Shea drvo ili karite drvo prirodno raste u tropskoj Africi. Shea drvo je visoko 12-20 metara, a njegovo stanište je suho područje oko Sahare. Nikada nije kultivirano – glavni razlog je što je potrebno oko 15 godina da urodi prvim plodovima, a svoju puno zrelost postiže tek za 25-50 godina.

Orašasti plodovi shea drveta su vrlo ukusni, a urod je uvijek toliko bogat da hrane ima za sve, pa čak ostane i za životinje i ptice. Plodovi se beru kada sazriju, između srpnja i kolovoza, u sredini kišne sezone.

Afrička je tradicija da je samo ženama dozvoljeno da dodiruju shea drvo, beru plodove i prerađuju ih.

Shea maslac se naziva i “zlato žena” jer omogućuje stotinama tisuća afričkih žena da preradom shea plodova u maslac ostvare prihod i na taj način nabave odjeću, lijekove i omoguće školovanje svojoj djeci. Iz tog razloga je sječa stabala strogo zabranjena.

Afrička izreka kaže da svako stablo koje raste u savani, daje božanske plodove, a kad je riječ o shea drvetu, što u prijevodu s jezika Bamanankan znači ‘sveto’, u to zaista nema sumnje.

Shea maslac se u Africi koristi zbog svojih ljekovitih svojstava već više od 2000 godina – kao lijek za reumatske bolove, upale mišića, kao „štit“ od suhog pustinjskog vjetra te za njegu kože beba. Neka plemena čak vjeruju da kožu namazanu shea maslacem ni metak ne može probiti.

Shea maslac dolazi u dva glavna podtipa, Vitellaria paradoxa ssp. paradoxa (zapadnoafrički), te . paradoxa ssp. nilotica (istočnoafrički). Nilotica je puno rjeđi na tržištu, a u kozmetičkoj industriji i cijenjeniji zbog većeg udjela nezasićenih masnih kiselina.

Shea maslac može jako varirati u konzistenciji, mirisu i boji, pa dolazi u svim verzijama od jako mekanih, gotovo tekućih, do tvrdih; boja mu može varirati od gotovo bijele do tamno žute prema smeđoj, a o mirisu bolje ne pričati. Ponekad ima blagi, orašasti miris, a ponekad… smrdi poput užeglog ulja.

Također, trigliceridi zasićenih masnih kiseline znaju tvoriti male grudice u maslacu te pripravcima od shea maslaca. To je prirodni proces prekristalizacije, a zagrijavanjem maslaca grudice nestanu, premda se nakon nekog vremena ponovo formiraju.

Svojstva i djelovanje shea maslaca

Shea maslac je zbog svojeg sastava nezamjenjiv u svakodnevnoj njezi kože.

Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7 i 12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala.

Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica kože i za njegu starije i naborane kože (antiaging efekt).

Djeluje protuupalno, pa pomaže kod raznih oboljenja kože kao što je psorijaza, seboreja, ekcemi, atopijski dermatitis i akne. Isto tako pomaže kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina.

Shea maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, pa se može koristiti i kod tretmana strija i ožiljaka. Naročito je dobar za prevenciju strija tijekom trudnoće.

Ističe se po tome što je jedna od rijetkih prirodnih tvari koja štiti od UV zračenja (zahvaljujući cimetnoj kiselini koja mu i daje karakterističan miris).

Samo nerafinirani shea maslac ima UV filtre. Kao zaštita od sunca nanosi na cijelo tijelom prije sunčanja, ali i na kosu, pa istovremeno i štiti od isušivanja uzrokovanog suncem i soli.

Nakon sunčanja može se koristiti kao redovita njega kože – pomoći će zacjeljivanju suncem oštećene kože, te će koža biti nahranjena i svilenkasto mekana.

Shea maslac pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo i poboljšava eliminaciju metaboličkih otpadnih tvari tj. toksina.

Siguran je i za osjetljivu kožu, pa se može koristiti i kao krema protiv bora za područje oko očiju. Koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije. Iz istog razloga shea maslac je odličan izbor za njegu osjetljive dječje kože.

Afrikanke ga već stoljećima koriste kod svakodnevne njege novorođenčadi, ali i kožnih problema kao što je pelenski osip i tjemenica.

Može se koristiti kao pakung za kosu, a za vrlo suhu, lomljivu, obojanu kosu mala količina se može nanijeti nakon pranja, bez ispiranja.

Zbog svojeg protuupalnog djelovanja, koristi se i nakon brijanja ili depilacije. Sitne porezotine će brže zacijeliti, spriječit će se iritacija, a koža će biti duboko nahranjena.

Popularno je i korištenje shea maslaca kod izrade pomada za njegu usnica jer štiti od vjetra i hladnoće, te čini usne mekanim.

Recepti sa shea maslacem

Maslac za sunčanje

80 grama shea maslaca

5 grama biljnog ulja buriti

15 grama biljnog ulja maline

10-ak kapi prirodnog mirisnog ulja Creme Tropicale

Shea maslac rastopite na parnoj kupelji i umiješajte biljna ulja. Na kraju dodajte mirisno ulje. Smjesu ulijte u odgovarajuću posudicu s navojem.

Mješavinu možete napraviti i bez zagrijavanja – smjesa se samo treba dovoljno dobro izmiješati.

Napomena: ovaj maslac nema deklarirani zaštitni faktor!

Maslac za prevenciju strija u trudnoći

70 grama shea maslaca

10 grama biljnog ulja ploda divlje ruže

10 grama biljnog ulja pšeničnih klica

10 grama biljnog ulja lješnjaka

20 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Shea maslac rastopite na parnoj kupelji i umiješajte biljna ulja. Na kraju dodajte eterično ulje ulje. Smjesu ulijte u odgovarajuću posudicu s navojem.

Mješavinu možete napraviti i bez zagrijavanja – smjesa se samo treba dovoljno dobro izmiješati.

Maslac za prevenciju strija može se koristiti od trećeg mjeseca trudnoće, a bez eteričnog ulja od prvog dana.

Balzam za atopijski dermatitis

Trebati će vam 70 g shea maslaca i 30 mL ulja noćurka (ili boražine).

Ovaj omjer nemojte shvatiti kao naredbu: ovisno o konzistenciji shea maslaca, koji dolazi u raznim varijacijama na temu, od mekših do tvrđih, ulja možete dodati i više.

Često je dovoljno u posudicu staviti zajedno shea maslac i ulje, te energično miješati dok shea maslac ne “upije” ulje. No ukoliko postupak želite ubrzati, shea maslac možete otopiti na vodenoj kupelji, te potom umiješati željeno ulje.

Uz neke nove sastojke, može se napraviti izrazito protuupalni balzam za tretman atopijskog dermatitisa.

Pomada za usne

10 grama shea maslaca

10 grama pčelinjeg voska

10 grama bademovog ulja ili jojobe

12 kapi eteričnog ulja mandarine

Shea maslac i pčelinji vosak zagrijte na parnoj kupelji, dodajte biljno ulje badema i kada se ohladi na sobnu temperaturu, dodajte eterično ulje. Ulijte u odgovarajuću posudicu s navojem.

Tekst je originalno objavljen 2007. na aromaterra.hr (oshadhi.hr)