Ako Vam se sviđa aromaterapija, vjerojatno ćete htjeti napraviti vlastiti parfem s eteričnim uljima. Većina modernih parfema su napravljeni od sintetičkih sastojaka, ali ako napravite vlastiti parfem, tada znate da je potpuno prirodan.

Vrlo je važno znati da parfem napravljen od eteričnih ulja osim mirisa ima i terapijski učinak, tako da, osim što ćete fino mirisati, s parfemima se možete opustiti, napuniti energijom, pa čak i pročistiti dišne putove

Zaista, eterična ulja pomažu u uravnotežavanju tijela, uma i duha. Kada nešto pomirišimo, olfaktorni receptori šalju poruku limbičkom sustavu. Limbički sustav je povezan s instinktima, raspoloženjima i osjećajima. Kada znamo da su mirisi povezani s našim sjećanjima i osjećajima, tada je sasvim jasno da parfem napravljen od eteričnih ulja pruža dobrobit za svaku osobu posebno. Fizički i psiho-emotivni utjecaj ulja, povezan s ugodom mirisa, te iscjeljujućim terapijskim svojstvima, čini takav parfem potpuno holističkim iskustvom.

Često ne znamo koliko je jednostavno i zabavno stvoriti vlastiti, poseban miris u kućnoj radinosti. Ukoliko vam je teško pronaći parfem koji Vam se sviđa, ili se jednostavno želite zabaviti u eksperimentiranju s mirisima, pokušajte s nekim od recepata za parfeme. Bit će Vam drago da “nosite” svoju vlastitu kreaciju.

Stvaranje vlastitog parfema s eteričnim uljima ima još jednu prednost – to je kreativna aktivnost. S vremenom ćete naučiti prepoznati arome i bit će vam jednostavno iskombinirati dva ili tri eterična ulja čija sinergija pruža ugodan miris.

Napraviti dobar parfem nije sasvim lako i možda nećete uspjeti u prvom pokušaju, ali s malo vježbe sigurno ćete osmisliti jedinstveni parfem koji će odgovarati baš Vama.

Kako napraviti parfem s eteričnim uljima – osnove

recepti za izradu parfema od eteričnih ulja

Odabir baze za izradu parfema

1. Parfem u biljnom ulju
Parfem se radi u biljnom ulju ukoliko želite napraviti bezalkoholni parfem – ako Vam je koža osjetljiva ili pretjerano reagira na alkohol. Preporuča se biljno ulje jojobe jer je vrlo stabilno, pa neće brzo užegnuti.

2. Parfem u mješavini alkohola i hidrolata
Hidrolat razblažuje djelovanje alkohola (koje ponekad može biti iritirajuće za kožu), a istovremeno pruža zanimljive mirisne note.

3. Parfem u hidrolatu
Hidrolat blago djeluje na kožu, njeguje je, a istovremeno može pojačati miris parfemu, ili dodati neku svoju posebnu mirisnu notu.

4. Parfem u alkoholu
Klasičan parfem čija je baza alkohol. Umjesto alkohola možete koristiti votku, koja ima dovoljan udio alkohola u sebi, a istovremeno nema pretjeranog mirisa.

Koncentracija eteričnih ulja u parfemu

Parfem
Aromatična kompozicija koja sadrži 15-30% eteričnih ulja u 70-85% alkohola ili hidrolata. Miris obično traje 4-8 sati.
Primjer – 20%-tni parfem
80ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
20ml (otprilike 400 kapi) eteričnog ulja

Parfemska voda
Sadrži manju količinu eteričnih ulja – 8-15%, a miris traje 3-6 sati.
Primjer – 10%-tna parfemska voda
90ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
10ml (otprilike 200 kapi) eteričnog ulja

Toaletna voda
Koncentracija eteričnih ulja je između 4 i 8%. Brže isparava, ali je jeftinija cijena izrade. Idealno za korištenje tijekom dana.
Primjer – 5%-tna toaletna voda
95ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
5ml eteričnog ulja

Parfemske note

Možete eksperimentirati s miješanjem različitih mirisa kako bi stvorili jedinstveni parfem, ali u početku bi trebali znati svojstva svakog eteričnog ulja kojeg mislite koristiti.

Kada se parfem nanosi, miris koji se trenutačno osjeti se mijenja s vremenom. Ustvari, eterična ulja u parfemu isparavaju različitom brzinom tako da ih naš osjet njuha ne može sve razaznati odjednom. Zato se razlikuju tri grupe nota eteričnih ulja: gornja, srednja i donja nota.

Podjela eteričnih ulja prema notama se razlikuje od autora do autora, ali svi se slažu u tome da citrusi spadaju u gornju notu, a cvjetni mirisi u donju. Ovdje naveden popis je samo orijentacijski.

Ove note čine olfaktornu piramidu i kao takve su međusobno ovisne i komplementarne. Za dobro izbalansirani parfem, važno je postići dobre omjere ovih tri nota. Sigurno ćete primijetiti da su parfemi dinamički proizvodi koji se mijenjaju s vremenom, zbog različite volatilnosti. Dobro napravljen parfem kombinira eterična ulja čija sinergija omogućuje maksimum svakog zasebnog mirisa.

Gornja nota

Mirise gornje note prve osjetimo u parfemu. Ti osvježavajući mirisi ne traju dugo jer brzo ispare (za 1-2 sata). Međutim, gornja nota je vrlo važna jer daje prvi utisak mirisa parfema.

Eterična ulja koja pripadaju gornjoj noti su: limun, mandarina, naranča, grejp, đumbir, mažuran, bergamot, rimska kamilica, limunska trava, paprena metvica, neroli, bosiljak…

Srednja nota

Olfaktivni sastojci nisu toliko volatilni (mogu trajati i nekoliko sati). Mirisi srednje note zapravo određuju miris parfema – to su blagi mirisi koji se dodaju u većoj koncentraciji, a istovremeno „uzemljuju“ gornje note kako bi se duže osjetile. To su obično cvjetni mirisi.

Eterična ulja koja pripadaju srednjoj noti su: jasminylang-ylang, muškatna kadulja, ružino drvo, ruža, geranij, lavanda, palmarosa, timijan, bor…

Donja nota

Donje i srednje note daju glavna svojstva parfemu. Donje note pružaju identitet i snagu parfemu. To su mirisi koji najdulje traju na koži, i obično se opisuju kao “zemljani” ili “duboki” mirisi  – pomažu da se gornja i srednja nota fiksiraju, te da se njihov miris duže osjeti. Miris donje note se osjeti satima, a u nekim slučajevima i danima.

Služe i kao fiksativi parfema: pomažu da se gornja i srednja nota fiksiraju, te da se njihov miris duže osjeti. Primjeri: peru balzambenzoin, cedar, mira, tamjanovac, sandal, pačuli, vetiver… Ako niste uključili bilo koju od tih ulja u receptu, možete uključiti nekoliko kapi glicerina koji služi kao fiksativ parfema.

Eterična ulja koja pripadaju donjoj noti su: vetiver, sandal, mira, cimetovac, klinčićevac, cedar, pačuli, muškatni orah, tamjanovac…

Vrste mirisa

Sigurno imate neke mirise koje više volite – voćne, cvjetne, drvene…

U slijedećem popisu možete pronaći eterična ulja prema njihovom dominantom mirisu. Kod izrada parfema slobodno miješajte nekoliko različitih mirisa, na primjer voćni i cvjetni, drveni i citrusni…

Zemljani mirisi: pačuli, vetiver

Cvjetni mirisi: geranij, jasmin, neroli, ruža, ylang-ylang

Voćni mirisi: bergamot, grejp, limun, mandarina, naranča, petitgrain gorke naranče, petitgrain mandarine

Biljni mirisi: bosiljak, rimska kamilica, muškatna kadulja, lavanda, paprena metvica, ružmarin

Začinski mirisi: crni paprovac, cimetovac, klinčićevac, đumbir, borovica, muškatni orah

Drvenasti mirisi: cedar, čempres, bor, sandal

kako napraviti uljni parfem

Primjeri recepata za izradu parfema

Drvenasti parfem
Baza: 90ml alkohola
2ml eterično ulje sandala (donja nota)
1ml eterično ulje atlaski cedar (donja nota)
2ml eterično ulje geranij (srednja nota)
2ml eterično ulje ružino drvo (srednja nota)
1ml kapi eterično ulje muškatna kadulja (srednja nota)
1ml kapi eterično ulje limun (gornja nota)

Cvjetna toaletna voda
Baza: 10ml biljno ulje jojoba
5 kapi eterično ulje bergamot (gornja nota)
5 kapi eterično ulje geranij (srednja nota)
6 kapi eterično ulje ylang-ylang (srednja nota)
3 kapi eterično ulje pačuli (donja nota)
1 kap eterično ulje vetiver (donja nota)

Umirujuća toaletna voda 
Baza: 80ml alkohola + 10ml hidrolat lavanda
1ml eterično ulje grejp (gornja nota)
1ml eterično ulje mandarina (gornja nota)
1ml eterično ulje limun (gornja nota)
2ml eterično ulje palmarosa (srednja nota)
1ml eterično ulje muškatna kadulja (srednja nota)
1ml eterično ulje himalajski cedar (donja nota)

Vaš parfem korak po korak

1. Odaberite bazu (alkohol, biljno ulje, hidrolat);

2. Odaberite eterična ulja prema Vašem ukusu, raspoloženju i notama;

3. Pomiješajte bazu i eterična ulja u tamnoj staklenoj boci. Opcionalno možete dodati fiksatore (ukoliko u parfemu već ne koristite ulja koja su sama po sebi fiksatori). U ovom trenutku, Vaš parfem je praktički definiran – razmislite o tome da mu date personalizirano ime!

4. Ponekad, u slučaju kad kod izrade parfema koristite određena ulja ili biljke, može se desiti pojava depozita, u kojem slučaju profiltrirajte Vaš parfem kroz filter za kavu.

5. Ostavite da parfem odstoji barem 15 dana. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu;

6. Prema potrebi napravite neke izmjene u sastavu. Obavezno zapišite o kojim promjenama se radi;

7. Ostavite parfem da “sazrije” barem mjesec dana.

Sada je Vaš parfem gotov i spreman za uporabu. Jedino što još trebate je dati mu ime!

Tips & Tricks kod izrade parfema

Izrada parfema može biti skupa, pa u početku, dok isprobavate recepte, radite s malim količinama. Birajte kvalitetna eterična ulja.

Uvijek pustite parfem da sazrije jer takav parfem ima puno finiji, dublji miris.

Neka ulja poput limuna, grejpa, lavande itd. su fototoksična, te parfeme spravljene s takvim uljima nemojte koristiti prije izlaganja suncu. Uvijek provjerite da li je eterično ulje koje koristite fototoksično.

Parfemi prema fiziološkim i psihološkim potrebama

Slijedeći način odabira parfema je opisan u knjizi Le guide de l’aromathérapie (autori Guillaume Gérault i Ronald Mary), a u osnovi se radi o stvaranju osobnog parfema ovisno o raznim potrebama Vašeg tijela i uma.

Svako eterično ulje ili njihova mješavina može u jednom trenutku na Vas djelovati ugodno, a u nekoj drugoj situaciji vam miris može ne odgovarati. Sve ovisi o fazama kroz koje prolazimo i o reakcijama ili uspomenama koje taj miris izaziva. Mi smo svi jedinstvene jedinke, ali nismo nepromjenjivi.

Zato, u smislu naše osobnosti, individualizirani parfem bi trebao djelovati na nas na specifičan način.

U gruboj podjeli postoje 4 vrste osobnosti i svatko od nas ima jednu koja je dominantna.

Aktivni tip
– sportski tip osobe velike vitalnosti
– ekstrovertirane i optimistične osobe
– osjećaj ljutnje dolazi često i impulzivno
– odlučuju srcem, a ne razumom

Žučni tip
– borci, organizirani, žustri, aktivni, posvećeni poslu, vole naređivati
– hladni i distancirani

Nervozni tip
– često pod stresom, napeti
– odlučuju razumom, a ne srcem

Pasivni tip
– bezvoljni, introvertirani, osjetljivi
– puno razmišljaju, nisu aktivni

Prije nego što krenemo dalje, predlažemo da riješite test u nastavku. On će vam pomoći da odredite koja Vam je dominantna osobina kako bi na osnovu toga odredili koji je idealni parfem za Vas.

kako napraviti prirodni uljni parfem od eteričnih ulja

Kakav parfem napraviti? Test osobnosti

Prebrojite koliko imate odgovora pod Ž (žučni tip), A (aktivni tip), N (nervozni tip) i P (pasivni tip).
Za svako pitanje zabilježite koliko bi bodova dali za svaki odgovor, i to:
1. odabir – 4 bodova
2. odabir – 3 boda
3. odabir – 2 boda
4. odabir – 1 bod
Kada odgovorite na sva pitanja, prebrojite broj bodova koje ste dali za odgovore Ž, A, N, P. Tada ćete možda imati jasniju sliku koji je vaš tip osobnosti.

1. Kako biste opisali sebe?
– Poduzetnik, entuzijastična, vjerujem svojim instinktima (Ž)
– Analitičar, napet, puno premišljam, vjerujem svojem mentalu (N)
– Emocionalan sam, otvoren i strastven, vjerujem svojem komunikativnom i veselom karakteru (A)
– Puno razmišljam, maštovit sam, sramežljiv i živim u svom svijetu, čak i kada radim neki poduhvat do kojeg mi je stalo (P)

2. Vi i sport?
– Trebate fizički aktivnost kako bi se riješili stresa i debljine. Više volite individualne sportove: trčanje, plivanje, skijanje… (Ž)
– Potrebno Vam je opuštanje i istezanje: joga, tai-chi… (N)
– Bavite se sportom kako bi se riješili viška energije i umanjili vlastitu hiperaktivnost. Volite grupne sportove s prijateljima. (A)
– Često se preumorni i nevoljko odlazite na sportske aktivnost, ali nakon toga se osjećate dobro (P)

3. Koja je Vaša vrsta stresa?
– Otporni ste na stres. Pod opterećenjem Vi ste optimistični i stimulirani. Ali, ako se preopterećeni, ne funkcionirate dobro i u lošem ste raspoloženju. (Ž)
– Zabrinuti ste, ne možete spavati, samo očekujete probleme. Vrlo ste osjetljivi na stres. Dobro bi Vam došla masaža, ali nikako da nađete vremena za nju. (N)
– Stres nema utjecaja na Vas, ali Vaša hiperaktivnost čini druge ljude nervoznima. (A)
– Vaša zamišljena i sanjarska priroda Vam obično udaljava od stresa, ukoliko niste dijelom žučni tip. (P)

4. Vi i hrana?
– Sve što pojedete i potrošite. (N)
– Ako ste dijelom nervozni tip i imate brzi metabolizam, možete puno jesti i brzo gubite na težini ukoliko ste pod stresom. Ako ste dijelom aktivni tip, puno jedete, ali se kod stresa debljate. (Ž)
– Volite jesti i kuhati, posebno za svoje prijatelje. Jedete previše i imate koji kilogram viška, ali bez probavnih problema. (A)
– Volite jesti, ali zbog usporenog metabolizma brzo se udebljate ukoliko se ne bavite nekim sportom. (P)

5. Vaš psihološki profil?
– Zabrinuti se i razumni, sve promatrate kroz prizmu logike. Nije Vam ugodan fizički kontakt, ne osjećate nego samo analizirate. (N)
– Vrlo ste promišljati, uvijek dobro razmislite prije nego što krenete u akciju. na poslu ste organizirani i temeljiti. (Ž)
– Veseli ste, komunikativni, lako se sprijateljite. Potpuno ste ekstrovertirani, često i pretjerujete. (A)
– Introvertirani ste, pesimistični, čaša je uvijek napola prazna. Velikodušno se trudite kod nekog projekta ili zamisli ukoliko znate da ćete time pomagati drugima. (P)

6. Emocije?
– Emocionalni ste i napeti, teško Vam je izraziti osjećaje. Nije Vam lako slušati druge. (N)
– Vi ste više nego osjetljivi – Vi ste ranjivi. Držite osjećaje u sebi. Ne volite pričati o sebi, ali rado slušate druge. (Ž)
– Optimistični se i komunikativni, s lakoćom izražavate svoj bijes i radost. (A)
– Držite bijes u sebi i ti neizraženi osjećaji izazivaju probavne probleme. (P)

7. Koji Vam je san iz djetinjstva?
– U svojoj urednoj sobi, zamišljali ste da sa postanete znanstvenik ili knjigovođa. (N)
– Zamišljali ste kako se borite protiv nepravde i patnje kao doktor, odvjetnik ili misionar. (Ž)
– Zamišljali ste se kao princezu, ili kako vozite skupi automobil. (A)
– Utješna misao je bila kako ste okruženi obitelji i prijateljima. (P)

8. U svojim željama i vjeri, s čime ste najviše povezani?
– Sa sigurnošću svojih uvjerenja. (N)
– S ljubavlju. (A)
– Zbog svog entuzijazma koji me lako obuzme, često mijenjam prioritete i uvjerenja. (Ž)
– Duhovno se razvijam ovisno o fazama u životu. (P)

9. Najdraža okolina?
– U miru svog doma, ne radeći ništa. (P)
– Bilo koja okolina, dok se zabavljam s prijateljima. (A)
– Lijepa, pomalo hipnotizirajuća okolina: more, pustinja, mirna rijeka… (Ž)
– Planinski krajolik koji podiže energiju. (N)

10. Koji su Vam osjećaji ugodni?
– Spavanje, cijeli dan… (P)
– Ljetni odmor s prijateljima i obitelji…zabava. (A)
– Ugoda dobre masaže. (Ž)
– Nikakvi snažni osjećaji, samo meditacija, čitanje na mirnom mjestu. (N)

Prebrojite svoje bodove i pogledajte rezultate.

kako napraviti prirodni parfem sa eteričnim ulja

Najviše bodova za rezultate P – pasivni tip

Eterična ulja koja najviše odgovaraju pasivnom tipu su:
– crna smreka (podiže energiju)
– petitgrain gorke naranče (za utjehu i protiv stresa)

Dodatna ulja koja odgovaraju ovom tipu osobe su:
– slatka naranča, gorka naranča, crvena mandarina, zelena mandarina (umiruju)
– ravensara (protiv umora i depresije)
– atlaski cedar, himalajski cedar (poboljšava cirkulaciju)
– čempres (uzemljuje)

Primjer parfema za pasivni tip osobe
30ml baze (biljno ulje, alkohol)
12 kapi eterično ulje slatka naranča (gornja nota)
12 kapi eterično ulje petitgrain gorke naranče (srednja nota)
6 kapi eterično ulje atlaski cedar (donja nota)

Najviše bodova za rezultate A – aktivni tip

Eterična ulja koja najviše odgovaraju aktivnom tipu su:
– čempres (uzemljuje)
– lovor(podiže samopouzdanje)

Dodatna ulja koja odgovaraju ovom tipu osobe su:
– lavanda ili lavandin super (umiruje)
– marokanski geranij ili geranij burbon
– vetiver
– ylang-ylang I

Primjer parfema za aktivni tip osobe
30ml baze (biljno ulje, alkohol)
6 kapi eterično ulje ylang-ylang I (srednja nota)
12 kapi eterično ulje lovor (srednja nota)
12 kapi eterično ulje vetiver (donja nota)

Najviše bodova za rezultate N – nervozni tip

Eterična ulja koja najviše odgovaraju nervoznom tipu su:
– đumbir (podiže energiju)
– atlaski cedar ili himalajski cedar (protiv depresije, potiče pozitivne misli)

Dodatna ulja koja odgovaraju ovom tipu osobe su:
– timijan timol
– cimetovac
– klinčićevac
– niauli (pruža energiju umornom živčanom sustavu)
– bijeli bor (za vitalnost)
– mandarina (opušta)
– lavanda (umiruje)
– ružmarin cineol (za lakše disanje)

Primjer parfema za nervozni tip osobe
30ml baze (biljno ulje, alkohol)
8 kapi eterično ulje niauli (gornja nota)
1 kap eterično ulje timijan timol (gornja nota)
12 kapi eterično sandal (srednja nota)
1 kap eterično ulje cimetovac (donja nota)
4 kapi eterično ulje đumbir (donja nota)

Najviše bodova za rezultate Ž – žučni tip

Eterična ulja koja najviše odgovaraju aktivnom tipu su:
– sandal (protiv napetosti, depresije; podiže samopouzdanje i kreativnost)
– paprena metvica (osvježava i fokusira)

Dodatna ulja koja odgovaraju ovom tipu osobe su:
– niauli (pruža energiju umornom živčanom sustavu)
– bosiljak (protiv napetosti i probavnih poteškoća)
– mandarina (umirujuće)
– ružmarin cineol (za lakše disanje)
– slatka naranča
– ravensara
– atlaski cedar ili himalajski cedar
– lavanda

Primjer parfema za aktivni tip osobe
30ml baze (biljno ulje, alkohol)
8 kapi eterično ulje grejpa (gornja nota)
4 kapi eterično ulje slatka naranča (gornja nota)
4 kapi bosiljak linalol (srednja nota)
2 kapi eterično ulje ružino drvo
8 kapi eterično ulje čempres
4 kapi eterično ulje bijeli bor

Naravno, ovaj test Vam samo okvirno pokazuje koji ste tip osobe, a namjena mu je da Vam eventualno pomogne s pitanjima u otkrivanju vlastite osobnosti (a najviše da se zabavite…). Odabir eteričnih ulja koja ćete koristiti za izradu parfema na kraju uvijek ovisi o Vama, Vašem ukusu i trenutačnom raspoloženju.

Napisala: Stéphanie Bideau za oshadhi.hr

Gdje kupiti eterična ulja za izradu parfema?

Sva eterična uljasastojke za izradu kozmetike možete pronaći:

Napomena: ne izrađujemo parfema! Ovo su recepture za samostalnu izradu parfema.