirodni vitamin E 8 kapi (paziti na vrijeme dodavanja)
- Eterično ulje sjemena mrkve 6 kapi (paziti na vrijeme dodavanja)
Vodena faza:
- Glicerol 4 g
- Dekspantenol: 4 g
- Alantoin: 0,2 g
- Hidrolat rimske kamilice 64 g
Na kraju izrade:
- Cosgard 20 kapi
Postupak izrade – kako napraviti ovu kremu za ruke?
Potrebna nam je vodena kupelj, koju ćemo improvizirati: na laganu vatru stavimo posudu s vodom, u koju potom uronimo laboratorijsku čašu s materijalom kojeg trebamo otopiti. Količina vode treba biti otprilike tolika da malo prelazi razinu materijala u uronjenoj laboratorijskoj čaši.
Vodena kupelj je spremna prije vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati mjehurići. Ako imate termometar, idealna temperatura je cca 70-75°C.
U jednu laboratorijsku čašu odvažite sastojke masne faze, osim vitamina E i eteričnog ulja.
U drugoj laboratorijskoj čaši odvažite sastojke vodene faze,
Sada obje laboratorijske čaše (jedna sa vodenom, druga sa masnom fazom) uronite u vodenu kupelj te zagrijte na cca 70-75 °C.
Masnu fazu je potrebno miješati čitavo vrijeme dok se emulgator ne otopi i sjedini s uljima i maslacima. Kada je emulgator u potpunosti otopljen, u masnu fazu dodajte eterično ulje i vitamin E te pomiješajte.
Nakon što su i vodena i masna faza zagrijane na istu temperaturu, potrebno je vodenu fazu polagano lijevati (tanki mlaz) u masnu fazu, kontinuirano miješajući (relativno brzo, široko hvatajući, da se supstance uz stijenke dobro umiješaju), pri tome pazeći da ne “ulupate” zrak u Vašu emulziju.
Na cca 40-50°C dodajte 20 kapi konzervansa Cosgard, i to kap po kap, i dalje miješajući, a kada temperature bude oko 40°C, kremica je spremna za izlijevanje u odgovarajuću posudicu. Posudicu naravno zatvaramo tek kada se kremica ohladila.
Gdje kupiti sastojke za izradu kreme za ruke?
Sve sastojke za izradu kozmetike možete pronaći:
- online na www.terra-organica.hr
- u našem dućanu u Zagrebu, na adresi Antuna Bauera 16
Napomena: ne izrađujemo pripravke! Ovo su recepture za samostalnu izradu kozmetike.